در قسمت شرقی ترکیه، شهری قرار گرفته است که با دیدنیهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی هر ساله تعداد زیادی مسافر را شیفته خود میکند. این دیدنیها از دوران سلسله اورارتوها تا جمهوری ترکیه را برای شما به تصویر کشیده و تجربه سفری بی نظیر و تکرار نشدنی را برای شما به ارمغان میآورند. تنها کافی است که کمی درباره این جاذبهها اطلاعات کسب کرده و بهترین زمان بازدید از آنها را دانسته تا بتوانید از سفر به وان نهایت لذت را ببرید. اگر شما هم دوست دارید تا تعطیلات آینده خود را در وان سپری کنید، ادامه این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید. در ادامه قصد داریم تا بهترین جاذبه های وان در سال ۲۰۲۵ را به شما معرفی کنیم.
دریاچه وان
دریاچه وان (Van Lake)، مهمترین جاذبه دیدنی در وان است. این دریاچه نه تنها برای وان، بلکه برای کل ترکیه اهمیت بسیار زیادی دارد. دریاچه وان بزرگترین دریاچه ترکیه و یکی از بزرگترین دریاچههای نمکی جهان است. اما علاوه بر اهمیتی که بهخاطر داشتن این عنوانها برای ترکیه دارد، یک مکان توریستی بسیار زیبا هم محسوب میشود.
این دریاچه زیبا حدود ۳۷۵۵ کیلومتر مربع مساحت داشته و عمق آن بین ۱۷۱ تا ۴۵۱ متر است. به دلیل داشتن درصد بالای نمک و شوری آب، گونههای جانوری زیادی در دریاچه زندگی نمیکنند.
تنها نوع ماهی این دریاچه، با نام ماهی وان شناخته شده و کباب آن یکی از بهترین غذاهای وان شناخته میشود. برای دسترسی به این دریاچه زیبا میتوانید از خودروی شخصی، تاکسی یا حتی سایر وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس و مینی بوس استفاده کنید.
قلعه باستانی وان
قلعه باستانی وان (Van Castle) یکی از مهمترین دیدنیهای باستانی کل این شهر محسوب میشود. قدمت این قلعه به اولین تمدن وان، یعنی سلسله اورارتوها باز می گردد. در این دوران، اورارتوها این شهر را به عنوان پایتخت حکومت خود انتخاب کرده و دژ محکمی را برای حفاظت از شهر ساختند که امروزه با نام قلعه وان شناخته میشود.
قلعه وان را بر روی تپهای مشرف به دریاچه وان و با استفاده از سنگهای بازالت ساخته شد. ارتفاع دیوارهای این قلعه باستانی به ۱۰۰ متر و طول آنها به ۱۳۴۵ متر میرسد. با وجود این که این قلعه امروزه تنها کاربرد گردشگری داشته و بخش زیادی از آن باقی نمانده است، اما روزگاری، مهمترین، پیشرفتهترین و مستحکمترین قلعه کل آناتولی به شمار میآمده است.
کتیبه خشایارشاه
کتیبه خشایارشاه یکی از کتیبهها و آثار باستانی مربوط به سلطنت هخامنشیان، دوره خشایارشاه، است که در نزدیکی قلعه وان قرار دارد. این کتیبه در صخرههای اطراف قلعه و در ۲۰ متری سطح زمین قرار دارد.
در این کتیبه سه زبان پارسی، اکدی و عیلامی مشاهده میشود. متنی در ۲۷ سطر و ۳ ستون در ستایش اهورامزدا، ستایش داریوش بزرگ و دستاوردهای شاه، به دستور خود خشایارشاه در این کتیبه نوشته شده و در این مکان قرار گرفته است.
این کتیبه زیبا در سال ۱۲۸۶ خورشیدی توسط دو جهانگرد ایرانی به نامهای محمود قیدی و معصومه امیری کشف شد. دسترسی به این کتیبه بسیار ساده بوده و شما میتوانید هنگام بازدید از قلعه وان، از این کتیبه هم به سادگی دیدن کنید.
