خوزستان یکی از اولین مهدهای جوامع بشری است و قدمتی ۲۵۰۰ ساله دارد. این شهر دارای ساختار فرهنگی و تاریخی بسیار غنی بوده و انواع مختلفی از فرهنگها و اقوام را در خود جای داده است. امروزه بیشتر ما خوزستان را به عنوان یکی از شهرهای دارای نفت و گاز فراوان میشناسیم. اما اگر دوست دارید با این شهر بیشتر آشنا شوید با الی گشت همراه باشید زیرا در این مقاله راهنمای سفر به خوزستان در اختیار شما قرار میدهیم.
خرید بلیط هواپیما اهواز با مناسب ترین قیمت از وبسایت الی گشت
موقعیت جغرافیایی خوزستان
خوزستان در جنوب غرب ایران و در مرز عراق واقع شده است. بخش جنوبی این استان در کرانهی خلیج فارس قرار دارد و بخش شمالی آن به لرستان، بخش شمال غرب آن به ایلام، بخش شرق و شمال شرق آن به استان چهارمحال و بختیاری و قسمت جنوبشرقی آن به کهگیلویه و بویراحمد منتهی میشود. مرکز استان خوزستان تا قبل از سالت ۱۳۰۳ شهر شوشتر بود اما بعد از این سال شهر اهواز به عنوان مرکز استان خوزستان انتخاب شد.
مسیرهای سفر به خوزستان
مسیرهای سفر به خوزستان شامل مسیرهای هوایی، ریلی و جادهای هستند. قطعا سفر با هواپیما سریعترین راه رسیدن به این استان است اما گرانتر بودن بلیط آن نسبت به قطار و اتوبوس باعث میشود برخیها سفر با قطار یا اتوبوس را جایگزین سفر هوایی کنند. همچنین برخیها ترجیح میدهند برای سفر به خوزستان از ماشین شخصی استفاده کنند.
-
سفر به خوزستان با هواپیما
سفر به خوزستان با هواپیما یکی از سریعترین و راحتترین راههای رسیدن به این استان است. فرودگاههای این استان شامل فرودگاه بین المللی شهید سلیمانی اهواز(فرودگاه بینالمللی اهواز)، فرودگاه بین المللی آبادان، فرودگاه دزفول، فرودگاه بهبهان، فرودگاه ماهشهر، فرودگاه شادگان و فرودگاه آغاجاری(امیدیه) هستند و مسافران میتوانند بلیط موردنظر برای هر از مقاصد گفته شده تهیه کنند.
-
سفر به خوزستان با قطار
مسیر ریلی تهران تا خوزستان یکی از زیباترین و جذابترین مسیرهای ریلی کشور است. به خصوص بخشی از ایستگاه شهر «دورود» که به عنوان ایستگاه ریلی گردشگری انتخاب شده است. مدت زمان سفر به خوزستان با قطار از مبدا تهران به مرکز این استان یعنی شهر اهواز ۱۵ ساعت است. در این مدت زمان، قطار با گذشتن از مسیرهایی مانند هفت تپه، شوش، اندیمشک، سپیددشت، بیشه، دورود، دربند، ازنا، شازند، سمنگان، اراک، قم و اسلامشهر به مقصد خود میرسد.
-
سفر به خوزستان با وسیله شخصی
سفر به خوزستان با وسیله شخصی یکی دیگر از راههای رسیدن به این استان است. اگر فاصله شما با استان خوزستان کمتر از ۶۰۰ کیلومتر است میتوانید با وسیله نقلیه شخصی خود به این استان برسانید. البته برای این کار باید هزینههای بنزین و خرابی ماشین را در نظر بگیرید. برای رسیدن به مرکز استان خوزستان از مبدا تهران، سه مسیر مختلف موجود است. در مسیر اول که بهترین مسیر از نظر کیفیت جاده است باید از سمت بزرگراه خلیج فارس، تهران را به سمت قم ترک کرده و سپس از شهرهای اراک(کمربندی اراک)، بروجرد، لرستان و خرمآباد عبور کرده و وارد اهواز شوید.
مسیر دوم، سفر شما از تهران آغاز شده و سپس با عبور از قم، کاشان، اصفهان، نجفآباد، زرین شهر، لردگان و ایذه به شهر اهواز میرسد.
در مسیر سوم هم باید از شهرهای ساوه، همدان، ملایر، بروجرد، لرستان و خرمآباد عبور کنید و وارد دزفول شوید.
