نوروز در گرجستان با نوروز ما ایرانی های کمی متفاوت است. نوروز از جشن های قدیمی و باستانی ایران به شمار می رود و هر ساله با شروع فصل بهار آغاز می گردد. علاوه بر ایران نوروز در کشورهای دیگر نیز جشن گرفته می شود. اکثر این کشورها یا فارسی زبان هستند یا در همسایگی ایران قرار گرفته اند. گرجستان و آذربایجان جز کشورهایی هستند که نوروز در آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است و مردم این کشورها نیز فرارسیدن سال نو را در کنار اعصای خانواده شان جشن می گیرند. جالب است بدانید که از مناطق جنوبی روسیه مانند قرقیزستان تا آذربایجان و گرجستان همه عید نوروز را جشن می گیرند و به آن اهمیت می دهند. با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به نوروز در گرجستان و آذربایجان بپردازیم تا تفاوت جشن آن ها با جشن خودمان را متوجه شویم.
تفاوت جشن نوروز در گرجستان و آذربایجان
از زمان زرتشت تا به حال نوروز یکی از جشن های ملی آذربایجان به شمار می رفته است. از تاریخ ۲۰ تا ۲۲ مارس هر سال جز تعطیلات رسمی کشور آذربایجان است. نوروز در تقویم فارسی یا همان شمسی به روزی اطلاق می شود که روز آغازین سال است. از آن جایی که تعداد زیادی از آذربایجانی ها در گرجستان زندگی می کنند این کشور نیز از سال ۲۰۱۰ نوروز را جز تعطیلات رسمی خود ثبت کرده است.
از مهم ترنی تفاوت های نوروز در گرجستان و آذربایجان، زمان شروع تعطیلات و جشن نوروز است. در گرجستان روز ۲۱ مارس که مصادف با اول فروردین است نوروز جشن گرفته می شود اما در آذربایجان از ۲۰ تا ۲۶ مارس جشن نوروز برپا می گردد. مردم آذربایجان و گرجستان در نوروز به جشن و پایکوبی می پردازند و با پختن غذاهای محلی این روز را در کنار اعضای خانواده شان جشن می گیرند. نوروز در گرجستان یکی از زیباترین مراسم هایی است که در این کشور برگزار می شود.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
نوروز در گرجستان و چهارشنبه سوری
ریشه مراسم های نوروزی همه به زمان زرتشتیان در ایران باز می گردد. در نتیجه در حال حاضر بسیاری از مراسم های نوروزی در کشورهای مختلف با شباهت های بسیار زیادی به یکدیگر برگزار می گردد. به عنوان مثال مردم گرجستان نیز چهارمین سه شنبه اسفند ماه یا ماه آخر سال را به عنوان چهارشنبه سوری یا سه شنبه سوری جشن می گیرند. در این روز مردم گرجستان برای احترام گذاشتن به چهار عنصر طبیعت یعنی آب، آتش، باد و خاک جشن و پایکوبی می کنند. خیابان های تفلیس در چهارشنبه سوری بسیار دیدنی است و حال و هوای شهر یکی از بهترین تجربه های است که هر فرد می تواند داشته باشد.
جشن سو چهارشنباسی یا همان آب بازی در سه شنبه
در آخرین سه شنبه سال قبل از رسیدن نوروز یکی از مراسم هایی که در گرجستان برگزار می شود همین جشن سو چهارشنباسی است. این جشن نمادی از ادای احترام به آب و پاکی آن است. مردم گرجستان در این روز به سمت چشمه های آب طبیعی حرکت می کنند و هر کسی یک لیوان آب از آنها می نوشد. این حرکت نمادی از این است که در سال جدید رویاهای هر فردی به حقیقت تبدیل می شود. این جشن که به جشن آب بازی نیز معروف است یکی از عمده تفاوت های نوروز ایرانی های با نوروز در گرجستان است.
به شما پیشنهاد می کنیم که اگر برای آخر سال قصد سفر رفتن را دارید حتما با تهیه تور تفلیس شرکت در این مراسم را امتحان کنید. نوروز در گرجستان می تواند یکی از متفاوت ترین تجربه هایی باشد که هر فردی امتحان می کند. البته اگر در این روز ناگهان فردی سطل آبی بر روی شما خالی کرد، عصبانی نشوید زیرا این روز به روز آب بازی معروف است.
تورپاگ چهارشنباسی یا سه شنبه زمین
یکی از سین های هفت سین سبزه است. بسیاری از ایرانی ها ترجیح می دهند که سبزه هفت سین را خودشان بکارند. اما از طرف دیگر مشغله های کاری باعث می شود که بسیاری سبزه آماده را از بیرون خریداری کنند. یکی از مراسم های نوروز در گرجستان این است که سبزه حتما توسط خود اعضای خانواده کاشته شود. رسم و رسوم کاشت سبزه و نحوه پرورش آن یکی از چیزهایی است که نسل به نسل در بین مردم گرجستان آموزش داده می شود.
کاشت سبزه در سه شنبه آخر سال نمادی از احترام گذاشتن به زمین است. خانواده های گرجی در این روز در کنار هم جمع شده و در بشقاب هایی دانه های گندم را خیس کرده و منتظر می مانند تا آن ها سبز شوند. سبزه کاشتن در گرجستان نمادی از قدرت نسل های تازه است. همچنین از گندم های جوانه زده در نهایت برای پخت سمنو یکی دیگر از سین های هفت سین استفاده می شود.
