به نقل از خبرگزاری ایرنا – در روزهایی که آسمان ایران ناآرام بود و سفرها یکییکی لغو میشدند، دفاتر خدمات مسافرتی کشور نهتنها بهدنبال حفظ آرامش مسافران بودند، بلکه با فشار بیسابقهای از سمت ایرلاینها، هتلها و حتی اداره مالیات مواجه شدند. حالا آنها یک مطالبه روشن دارند: کمک برای بازپرداخت پول مسافران و استمهال مالیاتی در روزهای بیدرآمدی.
جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، صنعت گردشگری را به زانو درآورد
در نشست اخیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران، فعالان این حوزه از خسارتهای سنگینی گفتند که بهدنبال لغو پروازها، بسته شدن مرزها و شرایط خاص کشور به آنها وارد شده است. آنها با اشاره به نبود درآمد، بدهیهای کلان به مسافران و فشار مضاعف مالیاتی، خواستار حمایت سریع و عملی از سوی نهادهای مسئول شدند.
«ما ستون خیمه گردشگری هستیم، اما صدایی نداریم»
حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی، در این نشست گفت:
«در هر بحران، اولین ضربه به گردشگری وارد میشود. ولی کسی نیست که صدای ما را بشنود. ما نه وام میخواهیم، نه کمک بلاعوض، فقط انتظار داریم امکان بازپرداخت پول مسافران و استمهال مالیات برایمان فراهم شود.»
او تأکید کرد که آژانسها بدون شکوه و شکایت، خسارات سنگین ناشی از کنسلی سفرها را پذیرفتهاند، اما بدون همکاری ایرلاینها و هتلها، امکان بازپرداخت وجوه به مسافران وجود ندارد.
پول مردم در حساب آژانس ها نیست، در جیب ایرلاین هاست
یکی از مهمترین گلایههای دفاتر خدمات مسافرتی، عدم همکاری شرکتهای هواپیمایی و هتلها در بازگرداندن وجه سفرهای لغو شده است. بسیاری از ایرلاینهای خارجی با استناد به اینکه «جنگ فقط در ایران اتفاق افتاده» حاضر به بازپرداخت کامل پول بلیتها نیستند و حتی جریمه هم مطالبه میکنند!
آژانسها در این شرایط، مجبورند از جیب خود خسارت پرداخت کنند؛ موضوعی که در صورت ادامه، میتواند به ورشکستگی بسیاری از آنها منجر شود.
مالیات در زمان جنگ؟
در شرایطی که درآمد آژانسهای گردشگری تقریباً به صفر رسیده، پیامکهای مالیاتی یکی پس از دیگری ارسال میشوند. در نشست اخیر، فعالان این حوزه از دولت خواستند با بخشنامهای فوری، پرداخت مالیات دفاتر خدمات مسافرتی را به تعویق بیندازد تا دستکم فشار مضاعف از دوش آنها برداشته شود.
در این جلسه پیشنهاد تشکیل کمیتهای مشترک از وزارت میراث فرهنگی و انجمن صنفی دفاتر مسافرتی برای پیگیری حقوقی و فنی مسائل مطرح شد. هدف این کمیته، تسهیل فرآیند استرداد وجه، حل اختلاف با ایرلاینها و بررسی حقوق مسافران در شرایط فورسماژور خواهد بود.
موج جدید لغو سفرهای تابستانی در راه است!
مدیران آژانسها هشدار دادند که تماسها برای کنسلکردن سفرهای تیرماه آغاز شده و اگر چارهای سریع اندیشیده نشود، موج جدیدی از خسارت در راه است. آنها تأکید کردند که در این شرایط غیرقابل پیشبینی، تنها راه نجات، اقدام فوری نهادهای مسئول است.
وزارت میراث فرهنگی: پیگیر مشکلات هستیم
در این نشست، پرهام جانفشان، قائممقام معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، اعلام کرد که پیش از آغاز درگیریهای نظامی اخیر، جلسهای با حضور وزیر و نماینده سازمان امور مالیاتی برگزار شده و توافقات اولیهای برای استمهال مالیاتی دفاتر حاصل شده است.
او گفت:
«همه مطالبات آژانسها بهصورت رسمی در وزارتخانه ثبت و پیگیری خواهد شد. در روزهای آینده اخبار خوبی درباره همکاری با سازمان تأمین اجتماعی و استمهال بدهیها منتشر خواهد شد.»
آژانس ها هنوز ایستاده اند، اما تا کی؟
در نهایت این نکته روشن است: دفاتر خدمات مسافرتی کشور، با وجود تمام فشارها، همچنان در حال پاسخگویی به مسافران و تلاش برای حفظ اعتماد مردماند. اما اگر حمایت لازم از سوی دولت و نهادهای مسئول صورت نگیرد، نباید از فروپاشی یکی از پایههای صنعت گردشگری ایران تعجب کرد.