اطلاعات شهری مورد نیاز در راهنمای سفر به خوزستان
جمعیت (۱۳۹۵) | حدود ۵٬۰۰۰٬۰۰۰ نفر |
مساحت | ۶۴٬۰۵۷ کیلومتر مربع |
تعداد شهرها | ۵۴ شهر |
مرکز استان | اهواز |
کد تلفن | ۰۶۱ |
مشهورترین جزایر | آبادان، مینو، بونه، درا |
اقوام | لر بختیاری، بهمئی و فیلی، عرب، ترک قشقایی |
زبان رایج | زبان فارسی / زبان خوزی باستان |
فاصله مرکز استان از تهران | ۸۳۴ کیلومتر |
مدت زمان سفر هوایی از تهران تا مرکز استان | یک ساعت و ۲۰ دقیقه |
مدت زمان سفر زمینی از تهران تا مرکز استان | ۹ ساعت و ۳۸ دقیقه بدون توقف |
بهترین فصل سفر به خوزستان
قسمتهای مرکزی و جنوب غربی استان خوزستان در فصلهای بهار و تابستان گرم و شرجی هستند و در این قسمتها، برخی روزها، دما تا ۵۰ درجهسانتیگراد هم بالا میرود. بدینترتیب بهترین فصل سفر به خوزستان فصلهای خنک سال هستند.
سفر به خوزستان در پاییز و زمستان برای مسافران ایدهآل است و آنها به خاطر شرایط نامناسب آب و هوا و گرمای زیاد اذیت نخواهند شد. همچنین قیمت بلیط هواپیما و قطار، هزینه اقامت در هتل، هزینه غذا در رستورانها و مواردی مشابه آنها در فصلهای سرد مناسبتر هستند. از اواسط زمستان هوای این استان کمی سردتر میشود و گردشگران برای سفر به خوزستان در زمستان بهتر است نیمه اول این فصل را انتخاب کنند.
همچنین ایام عید آب و هوای خوزستان خوب و معتدل است و سفر به خوزستان در عید لذتبخش خواهد بود اما باید شلوغیها و قیمت بالای هتلها، بلیطها و رستورانها را هم در نظر داشته باشید.
در سفر به خوزستان از کدام شهرها و جاذبه ها دیدن کنیم؟
استان خوزستان پر از جاذبههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی است. بسیاری از آثار تاریخی این استان در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و بازدید از آنها قطعا برای گردشگران جذاب خواهد بود. اگر قصد مسافرت به خوزستان را داشته باشید قطعا با این سوال مواجه میشوید:«در سفر به خوزستان از کدام شهرها و جاذبه ها دیدن کنیم؟» جذابترین شهرهای استان خوزستان برای بازدید عبارتند از:
-
شهر اهواز
شهر اهواز به عنوان مرکز استان خوزستان دارای دیدنیهای زیادی است. جاذبههای این شهر شامل گورستان سنگی، رود کارون، کوهساران اهواز، موزه هنرهای معاصر، بازار کاوه، دانشگاه سهگوش، بنای معینالتجار، بازار عبدالحمید، کلیسای سورت مسروپ، پل سفید اهواز، طولانی ترین آبشار مصنوعی خاورمیانه، آرامگاه علی ابن مهزیار، پل طبیعت کیانپارس، لشکرآباد (بازار فلافل اهواز) و موزه خراطی اهواز هستند.
-
آبادان
آبادان بهدلیل داشتن پالایشگاه نفت و پتروشیمی یکی از مهمترین شهرهای استان خوزستان است. جاذبه این شهر زیبا عبارتند از: مسجد رنگونیها، سینما شیرین، آرامگاه ارامنه ساکن در آبادان، بازار مرکزی آبادان، پل کابلی امام رضا آبادان، سینما نفت، روستای شلحه امام حسن عسگری، موزه آبادان، آرامگاه سید عباس، مقام خضر نبی، موزه تنوع زیستی، بازارهای آبادان، کلیسای سورت گاراپت، کنزالمال، موزه هنرهای معاصر آبادان و موزه شهید رییسعلی دلواری
-
خرمشهر
خرمشهر در محل تلاقی رودخانههای اروند و کارون قرار گرفته و بیشتر جمعیت آن اقوام عرب هستند. از دیدنیهای خرمشهر میتوان به بازار چینیها، مسجد جامع خرمشهر، پل کابلی، موزه جنگ خرمشهر، کانال عضدی، موزه دفاع مقدس، جزیره مینو، مجتمع گردشگری جزیره مینو، تالاب ناصری (نیشکر)، اروندرود، ساختمان تاریخی هلال احمر، مسجد ولیعصر، پل قدیم خرمشهر، کشتی زمان جنگ اروند صغیر، بازار ماهی فروشان خرمشهر، پارک ساحلی خرمشهر، قصر فیلیه (کاخ شیخ خزعل)، پل شناور منیخ و پل شهید جهان آرا اشاره کرد.
