در هنگام سفر به کشورهای خارجی یکی از چالش هایی که در طول سفر ممکن است با آن مواجه شویم، انتخاب نوشیدنی در کافه و رستوران است، بنابه اقتضی مسلمان بودن یا منع مصرف الکل، بسیاری از ما در هنگام سفارش نوشیدنی خود در کشورهای خارجی ترجیح می دهیم که نوشیدنی های غیر الکلی را سفارش دهیم. اما تشخیص این که کدام نوشیدنی غیر الکلی است ممکن است برای ما دشوار باشد. می توان گفت تمامی کشورهای دنیا در لیست نوشیدنی های خود چنیدن نوشیدنی غیر الکلی دارند که مختص به همان کشور بوده و طعم و مزه شگفت انگیزی دارند. چای، قهوه، آب و آبمیوه و… از رایج ترین نوشیدنی های غیر الکلی در دنیا هستند اما مگر چندبار می توانید در طول سفر خود آن ها را سفارش دهید. در ادامه قصد داریم به معرفی چندین نوشیدنی غیر الکلی معروف در دنیا بپردازیم، با ما همراه باشید.
۱-نوشیدنی کواس، روسیه
اگر به کشور روسیه سفر کرده باشید یا فیلم و کتاب های روسی را خوانده باشید حتما یکبار هم که شده نام کواس (Kvass) به گوشتان خورده است. کواس نوعی از نوشیدنی های لاکتوز-مخمر است که از نان چاودار دودی (یا گندم سیاره) تهیه می شود. بیشینه این نوشیدنی معروف به بیش از ۵۰ سده پیش برمی گردد، زمانی که برای نخستین بار نوشیدنی های الکی تولید شدند، این نوشیدنی نوعی ماءالشعیر است که الکل ندارد و طعم آبجو می دهد. کواس به شدت برای هضم غذا و رفع تشنگی مفید است و از ایجاد بیماری های عفونی نیز جلوگیری می کند، حتی بنابه تحقیقاتی که برروی خواص این نوشیدنی انجام شده است حتی از آب هم مفیدتر است. مقدار الکل موجود در نوشیدنی کواس بسیار کم است و کودکان نیز می توانند از این نوشیدنی لذیذ میل کنند. برای طعم دار کردن کواس به آن میوه یا سبزیجاتی مانند توت فرنگی و نعناع طعمدار اضافه می کنند.
۲-نوشیدنی غیرالکلی بیتر و آبجوی زنجبیلی
ترکیب دو نوشیدنی بیتر و زنجبیل یکی از لذیذ ترین نوشیدنی های غیرالکلی در دنیا را رقم زده است. نوشیدنی بیتر (Bitters) طعم بسیار تندی دارد و در جزایر کارائیب تولید و مصرف می شود. نوشیدنی بیتر از انواع مختلفی از عصاره های گیاهان ساخته می شود، یکی از شرکت های مشهور تولید کننده نوشیدنی بیتر، شرکت ترینیداد در آنگستورا است. مردم بومی جزایر کارائیب براین باورند که این نوشیدنی خواص درمانی دارد و برای درمان معده درد، عطسه و سکسه بسیار مفید است.
آبجوی زنجبیلی نیز یک نوشیدنی بدون الکل گازدار است و بو و طعم بسیار مطبوعی دارد. این نوشیدنی دلپذیری را معمولا به تنهایی یا به عنوان چاشنی به مشروبات الکی نظیر ودکا یا جین اضافه می کنند. بسیاری از کارخانه های نوشابه سازی در دنیا میزان الکل آبجو زنجبیل را پایین آورده و از طریق فیلترهای پلاتینی آن را تصفیه کرده و با افزودن طعم دهنده های مختلف شیمیایی آن را تولید و عرضه می کنند. کانادا درای، سون آپ از معروف ترین برندهای تولید کننده آبجو زنجبیلی هستند.
۳-ریاژنکا یا شیر پخته تخمیرشده
یکی دیگر از نوشیدنی های غیرالکلی معروف در دنیا، نوشیدنی ریاژنکا (ryazhenka) است. زادگاه اصلی این نوشیدنی کشورهای بلاروس، روسیه و اکراین است اما امروزه در اقصی نقاط جهان این نوشیدنی لذیذ را در فروشگاه ها می فروشند و بسیاری در خانه آن را تهیه می کنند. نوشیدنی ریاژنکا یک محصول لبنی است که از تخمیر شیر پخته شده با لاکتیک اسید بدست می آید. قبل از شروع فرآیند تخمیر، شیر باید در معرض حرارت بسیار بالایی قرار بگیرد. برای تخمیر شیر به آن خامه ترش، کفیر (kefir) یا دوغ کره (buttermilk) اضافه می کنند. ریشه تهیه ریاژنکا به کشور اوکراین و به قرن ۱۷ام میلادی برمی گردد و بعد از آن در بین کشورهای شوروی محبوبیت پیدا می کند. بسیاری ریاژنکا را به عنوان دسر بعد از نهار یا شام سرو می کنند و آن را با انواع غلات، میوههای خشک، توتها، آجیل و نان تزئین می کنند.