آبشار مرادیه وان
آبشار مرادیه یکی دیگر از جاذبه های طبیعی وان بوده که مسافران زیادی را مجذوب خود میکند. این آبشار زیبا در ۸۸ کیلومتری شمال شهر قرار گرفته و دسترسی به آن عمدتاً با خودروی شخصی یا تاکسی امکان پذیر است.
ورودی آبشار رایگان است، اما مسافرانی که بخواهند از امکانات رفاهی اطراف آن استفاده کنند، باید مبلغی را با توجه به خدمات دریافتی پرداخت کنند. بازدید از آبشار مرادیه در تمامی طول سال امکان پذیر است.
بیشتر مسافران ترجیح میدهند تا در فصل بهار و تابستان به طبیعت زیبای این آبشار رفته و از محیط سرسبز آن لذت ببرند. اما در طول زمستان هم آبشار یخ زده و منظرهای زیبا و دیدنی را به مسافران هدیه میدهد.
موزه وان
موزه وان یکی از بزرگترین موزههای ترکیه است که مجموعهای غنی و بزرگ از تاریخ این کشور را در خود جای داده است. این موزه به نمایش آثار باستانی و تاریخی وان پرداخته و مسافران را به سفری از دوران اورارتوها تا جمهوری ترکیه میبرد. در این موزه میتوانید بسیاری از آثار باستانی مانند ابزارهای سنگی، سفالینهها، مجسمهها، کتیبهها و آثار مربوط به تمدنهای باستانی ترکیه را مشاهده کنید.
البته لازم به ذکر است که بیشتر این آثار مربوط به اورارتوهاست. علاوه بر سالنهای مربوط به آثار باستانی، این موزه یک سالن قوم شناسی هم داشته که به معرفی اقوام مختلفی که در ترکیه و به ویژه وان زندگی میکردند میپردازد. طراحی این موزه بسیار مدرن و پیشرفته بوده و با ۲۳ سالن مختلف، یک مکان مناسب برای سفرهای آموزشی بچههاست. قلعه در محله یالی و خیابان قلعه بوده و دسترسی به آن با وسایل حمل و نقل عمومی امکان پذیر است این موزه همه روزه به غیر از دوشنبهها از ساعت ۸ صبح تا ۵ عصر باز است.
جزیره آختامار
جزیره آختامار یا جزیره آکدامار، یکی از زیباترین جزیرههای وان، در ۳ کیلومتری ساحل جنوبی دریاچه این شهر است. مهمترین بنایی که در این جزیره زیبا و کوچک به چشم میخورد، کلیسای صلیب مقدس است. این کلیسا در قرن ۱۰ میلادی توسط پادشاه واسپوراکان ساخته شد. معماری زیبای این کلیسا، داستانهایی را از کتابهای مقدس مختلف مانند انجیل بیان میکنند.
نمای بیرونی آن هم با سنگهای زیبا و قرمز رنگ تزیین شده است. این کلیسا، باعث شد تا جزیره آختامار در قرون وسطی، اهمیت بسیار زیادی برای ارمنیهای این منطقه پیدا کند. حتی تا مدتی، اسقفهای وان هم در جزیره آختامار و کلیسای صلیب مقدس ساکن بودند. امروزه در این کلیسا تنها در مناسبتهای خاصی مراسمهای مذهبی برگزار شده و خود کلیسا به عنوان میراث فرهنگی حفظ شده است. مسافران بیشتر به این جزیره رفته تا از مناظر اطراف و نمای بیرونی کلیسا لذت ببرند.
