الی گشت
  • مجله گردشگری الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • راهنمای سفر

سد شاه عباسی در طبس، نمونه ای بی نظیر از معماری ایرانی

سد شاه عباسی در طبس

توسط Alireza Bahrekhazan 1403-12-23
نوشته شده توسط Alireza Bahrekhazan 1403-12-23
سد شاه عباسی
874

یکی از شهرهای قدیمی و زیبای ایران در خراسان جنوبی شهر طبس است که جاذبه‌های تاریخی و طبیعی بسیاری را در خود جای داده. قدمت این شهر پهناور به دوره هخامنشیان باز می‌گردد و در ادوار پیش از اسلام و دوره ساسانی هم منطقه‌ای شهری بوده است. یکی از جاذبه‌های تاریخی این شهر سد شاه ‌عباسی است. اگر دوست دارید درباره این سد تماشایی بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.

رزرو آنلاین تور
فهرست مطالب پنهان
معرفی سد شاه عباسی
موقعیت جغرافیایی و پیشینه سد شاه ‌عباسی
نحوه عملکرد سد شاه عباسی
چرا سد شاه عباسی تا به حال سالم باقی مانده؟
آشنایی با معماری و ساختار سد شاه عباسی
جاذبه های اطراف سد شاه ‌عباسی
جمع بندی
سؤالات متداول

معرفی سد شاه عباسی

سد شاه ‌عباسی در طبس نمونه‌ای بی نظیر و خلاق از هنر ایرانی‌ها در صدها سال پیش است و در حال حاضر به عنوان یک جاذبه‌ی دیدنی برای گردشگران این خطه تاریخی به شمار می‌رود. این سد که با نام طاق عباسی هم مشهور است در شهرستان طبس واقع شده و از جمله آثار تاریخی آن به حساب می‌رود.

 جالب است بدانید سد شاه عباسی در طبس چندین عنوان «ترین» را از آن خود کرده که شامل قدیمی‌ترین و بزرگترین سد قوسی جهان می‌شود. به غیر از این موارد این سد به مدت ۵۵۰ سال توانسته عنوان بلندترین سد در جهان را از آن خود کند.

 اما برتری سد شاه ‌عباسی در طبس فقط این نیست چرا که تا به حال هیچ سدی نتوانسته عنوان نازکترین سد را به دلیل عرض تاج یک متری‌اش برای خود کسب کند. گفتنی است که این سد حدود ۶۰ متر ارتفاع دارد و طول آن ۲۵ متر است.

سد شاه ‌عباسی

موقعیت جغرافیایی و پیشینه سد شاه ‌عباسی

برای بازدید از سد شاه ‌عباسی در طبس، باید به شهر طبس سفر کنید. ابتدا باید به روستای ۷۰۰ ساله‌ی خرو در فاصله‌ی ۲۷ کیلومتری شهر طبس جایی در نزدیکی چشمه آبگرم مرتضی علی بروید. بالاتر از چشمه آبگرم مرتضی، دره تنگی وجود دارد که در آن طاق شاه عباسی بنا شده.

جالب است بدانید قدمت این طاق را به دوران صفویه نسبت می‌دهند و معتقدند که سنگ‌ نگاره‌‌های بز کوهی که بر آن حک شده‌ نمادی از درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت است. عده‌ای هم این بزها را نمادی از فرشتگانی می‌دانند که برای نگهبانی آب، افزایش و فراوانی نعمت دعا می‌کنند.

نحوه عملکرد سد شاه عباسی

خوب است بدانید در دره‌های تنگ شهر طبس ایرانیان در زمان‌های دور سدها را بر روی طاق‌های آجری احداث می‌کردند و نیاز به انحرافاتی در زمان احداث مرتفع داشتند. این روش خلاقانه با کارکرد کاهش بیشینه سیلاب در سد شاه عباسی در طبس ترکیب شده.

 سیلاب‌ها با دوره بازگشت ۱۰ سال از زیر طاق به صورت آزادانه عبور می‌کنند. در سیلاب‌های بزرگ‌تر، مقداری از حجم سیلاب در پشت سد ذخیره می‌شود، به این ترتیب طی صدها سال، سد عباسی، شهر طبس را در مقابل سیلاب‌های رودخانه نهرین حفاظت کرده.

بهترین قیمت‌ها برای بهترین مقاصد! خرید بلیط هواپیما با الی گشت.