۴-نوشیدنی آپفل چورل
نوشیدنی غیر الکلی آپفل چورل (Apfelschorle) در آلمان، یک نوشیدنی غیر الکلی پرطرفدار است که در کشورهای دیگری چون سوئیس و اتریش نیز به محوبیت بالایی دست یافته است. این نوشیدنی محبوب از آب معدنی گازدار و آب سیب تشکیل شده است. دسته گسترده تر فورت چورل شامل هر آب میوه ای است که با آب گازدار مخلوط شده باشد، اما آپفل چورل تا حد زیادی نسبت به دیگر محصولات میوه ای، رایج تر است. نوشیدنی آپفل چورل کالری کمتری نسبت به دیگر نوشیدنی ها دارد و شیرین تر از آب سیب خالص است. همچنین تقریباً ایزوتونیک است و همین امر باعث محبوبیت آن در تابستان و در بین ورزشکاران می شود.
۵-نوشیدنی هورچاتا
هورچاتا (Horchata) نامی است که به انواع نوشیدنی های شیر گیاهی با طعم و مزه و شکل مشابه گفته می شود. در اسپانیا این نوشیدنی لذیذ را را با مغزهای اویار سلام زرد خیس خورده که آسیاب شده و سپس شیرین می شود، درست می کنند. اما پایه هورچاتا در مکزیک و سایر مناطق قاره آمریکا برنج سفید است. در کشورهای آفریقای غربی مانند نیجریه و مالی، به آن “kunnu aya” نیز می گویند. انواع مختلف نوشیدنی هورچاتا را می توان به صورت گرم و سرد سرو کرد و حتی از آن به عنوان طعم دهنده در سایر نوشیدنی ها مانند قهوه فراپه استفاده می کنند.
۶-نوشیدنی بیچرین
بیچیرین نوشیدنی گرم سنتی بومی شهر تورین در کشور ایتالیا است که از اسپرسو، نوشیدنی شکلات و شیر به صورت لایه لایه در یک لیوان کوچک تهیه می شود. کلمه بیچرین به معنی ” لیوان کوچک ” است. این نوشیدنی لذیذ از قرن ۱۸ در تورین رواج داشته است و توسط الکساندر دوما در سال ۱۸۵۲ مورد ستایش قرار گرفته است. تمایز اصلی این نوشیدنی با قهوه و اسپرسو در این است که در بیچرین سه ماده با دقت در لیوان لایه بندی می شوند تا اینکه با هم مخلوط شوند. Caffè al Bicerin، روبروی Santuario della Consolata، قهوه خانه ای تاریخی در میدان دلا کنسولاتا در تورین، از قرن هجدهم میلادی این نوشیدنی را سرو می کند. مردن محلی براین باورند که نوشیدنی بیچرین در Caffė al Bicerin یا Caffė Fiorio در حدود ۱۷۰۴ ابداع شده است.
۷-نوشیدنی آب شلغم
نوشیدنی سالگام (Şalgam) یک نوشیدنی خیابانی محبوب بر پایه سبزیجات است که در شهرهای آدانا و مرسین در جنوب ترکیه بسیار محبوب است. در زبان ترکی، کلمه سالگام به معنای شلغم است، با این حال این نوشیدنی از هویج بنفش، بلغور آسیاب شده، نمک، مخمر و آب نیز درست می شود. این نوشیدنی پرطرفدار ترکی با شلغم معطر تخمیر شده (çelem) طعم دار می شود. نوشیدنی شلغم یا سالگام را به طور سنتی در لیوان های بزرگ با هویج ترشی (بریده بریده) که به صورت ورقه های بلند برش داده می شود، به شکل سرد و خنک سرو می کنند، گاهی اوقات یک قاشق غذاخوری فلفل قرمز تند درست قبل از سرو به نوشیدنی اضافه می گردد.سالگام معمولاً همراه با کباب تند آدانا خورده می شود یا در کنار راکی، نوشیدنی معروف انیسون ترکی سرو می شود. اعتقاد بر این است که سالگام فواید زیادی برای سلامتی دارد، هضم غذا را تسریع می کند، تورم را کاهش می دهد و اشتها را افزایش می دهد.
۸-نوشیدنی کومیس
کومیس یک فرآورده لبنی تخمیر شده است که از مغولستان در زمان باستان منشا گرفته، اما با گذشت زمان به سراسر آسیای میانه گسترش یافته است. این نوشیدنی شبیه کفیر است اما به طور سنتی از شیر خام مادیان تولید می شود که حاوی قند بیشتری نسبت به شیر بز و گاو است و همچنین سرشار از پروتئین و ویتامین C است. با توجه به مقدار قند موجود در شیر مادیان، کومیس در هنگام تخمیر میزان الکل بیشتری نسبت به کفیر دارد. اگر کمیس به منظور به دست آوردن مشروب تقطیر شود، به آراکا یا آرخی تبدیل می شود. این نوشیدنی لبنی کمی ترش مزه است و طعمی مانند بادام دارد. در قرقیزستان و مغولستان، آن را به طور سنتی در فنجان های کوچک معروف به پیالا به شکل سرد سرو می کنند. کومیس معمولا به عنوان دارو نوشیده می شود.