جزیره آدیر
جزیره آدیر بزرگترین جزیره دریاچه وان بوده که در گذشته با نام جزیره لیم شناخته میشد. مهمترین بنایی که در این جزیره ساخته شده، صومعه لیم است که در گذشته از جمله مهمترین مراکز مذهبی ارمنی در این منطقه به شمار میرفت. بسیاری از منابع تاریخی میگویند که این صومعه توسط گریگور روشنگر ساخته شد. کلیساهای مهم دیگری هم در جزیره آدیر به چشم خورده که از جمله آنها میتوان به سورپ آستواتساتسین، سورپ گارابد و سورپ گئورک اشاره کرد.
در زمانی که نسل کشی ارامنه در وان شروع شد، جزیره آدیر به پناهگاهی برای این افراد تبدیل شد. امروزه اما مسافران برای لذت بردن از طبیعت بکر یا بناهای زیبا و بازدید از بقایای صومعهها و کلیساها به این جزیره سفر میکنند.
خانه گربه های وان
یکی از جذابترین و منحصربهفردترین جاذبه های وان که میتواند برای کودکان هم جذاب باشد، خانه گربههای وان است. گربههای وان به دلیل داشتن نژاد خاصی که باعث شده هر کدام از چشمهای آنها رنگ متفاوتی داشته باشد شناخته میشود. این گربهها اکثرا سفید و پشمالو بوده و برخلاف گربههای دیگر، عاشق آب بازی هستند. خانه گربههای وان هم در واقع یک پناهگاه برای حفاظت از این گربهها و معرفی آنها به مسافران است.
گردشگرانی که برای بازدید از گربهها به این مکان میآیند، نقش بسیار مهمی در تأمین مخارج آن دارند. در این خانه محیطی پیشرفته برای بازی گربهها، استخرهای آب و مکانهایی برای استراحت آنها طراحی شده است.
قلعه هوشاپ
قلعه هوشاپ که در یکی از روستاهای استان وان به نام گوزلسو واقع شده است، از جمله مهمترین بناهای باستانی این شهر محسوب میشود. این قلعه در سال ۱۶۴۳، در حکومت عثمانیها، و توسط ساری سلیمان بیگ ساخته شد. این قلعه حالت مسکونی برای پادشاهان داشت و بخشهای مختلف آن شامل حمام، حرم سرا، برجهای دیده بانی و سایر بخشهای دیگر میشدند.
اما پیش از ساخت قلعه هوشاپ هم در همین مکان یک دژ محکم مربوط به سلسله اورارتوها وجود داشته که در بلایای طبیعی و جنگها ویران شده بود. مسافران میتوانند با پرداخت هزینه ورودی این قلعه از داخل آن دیدن کنند. اما توجه داشته باشید که موقعیت مکانی روی کوه بوده و برای این که بتوانید به راحتی از آن دیدن کنید، باید حتماً کفش و لباس مناسب به تن داشته باشید.
صومعه واراگاوانک
صومعه واراگاوانک که به عنوان هفت کلیسا هم شناخته میشود، یکی از زیباترین و مهمترین صومعههای ارامنه در وان است. این بنای زیبا در قرن یازدهم و توسط سنکریم هوهانس آرتسرونی، پادشاه واسپوراکان ساخته شد. موقعیت مکانی آن در ۹ کیلومتری جنوب شرقی وان و در دامنههای کوه ارک است. این مجموعه صومعه دارای ۶ کلیسا و یک سالن اصلی بوده و به همین دلیل هم نام دوم آن هفت کلیسا شده است.
کلیساها در زمان خود زیباترین معماری را داشته و از جمله باشکوهترین بناهای دوران خود محسوب میشدند. اما در جریان نسل کشی ارامنه توسط عثمانیها، بسیاری از خدمه صومعه کشته شدند و خود بنا به آتش کشیده شد. امروزه مسافران میتوانند به این مکان سفر کرده و به راحتی از ویرانهها و بقایای صومعه که همچنان نمایندهای از معماری باشکوه وان در دوران باستانی است دیدن کنند.
