غار نمکی گرمسار همان طور که از نامش مشخص است یکی از جاذبه های دیدنی این منطقه محسوب می شود. شاید ندانید که این غار نمکی تنها پدیدهای است که با این حجم در ایران وجود دارد. البته در این منطقه چندین معدن نمک دیده شده که همگی آن ها در حال بهرهبرداری هستند، اما فقط اجازه ملاقات و دیدار از یکی از این معادن به شما داده می شود. غاری نمکی و با ابهتی که در همان نگاه اول شما را مات و مبهوت خود خواهد کرد. حالا ما شما را با این غار و شگفتی هایش تنها می گذاریم.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
غار نمکی گرمسار و غول سفید مهربان
غار نمکی گرمسار را حتما در سفر به این منطقه ببینید و تا می توانید از ان فیلم و عکس بگیرید. منطقه گرمسار از سمت شرق به آرادان، از سمت غرب به ورامین، از سمت شمال به دماوند و از سمت جنوب به کویر مرکزی می رسد. جالب است که بدانید گوناگونی و تنوع گیاهی و جانوری در این منطقه بسیار زیاد است و سبب شده که به منطقهای پر جاذبه و دوست داشتنی در میان طبیعت گردان و گردشگران تبدیل شود. شروع مسیر با تپه های مریخی است و در ادامه به تونل ها و غار های نمکی می رسیم که در تمام فصل های سال خصوصاً ۶ ماه دوم که هوا رو به سردی می رود، طرفداران بیشتری دارند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید منطقه گرمسار در خود تونل ها و معادن نمکی فراوانی دارد و به همین دلیل در منطقه خاورمیانه به شدت معروف است. تقریباً در این منطقه ۴۰ تونل نمک وجود دارد که سهم بسیار زیادی از استخراج نمک کشور ایران را بر عهده گرفته است.
مطالب مرتبط: آشنایی با دیدنی های شهر گرمسار چشمه هفت رنگ مجن، بوم نقاشی طبیعی در شاهرود مهدی شهر نگین تاریخی و گردشگری سمنان
دسترسی به غار نمکی گرمسار
برای رفتن به غار نمکی گرمسار شما اول از همه باید به استان سمنان رفته و از آنجا به شهرستان گرمسار سفر کنید. سپس خود را به روستای پاده از بخش توابع آرادان برسانید. این روستا یکی از جاذبه های بی نظیر گردشگری سمنان به حساب می آید که با غار های متعدد نمکی خود این منطقه را از سایر مناطق سمنان متمایز کرده است.
گنبد های نمکی، تپه های جذاب مریخی و تونل های متعدد در تمام مناطق گرمسار پراکنده هستند. تقریباً در اطراف گرمسار شما ۲۷ معدن تشکیل شده از نمک را می بینید که به طور اختصاصی در فاصله ۹۰ کیلومتری از تهران و ۱۵ کیلومتری از سمت غرب گرمسار قرار گرفتهاند. این غار ها و گنبد ها و تپه ها همگی در جاده گرمسار و ایوانکی هستند.
وقتی که از مسیر ایوانکی عبور می کنید تعداد زیادی از این غار ها و تپه ها در مقابل شما خودنمایی می کنند. همچنین تقریباً ۵۰۰ متر قبل از خروجی اصلی در آزاد راه قم به سمت گرمسار، یک خروجی کوچک و اصلی در سمت راست شما وجود دارد که اگر تصمیم گرفتید از معدن کوهدشت کهن بازدید کنید باید از این خروجی وارد شوید.
تاریخچه ای از غار های نمکی گرمسار
شاید برایتان جالب باشد که بدانید غار نمکی گرمسار تقریباً یک دهه است که به عنوان یکی از منابع استخراج نمک در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر این معدن ها شکلی شبیه به کوه دارند و نحوه استخراج کردن نمک از آن ها باعث شده است شکل اصلی غار ها به صورت یک غار دست کن باشد.
معماری غار های نمکی گرمسار
نکته مهمی که باید بدانید این است که برای درست کردن این تونل ها در جاده ها به طور کلی از قالبی خاص باید الگو برداری شود. یک قالب که امنیت، استحکام و دوام تونل را در درجه اول تضمین کند و مشکلی برای بازدید کنندگان و افرادی که در این غار کار می کنند، ایجاد نکند.
اما برای لحاظ کردن شکل دهانه و حفر کردن آن فقط باید فاصله و ارتفاع را از عرض و سطح آن در نظر گرفت. این بدان معناست که تقریباً ارتفاع آن باید دو برابر عرض بوده و شکلی که ایجاد می کند مستطیلی باشد.
