الی گشت
  • مجله گردشگری الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • راهنمای سفر

اولین بانک جهان در ایران بوده است+ تصویر

توسط 1398-10-11
نوشته شده توسط 1398-10-11
اولین بانک جهان
1,9K
فهرست مطالب پنهان
۱۷۰۰ سال پیش، ایران بانک داشت

۱۷۰۰ سال پیش، ایران بانک داشت

یکی دیگر از جاذبه های ایران که درباره آن می خواهیم صحبت کنیم، اولین بانک جهان است که در شهر یزد قرار دارد. این صندوق امانات جهان (اولین بانک جهان) در ۵ کیلومتری شهرستان مهریز و ۴۰ کیلومتری شهر یزد واقع شده است. کارشناسان می گویند ایرانی ها این بنای شگفت انگیز را به عنوان بانک برای اولین بار در جهان ساختند. این بنا در دوره ساسانیان ساخته شده است و معماری بسیار دقیق و شگفت انگیزی دارد؛ حال در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر درباره این جاذبه های تاریخی شهر یزد که زمانی اولین بانک جهان بوده بدانید.

بانک ایرانیان در یزد
مطالب مرتبط:
چگونه زندان اسکندر یزد به مدرسه ضیائیه تبدیل شد؟
معرفی ۸ مورد از مناطق گردشگری یزد

بله درست متوجه شده اید، اولین بانک تاریخ بشر یا به عبارتی نخسین صندوق امانات دنیا در شهر یزد و در روستای سریزد واقع شده است؛ سریزد یکی از روستاهای شهرستان مهریز است که قدمتی چند هزار ساله دارد. سالیان زیادی مردم برای اینکه وارد شهر یزد شوند، باید از این محدوده می گذشتند. به همین خاطر به این روستا، «سریزد» می گویند. البته در گذشته یزد با نام «ایساتیس» بین مردم مشهور بوده است و پیش تر از آن هم با نام «فرافر» این روستای تاریخی را می شناخته اند.

قلعه سریزد

روستای سریزد

به ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد که برسید، به قلعه سریزد دسترسی خواهید داشت. البته در این منطقه آنچنان نباید دنبال جاذبه های تفریحی و هیجان انگیز باشید زیرا به جز یک مغازه نان و یک بقالی مغازه دیگری در آن وجود ندارد. یک مدرسه خیلی کوچک هم در روستا وجود دارد که بچه های روستا در آنجا درس می خوانند اما حالا بیشتر افرادی که در این روستا زندگی می کنند زنان و مردان سالخورده هستند که فرزندانشان برای کار یا تحصیل به شهرها و روستاهای دیگر رفته اند. مردمان روستای دوست داشتنی سریزد به اندازه ای خونگرم و مهمان نواز هستند که شما می توانید تجربه بی نظیری را در از مهمان نوازی در کنارشان تجربه کنید. خانه های کاهگلی به صورت پراکنده در سطح روستا دیده می شود، مردم در این روستا اینجا بیشتر از راه کشاورزی و همچنین از باغ های اناری که دارند، پول درمی آورند.

قلعه سریزد اولین بانک جهان

صندوق اماناتی با ۴۶۸ حجره (قلعه سر یزد)

دور تا دور قلعه، خندق عمیقی کنده شده است، الته علت این خندق هم برای حفاظت از قلعه بوده است، که یا در آن آب می ریختند یا آتش روشن می کردن، تا در برابر دشمن ایمن بمانند.

در قلعه به وسیله یک قرقره بالا و پایین می رود و وقتی آن را بالا می برید با یک در دیگر روبرو می شوید. تنها راه ورود به این قلعه این در است چون فقط یک در دارد. در بالای این در حفره های بزرگی وجود دارد که ممکن است هنگام بازدید از آنها برایتان سوال پیش بیاید آنها به چه دلیل در آن بالا هستند، جالب است بدانید که مردم یزد فکر همه جا کرده بودند و این حفره ها برای این است که اگر روزی غارتگر یا دزدی توانست وارد قلعه شود از این حفره ها آب جوش روی آنها بریزند.

قلعه سریزد

وقتی در دوم هم باز می شود یکباره با کلی دالان روبرو می شویم، دالان های تو در تویی که خیلی کوچک هستند این دالان ها، روزگاری حجره های مربوط به خانواده ها بوده اند. این ارگ دارای ۴۶۸ حجره است، یعنی در گذشته ۴۶۸ خانواده در این ارگ، اشیای گران قیمت خود را به امانت می گذاشته اند.

