الی گشت
  • مجله گردشگری الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • راهنمای سفر

سنگ‌ های خرنج: میراثی باستانی که دانشمندان را به چالش می‌ کشد

توسط Alireza Bahrekhazan 1403-07-05
نوشته شده توسط Alireza Bahrekhazan 1403-07-05
روستا خرنج
687

روستای خُرنج با سنگ‌های عجیب و افسانه‌ای خود معروف به سنگ‌های خُرنج، در نزدیکی شهرستان پیرانشهر استان آذربایجان غربی قرار دارد. این منطقه پر از سنگ‌های گرانیت بسیار خاص و منحصربه‌فرد است و یکی از جاذبه‌های گردشگری منطقه محسوب می‌شود.

برای خرید بلیط هواپیما و رزرو تورهای داخلی و خارجی از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :

پرواز داخلی و خارجی

فهرست مطالب پنهان
روستای خُرنج، منطقه‌ ای مملو از سنگ‌ های عظیم ‌الجثه با اشکال عجیب
ریشه نام خرنج
سنگ‌ های خُرنج، جاذبه‌ هایی تماشایی در نزدیکی پیرانشهر
افسانه‌ ها و روایت‌ های موجود درباره سنگ‌ های خرنج
نکات مهم بازدید از سنگ‌ های خرنج
دسترسی به روستای خرنج
سخن پایانی درباره سنگ‌ های خرنج
سؤالات متداول

روستای خُرنج، منطقه‌ ای مملو از سنگ‌ های عظیم ‌الجثه با اشکال عجیب

روستای خُرنج، منطقه‌ای مملو از سنگ‌های عظیم‌الجثه با اشکال عجیب است که در بخش لاجان شهرستان پیرانشهر استان آذربایجان غربی قرار دارد. فاصله این روستا از پیرانشهر تقریباً ۲۰ کیلومتر است.

آن‌طور که کهن‌سالان این منطقه تعریف می‌کنند روستای خُرنج در گذشته یک منطقه جنگلی بوده؛ اما به علت رفت و آمد عشایر، با گذشت زمان به یک راه ارتباطی بین پیرانشهر و مهاباد تبدیل شده است. از طرف دیگر در گذشته وجود چشمه‌های متعدد و آب و هوای خوب باعث می‌شده سیاحان و مسافران در این منطقه توقف کنند.

جالب است بدانید در اطراف روستای خرنج آثاری از یک دژ محکم کوهستانی، یک کتیبه و چندین تپه باستانی با قدمت قبل از اسلام یافت شده‌اند که برخی از آن‌ها توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده‌اند. این آثار ارزشمند نشان‌دهنده تاریخ کهن این منطقه هستند.

امروزه بخش مسکونی قدیمی روستا در پایین‌دست سنگ‌های معروف این منطقه قرار دارند؛ اما خانه‌هایی که به تازگی ساخته شده‌اند بیشتر در حاشیه جاده روستا قرار دارند. این دو بخش توسط جاده از یکدیگر جدا شده‌اند.

در حال حاضر در قسمت شرقی روستا یک جاده وجود دارد که بخشی از آن آسفالت بوده و بخشی دیگر شوسه است. امتداد این مسیر به جاده «سه‌ی میدان مهاباد» و جاده نقده می‌رسد.

سنگ‌ های خرنج

ریشه نام خرنج

ریشه نام خرنج را باید در زبان کردی جستجو کرد. خرنج در زبان کردی به مکانی سنگلاخی گفته می‌شود و به علت وجود سنگ‌های زیاد در این منطقه، روستا به نام «خورنج» یا «خُرنج» معروف شده است.

سنگ‌ های خُرنج، جاذبه‌ هایی تماشایی در نزدیکی پیرانشهر

سنگ‌های خُرنج، جاذبه‌هایی تماشایی در نزدیکی پیرانشهر هستند که هر بیننده‌ای را شگفت‌زده می‌کنند. این سنگ‌ها به شکل نواری در امتداد شرقی-غربی شمال روستا حدود ۲.۵ کیلومترمربع را اشغال کرده‌اند. برخی از این سنگ‌ها دارای نقش‌برجسته و کنده‌کاری شامل مار، پرند و شتر هستند.