مسجد کایا چلبی
در سال ۱۶۶۰، کایا چلبی کوچی بیگ دستور به ساخت مسجدی در نزدیکی دیوارههای جنوبی قلعه قدیمی وان داد که امروزه به نام مسجد کایا چلبی شناخته میشود. پس از اعدام کایا چلبی، ساخت مسجد به جم ددم اوغلو سپرده و در سال ۱۶۶۳ تمام شد. این مسجد تا مدتها محل عبادتی برای مردم و اشراف زادگان بود. اما کم کم به دست فراموشی سپرده شد.
در سال ۱۹۹۳ سازمان اوقاف ترکیه دستور داد تا مسجد مرمت و بازسازی شد تا دوباره از آن به عنوان عبادتگاه استفاده شود. امروزه بسیاری از مسافران برای بازدید از بنای زیبای این مسجد و آشنایی با معماری دوران عثمانی، به محله اورتاکاپی در شهر وان میروند. این مسجد یکی از زیباترین جاذبه های رایگان وان محسوب میشود.
خیابان جمهوریت
چه بخواهید برای گردش و بازدید از بناهای شهر به وان بروید و چه قصد خرید از بهترین مراکز این شهر را داشته باشید، خیابان جمهوریت بهترین مقصد برای شما محسوب میشود.
این خیابان یکی از مهمترین، پر جنب و جوشترین و زیباترین خیابانهای این شهر بوده که در آن مراکز خرید مهمی مانند مرکز خرید Van AVM مشاهده میشود. اگر در عصر به خیابان جمهوریت بروید، میتوانید از شلوغی و جنب و جوش آن لذت برده، با فرهنگ مردم وان آشنا شده یا این که در کافهها و رستوران های این خیابان یک نوشیدنی یا غذای دلچسب نوش جان کنید. بسیاری از هتل های وان هم در این خیابان واقع شدهاند.
جزیره چارپاناک
اگر به دنبال جاذبه های کمتر شناخته شده وان هستید، جزیره تاریخی چارپاناک یکی از بهترین گزینههای ممکن برای شماست. این جزیره در شمال شرقی دریاچه وان و در نزدیکی روستای چیترن قرار دارد. بیشتر افرادی که به این جزیره سفر میکنند، به دنبال بازدید از جاذبه های تاریخی و بازدید از مناظر طبیعی بکر هستند. مهمترین بنای تاریخی موجود در این جزیره، ویرانههای صومعه ارمنی کتوتس است. در گذشته خود جزیره هم با این نام شناخته می شد.
جالب است بدانید که در چند سال اخیر و با پایین آمدن سطح آب، یک جاده باستانی در اطراف این جزیره کشف شده که آن را به مناطق دیگر متصل میکرده است. امکانات رفاهی جزیره بسیار محدود بوده و برای اقامت مناسب نیست. تنها میتوانید در سفری یک روزه، از مناظر زیبا و جاذبه های تاریخی آن لذت ببرید.
قلعه چاووش تپه
قلعه چاووش تپه که به نام سادورینیلی هم شناخته میشود، یکی از آثار باستانی است که از دوران سلسله اورارتوها در جنوب شرقی شهر وان واقع شده است. معماری این قلعه باستانی، نمونهای از پیشرفتهترین و بهترین معماریهای زمان خود است. قلعه بدون استفاده از هیچگونه ملاتی و تنها با سنگ چینی ساخته شده است. بخش بالایی آن شامل کاخ سلطنتی، تالار ستون دار، اتاقهای اقامت، حرمسرا و برج پادشاهی میشود.
بخش پایینی قلعه هم شامل معبد خالدی، کارگاه، انبار و سیستمهایی برای تخلیه آب فاضلاب است. این قلعه میتواند اطلاعات باستانی و معماری بسیاری را درباره اورارتوها و معماری باستانی وان در اختیار ما بگذارد. ناگفته نماند که مناظر طبیعی اطراف هم برای عکاسی بسیار مناسب هستند.