-
شوش
شهر شوش یکی از کهنترین شهرهای جهان و مراکز تمدن ایلام است. معروفترین جاذبههای شوش عبارتند از: زیگورات چغازنبیل، محوطه باستانی شوش، قلعه شوش، کاخ آپادانا شوش، آرامگاه دانیال نبی، محوطه باستانی ایوان کرخه، تپه باستانی آکروپل، مسجد شوش، موزه شوش، کاخ شاوور، مقبره دعبل خزاعی، محوطه باستانی هفت تپه، پارک ملی کرخه، تالاب بامدژ و منطقه حفاظت شده میش داغ
-
شوشتر
یکی از مهمترین مقاصد گردشگری استان خوزستان سازههای آبی شوشتر است. دیگر دیدنیهای این شهر شامل برج کلاه فرهنگی شوشتر، قلعه سلاسل، بند میزان، پل شادروان، پل بند لشکر، بند خاک شوشتر، خانه مستوفی، باغ خان، مسجد جامع، کاروانسرای افضل، چشمه سوزنگر، خانه مرعشی، بقعه براء بن مالک، خانه امینزاده، قدمگاه صاحبالزمان، بازار سنتی، دخمههای زرتشتی و چهارطاقی هستند.
-
دزفول
شهر دزفول در ساحل رودخانه دز قرار دارد و از لحاظ وسعت و جمعیت بزرگترین شهر خوزستان محسوب میشود. از دیدنیهای این شهر میتوان به بازار کهنه، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، دانشگاه جندی شاپور، شهر باستانی جندی شاپور، خانه تیزنو، آبشار شوی، دریاچه شهیون، پل قدیم، روستای نورآباد، صوفی احمد دزفول، چال کندی، دژ محمدعلی خان، کول خرسون، دره توبیرون، قمش چوقابافان، علی کله، رودخانه دز، مجتمع فرهنگی سینمایی دزفول و کتهای دزفول اشاره کرد.
-
شهر ایذه
شهر ایذه در شمال شرق استان خوزستان قرار دارد و ساکنان این شهر به زبان لری بختیاری سخن میگویند. جاذبههای دیدنی ایذه عبارتند از سنگ نگاره کول فرح، دهکده زراس، دشت سوسن، قلعه تل، آبشار شیوند، سد کارون ۳، تالاب میانگران، آبشار توف اسپید، طاق طویله، بقعه امامزاده سلطان ابراهیم، تالاب بندون، محوطه باستان شمی، اشکفت سلمان، نقش برجسته خونگ اژدر، پل شالو، نقش برجسته خنگ کمالوند، نقش برجسته شاهسوار، قلعه کژدمک و تنگه قاسمی
-
شهر اندیمشک
اندیمشک به علت داشتن ۴ نیروگاه سیکل ترکیبی و سدهای کرخه، دز و سد بالارود یکی از مهمترین پایگاههای تولید انرژی کشور محسوب میشود. راهآهن این شهر هم از نقاط حساس راهآهن تهران به جنوب است و به عنوان مرکز کل ناحیه راهآهن زاگرس شناخته میشود.
دیدنیهای این شهر شامل دژ سرقلا، آرامگاه محمود علی، بقعه داوود خادوم، قلعه کوران، قلعه حسینی اندیمشک، قلعه رزه، امامزاده بابالنگ، سد دز، سد کرخه، منطقه گردشگری منگره، پادگان دوکوهه، امامزاده شاهزاده احمد، قلعه مختار، کوه تنگوان، منطقه شکار ممنوع چهل پا، پل بالارود، پل صیحه اندیمشک، دهکده گردشگری ساحلی والفجر و موزه راهآهن اندیمشک هستند.
در سفر به خوزستان در کدام هتل ها اقامت کنیم؟
بسیاری از افرادی که قصد سفر به خوزستان را دارند با یک سوال مشترک مواجه میشوند:« در سفر به خوزستان در کدام هتل ها اقامت کنیم؟» شهرهای مختلف استان خوزستان دارای هتلهای متعدد مدرن و اقامتگاههای بومگردی جذاب با قیمتهای متفاوت هستند و هر گردشگر با توجه به هدف سفر خود و بودجهای که در اختیار دارد میتواند یک مکان مناسب برای اقامت انتخاب کند.