در قسمت ورودی غار نمکی گرمسار شما با دیواره هایی کاملاً طوسی و تیره رنگ روبرو هستید و هرچه به عمق این غار نزدیک تر می شوید، دیواره ها براق تر و رنگ آن ها روشن تر می شود. اینکه شما به قسمت های روشن تر نزدیک می شوید یعنی این قسمت از غار اخیراً حفاری شده است. به عبارتی گذر زمان باعث می شود که رنگ جداره غار تغییر کرده و تیره تر شودهمچنین وقتی وارد تونل ها می شوید با دیواره هایی کاملاً نمکی روبرو هستید که هم جداره ها را تشکیل دادهاند و هم به شکل قندیل های یخی در طول مسیر از سقف آویزان بوده و از زمین سر برآوردهاند. این منظره به قدری حیرت آور و عجیب است که شما را شگفت زده می کند.
غار های نمکی، جاذبه های انکار ناپذیر گردشگری
نکته جالب اینجاست که کشور های دیگری مانند آلمان، لهستان و ایتالیا با به وجود آوردن تسهیلات ویژه توانستهاند از پتانسیل قوی نمک و خواص آن به عنوان یک فاکتور درمانی استفاده کنند. بر همین اساس هم توریست ها و گردشگران زیادی صرفا برای تجربه جاذبه گردشگری آن ها، عازم این مناطق می شوند. این کشور ها غار های مصنوعی و همینطور اتاقک های نمکی ساختهاند و با این جاذبه های دست ساز، صنعت گردشگری کشور خود را پر رونق کردهاند.
در کشور ایران هم معادن متعدد و فراوان از نمک وجود دارد که از آن ها می توان به عنوان یک پتانسیل بسیار قوی و بالقوه برای رونق دادن به صنعت گردشگری و جهانگردی در کشور استفاده کرد. خصوصاً این غار ها و معادن در فصل زمستان بهترین مکان برای بازدید به حساب می آیند. تونل ها و غار های نمکی گرمسار از جمله نقاط خارق العاده و شگفت انگیز نمکی در کشور هستند که سالانه تور های متعدد گردشگری و طبیعت گردی برای بازدید از آن ها راهی این مناطق می شوند.
دیگر غار های نمکی ایران
البته ناگفته نماند که در اطراف ایران و دیگر نواحی گوناگون آن گنبد ها و تونل های نمکی مجزا و جداگانهای وجود دارد که منابع طبیعی کشور را به راحتی خراب می کنند. جالب است که بدانید در جنوب کازرون، بندرعباس، شمال یزد، شمال کرمان و جنوب سمنان هم با تجمع عمدهای از گنبد های نمکی روبرو هستیم. همچنین بد نیست بدانید که در منطقه گرمسار و خصوصاً در محدوده شاهزاده حسین و عروس ایران، مطالعات بسیار گسترده زمین شناسی انجام شده تا کیفیت آب و تاثیر گسترش گنبد های نمکی بر آن به طور کامل بررسی شود.
جال است که بدانید معادنی که در منطقه کوهدشت و درست در جنوب شرق گرمسار و همینطور در شرق تهران قرار گرفتهاند جزء معادن عظیم نمکی ایران هستند. همچنین چون این معادن محلی برای ایجاد برآمدگی گنبد مانند نمکی با پوشش نمک و گچ هستند، آن ها را معادن نمکی می نامند. نکته جالب دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که این معادن عظیم نمکی و گنبد ها، همگی تله های نفتی یا مکانی برای گیر انداختن نفت هستند و همین موضوع اهمیت آن ها را صد چندان می کند.
غار نمکی گرمسار به جا مانده از قرون و اعصار
سخن گفتن در مورد جاذبه های طبیعی و گردشگری ایران به قدری گسترده و وسیع است که نمی توان در چند صفحه به آن پرداخت و البته حق مطلب را ادا کرد. در این مقاله به غار های نمکی گرمسار و تنها یکی از جاذبه های کوچک از هزاران جاذبه گردشگری و طبیعی ایران اشاره شد.
نکته مهمی که در زمان بازدید از جاذبه های طبیعی باید به آن دقت کنید این است که به آن ها آسیبی وارد نکرده و هیچ گونه اثری از حضور خود بر جای نگذارید. کنده کاری کردن و آسیب رساندن به هر شکل و صورتی بر روی این جاذبه های طبیعی، سبب می شود که حیات آن ها به خطر افتاده و عمرشان کوتاه شود.