به جز شکل عجیب‌وغریب، نکته جالب دیگر درباره سنگ‌های خُرنج، وجود نام برای هر یک از آن‌هاست. بیشتر این سنگ‌ها و نقاط مختلف بین آن‌ها دارای نام و نشان خاصی هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سنگ‌های سی‌کیل: از این نوع سنگ‌ها بیشتر برای ساخت سنگ قبر و مزار استفاده می‌شود.
  • سنگ به رده ملا: این سنگ در زبان محلی به معنای «سنگ روحانی» است. «به رده ملا» نام سنگی است که مانند یک روحانی در میان سنگ‌های دیگر ایستاده است.
  • سنگ‌های به رده سوران: این سنگ‌های قرمز رنگ کاملاً متفاوت از دیگر سنگ‌های خُرنج هستند.
  • سنگ‌های هه ندو ره شان: این سنگ‌های سیاه و بزرگ پناهگاه امنی برای حیوانات مختلف مانند خرگوش‌ها، روباه‌ها، گربه‌های وحشی و گرگ‌ها محسوب می‌شوند.
  • سنگ‌های به رد به ران: این دو سنگ از دیگر رشته سنگ‌های خُرنج کمی فاصله دارند و مانند دو قوچی که از گله گوسفند فاصله گرفته‌اند به نظر می‌رسند.
  • به رد سابات: ساکنان روستای خُرنج از سنگ‌های «به رد سابات» به عنوان محل استراحت و نشیمن استفاده می‌کنند. این سنگ‌ها در مکانی مشرف به روستا قرار دارند.
  • سنگ خه و خوش: این سنگ ظاهری مشابه یک ساختمان دارد و دارای پله و پنجره است.
  • سنگ به رد کوره: این سنگ توخالی در کنار جاده ورود به روستا قرار دارد.
  • سنگ‌های به رد حاجیله: سنگ‌های ایستاده «به رد حاجیله» محل مناسبی برای ساختن لانه لک‌لک‌ها محسوب می‌شوند.
  • سنگ‌های کانی گولان: این سنگ‌های بزرگ درون خود یک چشمه دارند و یک درخت توت بلند در کنار چشمه آن‌ها رشد کرده است.
  • دره خری میوان: این دره در میان سنگ‌ها قرار دارد و پر از انگور وحشی است.
  • کلکه‌ی میرزاخان: در گذشته فردی به نام میرزاخان در این منطقه حکومت می‌کرد.
  • منطقه جینگ جینگه: این منطقه در انتهای سنگ های خرنج و در ابتدای روستای کانی ملا قرار دارد. بر اساس روایت‌های موجود در این مکان قبرستانی با قدمت صدر اسلام وجود دارد.

در گذشته به علت وجود چشمه‌های فراوان در میان سنگ های خرنج، این سنگ‌ها به محل امنی برای لانه‌سازی لک‌لک‌ها تبدیل شده بودند. اما در سال‌های اخیر به دلیل فعالیت استخراج معدن و خشک شدن چشمه‌ها، دیگر لک‌لک‌ها تمایلی برای ساخت لانه روی این سنگ‌ها ندارند.

همچنین در سال‌های اخیر ۲ واحد معدن در این منطقه راه‌اندازی شده بودند. اما سنگ های خرنج به حدی سخت هستند که این کارگاه‌ها در مدت زمان کمی تعطیل شدند.

سنگ های خرنج در سال ۱۴۰۰ با حضور کارشناسان میراث فرهنگی به عنوان یک اثر طبیعی در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیدند. همچنین دیگر مناطق تاریخی اطراف سنگ های خرنج مانند محوطه پلاساوی، زیوه، کانی نبی، گرد خه‌زینه و خانه اربابی روستای خرنج در فهرست آثار ملی کشورمان قرار دارند.

در حال حاضر سنگ های خرنج با شکل‌های عجیب و غریب و ظاهر متفاوت خود یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های اطراف پیرانشهر محسوب می‌شوند و در ایام مختلف سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند.

سنگ‌ های خرنج

افسانه‌ ها و روایت‌ های موجود درباره سنگ‌ های خرنج

افسانه‌ها و روایت‌های موجود زیادی درباره سنگ های خرنج وجود دارد. برخی از مردمان بومی روستای خرنج، سنگ‌های این منطقه را به داستان حضرت لوط نسبت می‌دهند و معتقدند مردم این شهر در گذشته مرتکب گناه شدند و خداوند آن‌ها را به سنگ  تبدیل کرده است.

برخی دیگر معتقدند این سنگ‌های عظیم و عجیب دیوهای ظالمی هستند که به خاطر نفرین مردم، با خانه‌هایشان به سنگ تبدیل شده‌اند.