در ادامه چند مورد از بهترین هتلهای این استان را معرفی میکنیم:
-
هتل پارس اهواز
هتل پارس اهواز با وسعت ۱۰۱ هزار مترمربعی در سال ۱۳۴۷ کار خود را آغاز کرده است. این هتل در ۵ طبقه ساخته شده و ۱۳۶ واحد اقامتی دارد. بازسازیهای متعدد این هتل باعث شده کیفیت ساختمان همچنان حفظ شود. از امکانات رفاهی هتل پارس میتوان به کافی شاپ، استخر روباز، سالن کنفرانس و رستوران تابستانی اشاره کرد. یکی از مزیتهای این هتل نزدیکی آن به رودخانه کارون و پل سفید است.
آدرس: خوزستان – اهواز – خیابان ۲۴ متری – خیابان شهید عابدی
شماره تماس: ۰۶۱۳۲۲۲۰۰۹۱
-
هتل پارس کاروانسرا آبادان
هتل پارس کاروانسرا آبادان یک هتل ۵ ستاره است که از سال ۱۳۵۰ فعالیت خود را شروع کرده است. از امکانات این هتل میتوان به محوطه سرسبز، سالن نمایش و کنفرانس، کافیشاپ، چایخانه سنتی، رستوران ایرانی، فست فود، آرایشگاه زنانه و مردانه، خدمات خانهداری، اینترنت، پارکینگ و استخر غیررایگان اشاره کرد.
آدرس: آبادان – میدان بریم – جنب فرودگاه بین المللی
شماره تماس: ۰۶۱۵۳۲۶۴۰۰۲
-
هتل آپارتمان بارمانی خرمشهر
هتل آپارتمان بارمانی خرمشهر در خیابان ساحلی شهر خرمشهر قرار دارد و مسافران هنگام اقامت در آن میتوانند فقط با پیمودن ۳ کیلومتر خود را به اداره کل گمرک برسانند. همچنین این هتل آپارتمان فقط ۱۵ متر با رودخانه کارون فاصله دارد.
آدرس: خوزستان – خرمشهر- بلوار ساحلی – بعد از پارک حجاب – پشت ساختمان شورای شهر
تلفن تماس: ۰۶۱۵۳۵۱۴۱۲۰
-
هتل آپادانا شوش
هتل آپادانا شوش در سال ۱۳۷۴ تاسیس شده است و امروزه یکی از هتلهای خوب شهر شوش محسوب میشود. این هتل دسترسی مناسبی به آثار تاریخی شوش دارد و مسافران در زمان اقامت در اهتل آپادانا به راحتی میتوانند به دیدن جاذبههای دلخواهشان بروند.
آدرس: شوش – خیابان فتح المبین – روبروی فرمانداری
تلفن تماس: ۰۶۱۴۲۸۱۳۰۶۱
-
هتل سنتی خانه تاریخی طبیب شوشتر
هتل سنتی خانه تاریخی طبیب شوشتر یک تجارتخانه قدیمی مربوط به دوران قاجار است که قدمتی ۲۰۰ ساله دارد. این بنای جذاب در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و اقامت در فضای سنتی آن برای گردشگران بسیار جذاب خواهد بود. گردشگران در صورت تمایل میتوانند در زمان اقامتشان در این هتل از آشپزخانه داخل حیاط استفاده کنند و کار پختوپز را خودشان انجام دهند. این مجموعه با ۹ اتاق جذاب سنتی از مهمانان خود پذیرایی میکند.
آدرس: خوزستان – شوشتر – چهارراه امام – کوچه سنگ فرش
شماره تماس: ۰۶۱۳۶۲۲۷۴۷۴
-
هتل جهانگردی دزفول
هتل جهانگری دزفول یک هتل سه ستاره با ۲۲ اتاق در دو طبقه است. در منوی رستوران این هتل انواع غذاهای ایرانی و دریایی دیده میشود. برای راحتی مسافران پارکینگ آن هم در فضای باز با سایهبان طراحی شده است.
آدرس: دزفول – میدان امام حسین – بلوار ۱۵ خرداد- جنب استادیوم شهید مجدیان
تلفن تماس: ۰۶۱۴۲۴۲۳۰۰۰
-
هتل بزرگ اندیمشک
هتل بزرگ اندیمشک یکی از هتلهای ۴ ستاره اندیمشک است که در سال ۱۳۹۸ افتتاح شده است. این هتل در فاصله ۱۹ کیلومتری از جاذبههای اندیمشک مانند دره تنگوان، چم سبز و پل باستانی صیحه قرار دارد.