چرا سد شاه عباسی تا به حال سالم باقی مانده؟

دقت و خلاقیت ایرانیان در زمان‌های قدیم برای ساخت سد شاه ‌عباسی در طبس به اندازه‌ای بوده که با توجه به موقعیت خروجی سد، هیچ رسوبی در پشت سد ذخیره نمی‌شود. با این شرایط توجیه‌پذیر است که این سازه‌ی بی نظیر برای هزاران سال بدون آن که نیازی به تعمیر و نگهداری داشته باشد به کار خود ادامه دهد.

جالب است بدانید که چنانچه امروز بر اساس آخرین دستاوردهای مهندسی سد و سیلاب، سدی برای کنترل سیلاب رودخانه نهرین احداث شود، مشخصات آن بسیار به سد عباسی نزدیک خواهد بود.

سد شاه ‌عباسی

آشنایی با معماری و ساختار سد شاه عباسی 

طاق‌بند در قسمت پایین سد شاه ‌عباسی شامل طاقی آجری می‌شود که پاکار آن بر کوه‌های سنگی دو طرف رودخانه قرار گرفته و بلندای طاق تا زیر تیزه آن ۱۷ متر و بلندای آن ۳۰ متر تخمین زده می‌شود که این طاق قدیمی‌ترین بخش بناست که دو قسمتی بودن بنا از نظر زمان ایجاد آن به‌خصوص از طرف پشت طاق‌بند به‌خوبی قابل‌مشاهده است.

نکته جالب در این طاق چگونگی قرار گرفتن آجرهای آن است که به پهنای معینی محدود نشده. بلکه به‌صورت شعاعی تا بدنه کوه ادامه یافته و طاقی با مقاومت بسیار زیاد به‌ وجود آورده و قسمت بالای بند هم که با قلوه‌ سنگ ساخته شده، سومین مرحله مرمت یا ایجاد بند است.

در قسمت بالا، بند حالت قوسی به خود گرفته تا بتواند در پهنای بیشتر دهانه‌ی دره در برابر فشار آب مقاومت بیشتری کند و این نکته یکی از راه‌حل‌های قابل توجهی است که معماران ایرانی با درک صحیح از مقاومت مصالح و مقاومت شکلی بناها آن را دریافته و به کار گرفته‌اند که احتمالاً بازسازی‌های آخر به دستور شاه عباس انجام شده.

با الی گشت، رزرو هتل آسان‌تر از همیشه است.

سنگ نگاره های سد شاه ‌عباسی

در کنار سد شاه ‌عباسی نقش چند بز روی سنگ حک شده. این سنگ‌نگاره‌ها نمادی از درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت است و عده‌ای هم این بزها را نمادی از فرشتگانی می‌دانند که برای نگهبانی آب، افزایش و فراوانی نعمت بر دیواره‌های طاق دعا می‌کنند.

قدمت این سنگ‌نگاره‌ها مشخص نیست، ولی تاریخ‌شناسان قدمت آن‌ را بیشتر از ۷۰۰۰ سال می‌دانند.

سد شاه ‌عباسی

آشنایی با چشمه آبگرم مرتضی علی طبس

چنانچه راهی طبس و روستای خرو شدید، بعد از تماشای سد شاه عباسی جالب و دیدنی حتماً سری هم به چشمه مرتضی علی بزنید تا شگفتی‌های سفرتان کامل شود. این چشمه در آن واحد دو بخش سرد و گرم دارد که به موازات یکدیگر جریان دارند. به این معنی که یک سمت چشمه سرد و سمت دیگر آن گرم و با قدم زدن در آن می‌توانید یک پای خود را در آب سرد چشمه و پای دیگرتان را در آب گرم فرو کنید.

دلیل این اتفاق آن است که آب گرم چشمه از دیواره سمت راست به داخل رودخانه می‌ریزد و همین امر اختلاف دمایی را در چشمه ایجاد می‌کند که گاهی به ۱۰ درجه هم می‌رسد! غلظت بیشتر آب گرم و تفاوت ساختاری آن با آب سرد جاری در کف رودخانه باعث می‌شود این آب‌ها تا مسافت حدود سیصد متری بستر رودخانه هم پیش بروند، در حالی که به طور کامل با هم مخلوط نشده‌اند و در بستر رودخانه قابل تفکیک هستند.

سد شاه ‌عباسی

چطور به چشمه مرتضی علی برویم؟

برای رسیدن به آبگرم مرتضی علی باید از شهر طبس بگذرید و بعد، حدود پنج کیلومتر را با پای پیاده طی کنید که بیشتر این مسیر از داخل آب می‌گذرد. در طول راه، دیواره‌های بلند دره مانندی در دو طرف همراهی‌تان می‌کنند که روی آن‌ها حفره‌های کوچک و بزرگ با نظم خاصی قرار گرفته‌اند.