جشن اودچهارشنباسی یا آتش بازی در سه شنبه
آتش نمادی از گرما و خورشید است در نتیجه یکی از مهم ترین نمادهای نوروز نیز به شمار می رود. نوروز در گرجستان همیشه با برپایی آتش همراه می شود. آتش بازی سه شنبه یکی از مراسم های نوروز است که توسط مردم گرجستان با آداب و رسوم خاصی برگزار می شود. هر خانواده یک آتش روشن می کند و وظیفه روشن کردن آن نیز به عهده کوچک ترین عضو خانواده است. یکی از زیباترین مفاهیم این کار این است که آتش نماد پاکی است و کودکان نیز معمولا پاک ترین افراد خانواده هستند.
بزرگترها نیز البته در چیدن اجاق و هیزم ها همراهی کرده و به افراد دیگر کمک می کنند. رسم است که مردم بعد از روشن شدن آتش از روی آن سه تا هفت بار بپرند. پریدن از روی آتش در دین زرتشتی نمادی از پاکی بدن از گناهان توسط آتش است. یکی دیگر از مراسم هایی که در جشن اودچهارشنباسی برگزار می شود روشن کردن شمع به تعداد اعضای خانواده است. جالب است که اگر فردی در خانه کس دیگری مهمان باشد برای او نیز شمع جداگانه ای روشن خواهد شد.
یل چهارشنباسی یا سه شنبه باد
باد یکی از عناصر چهار گانه که مردم گرجستان آن را نمادی از باروری می دانند. در واقع این باد است که با وزیدن و تکان دادن شاخه و برگ درختان باعث شکوفایی و باروری آن ها می شود. همچنین گرده این گل ها توسط باد جا به جا شده و دشت ها را پر از گل می کند. سه شنبه آخر سال یکی از مراسم های نوروز در گرجستان است که توسط گرجی جشن گرفته می شود.
به این روز در گرجستان روز عشق نیز گفته می شود. یکی از مراسم های جالب در این روز فال گیری دختران جوان است. آنها با فال گرفتن سعی می کنند تا بفهمند که آیا در سال جدید شوهر مطلوب خود را پیدا می کنند یا نه! این دختران جوان در این روز یک سیب قرمز را گاز زده و نوش جان می کنند و سپس دانه های سیب را در زیر بالشت خود مخفی نگه می دارند. طبق باورهای قدیمی مردم گرجستان این امر سبب می شده تا این دختران خواب شوهر آینده خود را ببینند.
سفره هفت سین مردم گرجستان
نوروز در گرجستان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. سفره هفت سین یکی از نمادهای اصلی نوروز است در نتیجه مردم گرجستان به چیدن آن نیز اهمیت ویژه ای می دهند. از زمان های قدیم در گرجستان چیدن سفره هفت سین رواج داشته است و هنوز هم مردم تلاش ویژه ای برای چیدن سفره انجام می دهند. سفره هفت سینی گرجی ها شباهت بسیار زیادی به سفره هفت سین ایرانی ها دارد و می توان گفت تقریبا هر هفت سین این دو سفره یکی هستند.
دیگر مراسم های نوروز در گرجستان
یکی از مراسم های نوروز در گرجستان این است که دولتمردان و سیاست مداران افتتاح ساختمان های ساخته شده را برای این روز نگه می دارند. پوشیدن لباس سنتی توسط مردان و زنان از دیگر مراسم های نوروز در گرجستان است. خانواده ها در روز اول بهار کودکان و دختران جوان خود را آماد می کنند و برای شان تاجی از گل درست می کنند. این کودکان در خیابان ها به راه می افتند و با گرفتن دسته گلی در دست فرا رسیدن نوروز را به همه تبریک می گویند.
یکی دیگر از مراسم های نوروز در گرجستان برپایی مسابقات کشتی است. رقص های سنتی که به صورت گروهی انجام می شود به همراه آتش بازی در میادین اصلی شهر جز مراسم های نوروز در گرجستان است. اسب سواری توسط پسران و مردان جوان در خیابان های اصلی شهر جز زیباترین مراسم های نوروز گرجی ها به حساب می آید. در میان جمعیت پسران آذربایجانی را می توانید مشاهده کنید که منتظر رسیدن نوبت شان برای رقصیدن در میان جمعیت هستند. نواختن موسیقی محلی گرجستانی و آذربایجانی نیز از مهم ترین مراسم های نوروز است.
جمع بندی نوروز در گرجستان و آذربایجان
نوروز یکی از قدیمی ترین مراسم های جهان است که در حال حاضر در بسیاری از کشورها جشن گرفته می شود. ایران، آذربایجان، گرجستان، ترکمنستان، عراق، ترکیه، چین و بسیاری کشورهای دیگر فرا رسیدن عید نوروز را جشن می گیرند. نوروز در گرجستان با نوروز در ایران شباهت های بسیار زیادی دارد زیرا ریشه تمام این مراسم از یک مبدا شروع شده است. اما سعی کردیم در این مقاله به بررسی مراسم های نوروز در گرجستان بپردازیم و اندک تفاوت های آن را با نوروز خودمان متوجه شویم. گرجستان حال و هوای بسیار جالبی در عید نوروز دارد که به شما پیشنهاد می کنیم برای تجربه یک نوروز متفاوت حتما سری به این کشور بزنید.