آدرس: اندیمشک – خیابان وحدت – جنب پارک بزرگ
تلفن تماس: ۰۹۱۲۴۳۵۳۵۸۵
نحوه رفت و آمد در شهرهای خوزستان چگونه است؟
افرادی که بدون ماشین شخصی به خوزستان سفر میکنند همگی یک دغدغهی مشترک دارند، آنها میخواهند بدانند نحوه رفت و آمد در شهرهای خوزستان چگونه است؟ مسافران هنگام حضور در شهرهای مختلف خوزستان برای رسیدن به مقاصد موردنظرشان میتوانند از تاکسی و اتوبوس استفاده کنند. به جز تاکسیهای شرکت تاکسیرانی، اپلیکیشنهای درخواست ماشین هم این امکان را برای گردشگران فراهم کرده تا آنها راحتتر و سریعتر به مقاصدشان برسند. همچنین در شهرهای بندری و مسیرهای آبی این استان قایقها مسافران را جابجا میکنند.
کدام غذاهای محلی خوزستان را باید امتحان کرد؟
گردشگران استان خوزستان از خود میپرسند:«کدام غذاهای محلی خوزستان را باید امتحان کرد؟» شهرهای مختلف این استان غذاهای خوشمزهای دارند که امتحان هر یک از آنها تجربهای لذتبخش برای گردشگران خواهد بود. از غذاهای محلی این استان میتوان به ماهی صبور، قلیه ماهی، فلافل، برونی (صندلی سلطون دزفولی)، اوپیوزی (اشکنه ی دزفول)، برشک، بنگو (ماست و خیار)، حمیس توله، ماسووا، شلی ارده، آش ارده، باقله توحه، حریسه (حلیم)، قلیه تخممرغ، شوربا، حشو، سمبوسه (مخصوص آبادان)، میگو پلو، پوکورا، دال عدس، للک و رنگینک، نافله و امگشت اشاره کرد.
بهترین رستوران های خوزستان
رستوران گردان امپراطور اهواز و رستوران پاکستان آبادان از بهترین رستوران های خوزستان هستند. در رستوران امپراطور انواع غذاهای دریایی، ایرانی و بینالمللی سرو میشوند و در رستوران پاکستان آبادان هم انواع غذاهای پاکستانی، ایرانی و هندی قابل سفارش هستند. همچنین در صورتی که هوس خوردن یک فلافل خوشطعم را کرده باشید میتوانید سری به فلافل سرای ابوحیدر در اهواز بزنید.
معرفی سوغاتی های خوراکی و صنایع دستی خوزستان
سوغات خوزستان یکی از پرطرفدار ترین سوغاتی ها در بین شهرهای جنوبی ایران است. سوغاتی های خوراکی خوزستان شامل کلوچه محلی، انواع خرما و مرکبات هستند و از صنایع دستی این استان هم میتوان به احرامی و عبا، گلیم و کپوبافی و قلمنی اشاره کرد.
معروف ترین بازارهای خوزستان
از معروف ترین بازارهای خوزستان که در شهر اهواز قرار دارند میتوان به بازار امام خمینی، بازار امام رضا، مرکز خرید زهره، مرکز خرید زیتون، سیتی سنتر هیراد و سیتی سنتر مهزیار اشاره کرد.
آداب و رسوم مردم خوزستان
خوزستان از دیرباز محل زندگی اقوام و طایفههای گوناگون بوده و همین مسئله باعث شده آداب و رسوم مردم خوزستان بسیار متنوع باشد. در قوم عرب خوزستان رهبر جایگاه ویژهای دارد و در انواع مراسمها نقشی فعال ایفا میکند. در بین اقوام لرکىهای این استان زن دارای ارزش خاصی است. موسیقی هم به عنوان یکی از شاخصهای معرف هر یک از قومهای خوزستان جایگاه خاصی در مراسمهای مختلف ساکنان این استان دارند. برای مثال موسیقی اقوام عرب متاثر از مقامهای عربی است و در موسیقی قوم بختیار دستگاهها و مایههای ایرانی دیده میشود.
سوالات متداوال درباره سفر به خوزستان
سرچشمه رود کارون کجاست؟
زرد کوه بختیاری سرچشمه اصلی رود کارون است.
بهترین مشاغل خوزستان کدام است؟
صنایع نفت و پتروشیمی، صادرات و واردات، گردشگری و فراوری خرما بهترین مشاغل خوزستان هستند.
معروف ترین شهرهای خوزستان کدامند؟
معروفترین شهرهای خوزستان شهرهای آبادان، دزفول، اهواز و خرمشهر هستند.