رابرت کرپورتر دیپلمات، جهانگرد و نقاش معروف انگلیسی که به باستان‌شناسی علاقه زیادی داشت در سال ۱۸۲۰ داستان‌هایی از سنگ های خرنج را از یک پیرمرد در بغداد شنید. پیرمرد به او گفته بود این سنگ‌ها مردمی بودند که نمی‌خواستند دین راستین اسلام را بپذیرند و به همین علت تبدیل به سنگ شدند.

رابرت کرپورتر راهی مهاباد و روستای خرنج شد و پس از مشاهده این سنگ‌ها در سفرنامه‌اش نوشت: «سنگ‌های عظیم و شگفت‌انگیز خرنج هیچ شباهتی به انسان‌های سنگ شده ندارند؛ اما کسی درباره زمان و دلیل تجمع زیاد آن‌ها با این اشکال اسرار‌آمیز در این مکان چیزی نمی‌داند.»

او معتقد بود سنگ‌ها قبور ساکنان قدیمی این ناحیه هستند و به ارمنی‌های مسیحی قتل‌عام شده توسط مسلمانان در صدر اسلام تعلق دارند. از دیگر افراد خارجی که از این محل بازدید کرده و اطلاعاتی درباره آن ارائه کرده‌اند می‌توان به سرهنری راولینسون، دیپلمات و شرق‌شناس بریتانیایی اشاره کرد.

در سال ۱۳۱۴، بهمن میرزا کریمی، باستان‌شناس، مصحح و مورخ ایرانی و اورال استاین، باستان‌شناس انگلیسی به این منطقه سفر کردند و از دیدن این صفوف منظم و اشکال عجیب و غریب شگفت‌زده شدند.

همچنین سامان زنده پیل، شخصی که درباره این منطقه پژوهش کرده، پس از دیدن سنگ های خرنج، آن‌ها را به سازه‌هایی مشابه انسان‌های ایستاده تشبیه می‌کند که بازدیدکنندگان را زیر نظر دارند. او اظهار می‌کند برخی از سنگ‌ها ظاهری متفاوت و مشابه دیگر موجودات مانند ماهی، لاک‌پشت و شیر دریایی دارند.

آقای سامان زنده پیل عجیب‌ترین سنگ این منطقه را سنگ هشت‌متری با ساختار دوتکه معرفی می‌کند که ظاهری شبیه به کف دست انسان دارد. او پس از بازگشت از سفر مهاباد عکس‌های خود را در اختیار دکتر نعمت اله رشیدنژاد، استاد زمین‌شناسی و پترولوژی قرار می‌دهد.

آقای رشیدنژاد جنس سنگ های خرنج را گرانیت تشخیص می‌دهد و معتقد است این سنگ‌ها هرگز روی پوسته زمین شکل نگرفته‌اند و در گذشته‌های دور ماگما بوده‌اند.

روستای خرنج

نکات مهم بازدید از سنگ‌ های خرنج

نکات مهم بازدید از سنگ های خرنج شامل موارد زیر هستند:

  • در زمان بازدید از سنگ‌ها روی آن‌ها یادگاری ننویسید و سنگ‌ها را تخریب نکنید.
  • هنگام بازگشت از روستای خرنج حتماً زباله‌های خود را در سطل زباله بیندازید و آن‌ها را در طبیعت رها نکنید.
  • با توجه به کوهستانی بودن منطقه، بهترین زمان برای بازدید از سنگ های خرنج فصل‌های بهار و تابستان هستند.
  • در سفرتان به این منطقه به فرهنگ محلی احترام بگذارید.
  • اگر قصد داشتید شب را در منطقه بمانید می‌توانید در خانه‌های روستایی و اقامتگاه‌های بوم‌گردی خرنج اقامت کنید.

روستا خرنج

دسترسی به روستای خرنج

برای دسترسی به روستای خرنج از مبدأ پیرانشهر می‌توانید از تاکسی دربست استفاده کنید. فاصله خرنج تا پیرانشهر از جاده اصلی تقریباً ۴۵ کیلومتر است. همچنین پیمودن این مسیر با ماشین شخصی امکان‌پذیر است و شما می‌توانید پس از رسیدن به مقصد از دیدن سنگ‌های عجیب این منطقه لذت ببرید.