 بعضی از این حفره‌ها، چشمه‌های جوشان آب هستند که بزرگ‌ترینشان به حمام مرتضی علی معروف شده‌ است.

جاذبه های اطراف سد شاه ‌عباسی

۱. درخت سرو هزار ساله

در روستای خرو که در مسیر دسترسی به سد شاه عباسی قرار دارد باغات میوه پرباری مثل آلبالو، زردآلو و گیلاس وجود دارند. یکی از جاذبه‌های دیدنی روستای خرو، درخت سروی است که حدود ۲۵ متر قد و هزاران سال عمر دارد. در حقیقت این درخت شاهد زنده‌ای بر رشد تمدن منطقه بوده!

۲. قلعه خرو

همچنین می‌توانید در بازدید از سد شاه عباسی از قلعه دفاعی خرو دیدن کنید که ساخت آن به دوران صفویه باز می‌گردد. این قلعه ۱۸ متر در ۲۱ متر وسعت دارد و در هر چهارگوشه آن برجک‌های مراقبت قرار گرفته. جالب است بدانید که اقامتگاه‌های بوم‌گردی مختلفی در منطقه خرو قرار دارند که می‌توانید شب را در آنها سپری کنید.

در دیگر شهرهای ایران مثل یزد می‌توانید دنبال بناهای به‌جامانده از آن دوره باشید. به طور مثال کاروان‌سرای شاه عباسی که در شهر میبد قرار دارد نیز یکی از آثار به‌جامانده از شاه‌عباس است. معماری کاروان‌سرای شاه عباسی در میبد با شیوه معروف چهارایوانی و با آجر ساخته شده است.

۳. کاروانسرای شاه عباسی

ساختمان کاروان‌سرا شامل ساباط، ایوان‌های بیرونی، هشتی ورودی، حیاط مرکزی، حوض‌خانه و مهتابی و چهار هشتی زیبا و فضاهای سرپوشیده شرقی و غربی و ۱۰۰ ایوان و اتاق و اجاق برای استفاده کاروانیان بوده است. کاروان‌سرای شاه‌عباسی از جمله کاروان‌سراهای بین‌راهی عصر صفویه به شمار می‌آید و از لحاظ فضایی، سبک معماری و موقعیت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

۴. باغ شاه عباسی

همچنین یک باغ هم به نام شاه عباسی در بخش مرکزی یزد در شهر شاهدیه وجود دارد که در سال ۱۳۸۶ به ثبت ملی رسیده و مربوط به دوره قاجاریه می‌شود. این تنها بخش کوچکی از زیبایی‌های تورستی شهرستان طبس است که با می‌توانیم بعد از لذت ‌بردن از سد شاه عباسی به مکان‌های زیبا در اطراف آن هم سری بزنید.

سد شاه ‌عباسی

جمع بندی

در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از دیدنی‌ترین و مهم‌ترین جاذبه‌های شهر طبس در خراسان جنوبی یعنی سد شاه عباسی پرداختیم که قدمت آن به دوران صفویه بازمی‌گردد و عنوان قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین و نازک‌ترین سد قوسی جهان را از آن خود کرده است و تا به امروز هم پابرجا باقی مانده. اگر به شهر طبس سفر می‌کنید و به بازدید از جاذبه‌های تاریخی علاقه دارید بازدید از این سد دیدنی را از دست ندهید.

سؤالات متداول

سد شاه ‌عباسی کجاست؟

این سد در استان خراسان جنوبی و ۲۷ کیلومتری شهر طبس و در نزدیکی روستای خرو واقع شده است.

سد شاه ‌عباسی متعلق به چه دوره ای است؟

قدمت این طاق را به دوران صفویه نسبت می‌دهند.

آیا می توان از سد شاه ‌عباسی بازدید کرد؟

بله گردشگران می‌توانند به صورت رایگان از این سد بازدید کنند.

 مطالب مرتبط :
روستای نایبند در طبس، ماسوله ای سرسبز در دل کویری ایران
باغ گلشن در طبس، بهشتی در میان کویرهای ایران
معرفی بهترین محل های اقامت و هتل های طبس
طبس
۲ نظرات
Alireza Bahrekhazan

مطلب قبلی
سفر به عمق ناشناخته‌ها با بازدید از موزه میکروب هلند
مطلب بعدی
سوغات مشهد چیست؟

مطالب مرتبط

مسیر تبریز تا وان با هواپیما، قطار یا...