کلیسای سنت بارتولومیو
کلیسای سنت بارتولومیو یکی از مهمترین بناهای مربوط به تاریخ ارامنه در ترکیه است که در نزدیکی شهر باش قلعه در استان وان قرار گرفته است. تاریخ دقیق ساخت این کلیسا هنوز مشخص نشده است. اما با این حال در برخی از منابع اشاره شده که این کلیسا در سال ۱۳۹۸ ساخته شده است. معماری کلیسای سنت بارتولومیو به شکل یک صلیب با گنبد مرکزی بوده و در زمان خود تزیینات زیبایی داشته است.
با شروع نسل کشی ارامنه در ترکیه توسط عثمانیها، این کلیسا هم رفته رفته متروکه و تخریب شد. امروزه هم مسافران میتوانند به صورت کاملاً رایگان، برای بازدید از ویرانههای به جای مانده از کلیسای سنت بارتولومیو به وان بروند.
کلام آخر
شهر وان با قدمت چندین هزارساله خود، یکی از قدیمیترین شهرهای کل ترکیه و جهان محسوب میشود. جاذبه های وان محدود به دسته خاصی نشده و در این شهر میتوانید از دیدنیهای طبیعی گرفته تا ویرانههای باستانی مربوط به سلسله اورارتوها را مشاهده کنید. میتوانید در جزیرههای زیبای شهر وان از مناظر طبیعی و بکر لذت برده، به بازدید از آثار باستانی آن در موزههای این شهر رفته، باقی مانده قلعههای تاریخی و باستانی را مشاهده کرده، درباره داستانهای اقوام مختلف بیشتر یاد گرفته یا این که در خیابانهای مدرن شهر مانند خیابان جمهوریت، یک وعده غذای خوشمزه میل کنید و به خرید و گشت و گذار مشغول شوید. سفر به وان، برای هر شخصی با هر سلیقهای و در هر سن و سالی میتواند یک تجربه بی نظیر و تکرار نشدنی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر وان، سایر مطالب الی گشت را به هیچ عنوان از دست ندهید.
سؤالات متداول
جاهای دیدنی وان ترکیه کجاست؟
مکان های دیدنی وان شامل مناظر طبیعی در جزایر مختلف، ویرانههای باستانی و جاذبه های مدرنی مانند پارک آبی میشوند.
تفریحات شبانه در وان ترکیه کدام اند؟
قدم زدن و خرید کردن در وان ترکیه و رفتن به کلابهای مختلف، از جمله بهترین تفریحات شبانه وان هستند.
گربه های وان را کجا می توان دید؟
خانه گربههای وان پناهگاهی برای گربههای این شهر و آشنایی مسافران با این گربههای زیباست.
مطالب مرتبط : راهنمای سفر از تهران به وان | مسیر تهران به وان روی نقشه لیست کامل تفریحات وان ترکیه برای ایرانیان معرفی بهترین هتل های وان ترکیه برای افراد سخت پسند
۱ نظرات
با توجه به نوع و کیفیت مسیر ، و مهمتر هزینه این سفر ، چندان توصیه نمیکنم و حتما و قبل از این سفر دقیقا شرایط و هزینه و کیفیت آن را مطالعه و ارزیابی کنید ،که در حالت کیفیت یک سفر متوسط برابر است با استانبول رفتن با تور گردشگری ، این کجا و آن کجا ، همچنین یک توریست عادی نمی رسد بناهای نچندان جذاب قدیمی توی در و تپه ناکجا آباد یا خیلی از موارد فوق را ببینید و اصولا در حالت نرمال ممنکن است جذاب هم نباشند برای قاطبه مردم .
البه خط ریلی که نمیدانم آخر سر این ایام مجدد راه افتاد یا نه ، برقرار باشد ، با کاهش هزینه جابجایی یک جذابیتی خواهد داشت این سفر ، و بدک نخواهد بود ، اگر مطعلی زشت و ناهنجار در مرز هم حذف شود با سفر بوسیله قطار .