سخن پایانی درباره سنگ‌ های خرنج

در این مقاله درباره سنگ های خرنج صحبت کردیم. همان‌طور که گفته شد این سنگ‌های عظیم‌الجثه با اشکال عجیب خود در روستای خرنج، در نزدیکی پیرانشهر قرار دارند. سنگ های خرنج جاذبه‌هایی منحصربه‌فرد هستند که در کمتر جایی نمونه‌های مشابه آن‌ها وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم حتماً از این سنگ‌ها بازدید کنید.

سنگ‌ های خرنج

سؤالات متداول

چرا سنگ‌ های خرنج عجیب هستند؟

نکات عجیب زیادی درباره این سنگ‌ها وجود دارد. از جمله این نکات می‌توان به شکل ظاهری غیرمعمول، نام‌های جذاب و نحوه قرارگیری عجیب آن‌ها در کنار هم اشاره کرد.

جنس سنگ‌ های خرنج از چیست؟

سنگ های خرنج از جنس گرانیت هستند و درجه سختی بسیار بالایی دارند.

سنگ‌ های خرنج در کجا قرار دارند؟

این سنگ‌ها در روستای خرنج و در نزدیکی پیرانشهر قرار دارند.

مطالب مرتبط :

سازه‌ های عجیب ایران | سفری به دنیای عجایب

قبرستان پینه شالوار در تبریز، مکانی تاریخی و عجیب!

قوانین عجیب و غریب در جزیره کیش!

 
پیرانشهر
۲ نظرات
Alireza Bahrekhazan

مطلب قبلی
دشت هلن | سوییس ایران
مطلب بعدی
رازهای پنهان معبد یونگام: میراثی از تاریخ کهن

مطالب مرتبط

استانبول کجا خرید کنیم؟ راهنمای محلی مراکز خرید...

شهربازی ویالند | تجربه ای خانوادگی برای همه...

مسیر شیراز به باکو با ماشین، اتوبوس یا...

اگه تا حالا ایروان نرفتی این راهنمای سفر...

از شرجی جنوب تا خنکای قفقاز | مسیر...

چگونه با کمترین هزینه از اصفهان به وان...

اگر فقط یک‌بار به آنتالیا سفر می کنی،...

فرار از روزمرگی تهران با سفر به باکو

با جاذبه های وان در ترکیه آشنا شوید!

معرفی کامل فرودگاه امام خمینی، راه های دسترسی...

۲ نظرات

امیر اسماعیل زاده 1403-07-19 - 8:12 ب.ظ

با توجه به اینکه مدت ۲ سال در روستای خرنج بوده ام و در معدن چسپیده به سنگ ها مشغول فعالیت بوده ام و تونل زیر سنگ ها را مشاهده نموده ام و تحقیقاتی نیز انجام داده ام ، به این نتیجه رسیده ام که:
پوشش گیاهی منطقه کوه ها با کل بافت گیاهی منطقه فرق می کند. بین سنگ ها هیچگونه گیاهی وجود ندارد و تنها یک نوع درختچه های کوتاه و خاردار و همیشه سبز وجود دارد که در منطقه بی نظیر و نایاب است.
جنس خاک بین سنگ ها بی نظیر و از جنس خاک رس دریا می باشد و نشان از آن است که در گذشته باستان این منطقه زیر آب بوده است.
جنس سنگ ها شاخص و بدون مانند در منطقه می باشد و سنگ هایی وجود دارد که تخمین وزنی آنها بالای ۲۰۰۰ تن می باشد.
در مشاهده و ارزیابی تونل زیر سنگ ها که در عمق ۱۰۰ متری می باشد ، جنس سنگ ها به کل با سنگ های روی زمین فرق دارد و قاعدتا به این نتیجه می رسیم که سنگ های خرنج از منطقه ای دیگر آورده شده است.
در تحقیقی دیگر که منبع آن هرودوت می باشد ازآن شده است که در زمان یونان باستان و زئوس کبیر ، مجموعه سربازهایی غول مانند و تک چشم وجود داشته اند به نام “سایکوپ” که در دنیا ۷ دژ محکم نظامی داشته اند و یکی از آنها در رشته کوه زاگرس می باشد و به احتمال فراوان همان کوه خرنج می باشد.
از مردم محلی پرس و جو شد که آیا تا به حال گنج یا دفینه ای یافت شده است؟
به اتفاق تایید کردند که به کررات گروه های مردمی حفاری از این کوه ها طلا و زیرخاکی برداشته اند و جالب این است که جنس خاک به شیوه ای است که با یک بیل ساده میتوان حفاری انجام داد.
با یک مشاهده ساده و میدانی می توان اشکال انواع حیوان اعم از فیل ، عقاب ، میمون ، سگ ، ماهی ، مار ، لاک پشت ، قورباغه و رخ شاه و ملکه و شاهزاده را رویت نمود.
سنگ های توخالی با دریچه کوچک که از داخل با تخته سنگ بزرگتر پلمپ شده یا ماهی هایی که در دهان خود نوعی سنگ گرد و سیاه در دهان دارند بسیار قابل تعمل می باشد.