صدای گذشتگان؛ تاریخچه زبان ترکی در آینه زمان

راهنمای کامل سفر از تبریز به آنتالیا |...

قسطنطنیه کجاست و امروزه چه نامیده می‌شود؟

همه چیز درباره زندگی در باکو – از...

نقشه مترو تهران | آخرین آپدیت ساعت حرکت...

استانبول کجا خرید کنیم؟ راهنمای محلی مراکز خرید...

شهربازی ویالند | تجربه ای خانوادگی برای همه...

مسیر شیراز به باکو با ماشین، اتوبوس یا...

اگه تا حالا ایروان نرفتی این راهنمای سفر...

۲ نظرات

زانا 1402-07-26 - 5:36 ب.ظ

این بنا فقط سد نیست و پل و دروازه نیز هست/ پل برای دسترسی به دیواره های سنگی دو طرف و دروازه برای اینکه راه تردد مهاجمینی که از این مسر برای رسیدن به خرو و تبس استفاده میکردند ، را مسدود میکند . البته در تابستان که بارندگی کم است و آبی در این مسیر جریان ندارد .

پاسخ
مجید 1402-08-14 - 7:41 ق.ظ

البته قدیمی ترین سد دنیا سد کُریت طبس هستش، طاق شاه عباس اصلا سد نیست و بعنوان یه مانع تاخیری برای جلوگیری از سرعت گرفتن سیلاب ایجاد شده

پاسخ

نظر بدهید لغو پاسخ

نام ، ایمیل و وب سایت من را برای دفعه بعدی که نظر می دهم در این مرورگر ذخیره کنید.

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

مطالب اخیر

  • مسیر تبریز تا وان با هواپیما، قطار یا ماشین؟ مقایسه کامل

    1404-03-03
  • صدای گذشتگان؛ تاریخچه زبان ترکی در آینه زمان

    1404-03-03
  • آشنایی با فرودگاه مهرآباد تهران – امکانات، ترمینال ها و پروازها

    1404-03-03
  • راهنمای کامل سفر از تبریز به آنتالیا | هوایی و زمینی

    1404-03-01
  • قسطنطنیه کجاست و امروزه چه نامیده می‌شود؟

    1404-03-01

مطالب برتر

  • کلبه هایی که قبل از مرگ باید در آن ها اقامت کنید

    1398-07-14
  • هر آنچه که باید از یوز آسیایی بدانید

    1398-07-16
  • خرس سیاه آسیایی ایران؛ در لیست حیوانات به شدت در حال انقراض!!!

    1398-07-16
  • قدیمی ترین کلیسای جهان در ایران

    1398-07-22
  • گران ترین شهرهای جهان کدامند؟

    1398-07-15
  • آتشفشانی که آماده انفجار است!

    1397-04-11

دسته بندی ها

  • آموزشی
  • اخبار
  • راهنمای سفر
  • رسانه
  • گردشگری

درباره مجله گردشگری الی گشت

الی گشت لوگو

مجله گردشگری الی گشت، منبع اخبار و مقالات گردشگری، راهنمای سفر، توریسم اخبار گردشگری بین الملل و بروزترین مطالب در زمینه سفرهای داخلی و خارجی

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

سفر و گردشگری

  • تجزیه تحلیل عرضه و تقاضای پارک های موضوعی در آسیا

  • چطور از فرودگاه بوریسپیل اوکراین به مرکز شهر برویم؟

  • هتل هالیدی این آنکارا | ۵ ستاره

مطالب جذاب

  • راهنمای سفر به وان ترکیه

  • از راه هایی برای جلب رضایت مشتری بدانید!

  • دره کول خرسان در خوزستان، دره ای از ارواح سرگردان

استفاده از مطالب مجله گردشگری و توریستی الی گشت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت الی گشت میباشد.

الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • اخبار
    • اخبار الی گشت
    • اخبار ایران
    • اخبار جهان
  • سفر
  • گردشگری
    • صنعت گردشگری
    • صنعت هوانوردی
    • صنعت هتلداری
  • آموزش
    • مدیریت
    • بازاریابی
    • تجارب موفق
  • رسانه
    • عکس
    • ویدئو

بیشتر بخوانیدx

در این شهرها تا می توانید نفس...

همه چیز درباره ی شهر قزوین

آسبادهای نشتیفان خواف، شاهکار مهندسی ایران باستان