پاسخ
بیستون شیخالی 1403-10-10 - 11:24 ب.ظ

به نظر من سنگهای روستای خرنج قبلا زیر خاک بوده به دلیل بسیار محکم این نظررا میدم ۱ اگر هر چهار طروف سنگهای خرنج را مشاهده کنید تا چند صد متری دور تر از این سنگها خاک ان با خاکی که در میان سنگها هست یکی میباشد اگر کمی حفاری شود به خاک معمولی خواهید رسید ۲ خاک بین سنگها با کمی باران شدید از دل سنگها با آب خیلی راحت جاری میشود چون خاک بین این سنگها تقریبا همانند ماسه بادی میباشد۳از طرف روستای خرنج یک رود خانه وجود دارد این خاک تا دم رود خانه رفته وبه اب رود خانه پیوسته ولی ان طر ف رود خانه خبری از این خاک نیست وبه این احتمال این سنگها در زمان پیامبر نوح از ازیر خاک نمایان شده اند

پاسخ

نظر بدهید لغو پاسخ

نام ، ایمیل و وب سایت من را برای دفعه بعدی که نظر می دهم در این مرورگر ذخیره کنید.

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

مطالب اخیر

  • معرفی لوکیشن های رایگان عکاسی در تهران

    1404-02-31
  • استانبول کجا خرید کنیم؟ راهنمای محلی مراکز خرید استانبول

    1404-02-30
  • شهربازی ویالند | تجربه ای خانوادگی برای همه سنین

    1404-02-29
  • همه چیز درباره متروی اصفهان، از مسیر تا قیمت بلیط

    1404-02-28
  • راهنمای سفر از اصفهان به باکو | بررسی بهترین مسیرها

    1404-02-28

مطالب برتر

  • شهر سگد، مکانی متفاوت در مجارستان

    1397-08-14
  • سفری هیجان انگیز به جشنواره های برف و یخ

    1398-07-15
  • چگونه در طول سفر به اینترنت متصل باشیم؟

    1396-01-11
  • سواحل رویایی جزیره لومبوک در بالی

    1398-07-22
  • معرفی مرکز خرید مارینا مال، جذاب ترین مجتمع تجاری در دبی

    1402-03-18
  • این دریاچه پر از عروس های دریایی زیباست

    1398-07-16

دسته بندی ها

  • آموزشی
  • اخبار
  • راهنمای سفر
  • رسانه
  • گردشگری

درباره مجله گردشگری الی گشت

الی گشت لوگو

مجله گردشگری الی گشت، منبع اخبار و مقالات گردشگری، راهنمای سفر، توریسم اخبار گردشگری بین الملل و بروزترین مطالب در زمینه سفرهای داخلی و خارجی

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

سفر و گردشگری

  • معرفی هتل کارتیارد پوشکین سنت پیترزبورگ | ۴ ستاره

  • نکات لازم برای سفر با کشتی در دوران بارداری

  • معرفی هتل تیتانیا آتن | ۴ ستاره

مطالب جذاب

  • مرکز خرید دیپوسایت استانبول و بهترین اوت لت مال ترکیه+ویدیو

  • معرفی سازمان میراث به عنوان برترین دستگاه دولتی کشور

  • معرفی هتل ۴ ستاره کسپیا در دهلی

استفاده از مطالب مجله گردشگری و توریستی الی گشت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت الی گشت میباشد.

الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • اخبار
    • اخبار الی گشت
    • اخبار ایران
    • اخبار جهان
  • سفر
  • گردشگری
    • صنعت گردشگری
    • صنعت هوانوردی
    • صنعت هتلداری
  • آموزش
    • مدیریت
    • بازاریابی
    • تجارب موفق
  • رسانه
    • عکس
    • ویدئو

بیشتر بخوانیدx

گوگل محیط زیستی می شود

احتیاط در سفر شرط عقل است!(بخش دوم)

مقبره هایی که بی دلیل برعکس شده...