قلعه سریزد (اولین بانک دنیا) از سه طبقه تشکیل شده است و در مقابل بعضی از دالان ها یا حجره ها، چوبی گذاشته شده است که نشانه این است که نباید وارد آنجا شوید. داخل دالان ها هیچ وسیله ای به جز چند کوزه گلی دیده نمی شود؛ البته کارشناسان می گویند هنوز عملیات اکتشاف در دل این قلعه انجام نشده است.

لازم است این نکته را بگوییم که زمانی که برای بازدید از این قلعه بدون راهنما رفتید به این دلیل که در قلعه قفل است می توانید با شماره هایی که بر روی دیوار قلعه نوشته شده تماس بگیرید تا آنان کلید قلعه را برای بازدید برایتان بیاورند.

قلعه سریزد

علت ساخت بانک در روستای سریزد

شاید برایتان این پیش بیاید چه دلیلی داشته در روستایی دور افتاده که بانکی ساخته شود که تمام وسایل ارزشمند مردم و تاجران در آن نگه داری شود؟!

دلیل ساخت چنین قلعه ای که به اولین بانک دنیا معروف است و حتی قرار است تا در سازمان جهانی یونسکو هم به ثبت برسد این بوده که در ۱۷۰۰ سال پیش در زمان حکومت ساسانیان جاده ابریشم از قسمت جنوبی این روستا می گذشته است، به همین دلیل رفت و آمد تاجران در این منطقه زیاد بوده و به طبع هر جا که تجار زیاد باشد دزدان و غارتگران زیادی هم در کمین هستند تا اعمال شوم خود را اجرا کنند. به همین دلیل مردم سریزد همیشه شاهد غارت و دزدی بوده اند، به همین دلیل آنها به این فکر افتادند که بهتر است اشیاء و چیزهایی که برایشان ارزش داشت را در یک جا دور از خانه و کاشانه شان نگهداری کنند. البته ما به درستی نمی دانیم چه کسی دستور ساخت این ارگ را داده اما می توان حدس زد که مردم با هم به این توافق رسیده اند که یک بنایی بسازند و در آنجا از این اشیا نگهداری کنند.

اولین بانک دنیا در ایران

ثبت قلعه سریزد در فهرست آثار یونسکو

مدیر کل دفتر توسعه و آبادانی ارگ سریزد دکتر مجید سریزدی، سال هاست برای آبادانی و توسعه سریزد تلاش می کند. با توجه به این که آثار زیادی در روستای تاریخی سریزد وجود دارد، اما وی در درصدد است تا ۲ بنای تاریخی این روستا را در کتاب گینس به ثبت برساند. این ابنیه شامل قدیمی ترین صندوق امانات بانکی دنیا و همچنین قدیمی ترین هتل خشتی جهان به نام کاروانسرای سلجوقیان است. البته لازم است بگوییم که مطابق با خبرهای که در این زمینه وجود دارد، برای به ثبت رساندن اولین صندوق امانات جهان و تک بنای خشتی دنیا مدارکی از میراث فرهنگی یزد به میراث فرهنگی تهران برای ثبت جهانی یونسکو ارجاع داده شده است اما این کار به هر حال طول می کشد و روال اداری خاص خودش را دارد. امید است تا با تلاش های ممکن این بنای با ارزش تاریخی که اولین و قدیمی ترین صندوق امانات کشور برای ایرانیان است را به تمام جهانیان بشناسانیم.

آدرس: استان یزد، شهرستان مهریز، پهنه کشتخان در مجاورت روستای سریزد در فاصله ۵ کیلومتری شمال جاده یزد – کرمان قرار دارد.

ایرانگردییزد
۰ نظرات ThreadsBluesky

مطلب قبلی
یک ویدیو هیجان انگیز از تفریحات دبی!
مطلب بعدی
معرفی هتل ۳ ستاره منهتن در بانکوک

مطالب مرتبط

زندگی در ایروان برای ایرانی ها: چالش ها...

صفر تا صد سفر به پاتایا برای ایرانی‌ها

بهترین جاذبه های پاتایا برای مسافران ایرانی

تالاب میقان اراک؛ آینه ای از آسمان در...

لیست برترین کافه های تهران از نگاه مردم...

معرفی جاذبه های قشم، جزیره شگفتی های ایران

اگر به روسیه رفتید، این شیرینی ها را...

اگر عاشق عکاسی هستید، این لوکیشن ها در...

در باکو کجا برویم؟ لیست کامل جاذبه های...

راهنمای کامل سفر به باکو از صفر تا...

نظر بدهید لغو پاسخ

نام ، ایمیل و وب سایت من را برای دفعه بعدی که نظر می دهم در این مرورگر ذخیره کنید.

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

مطالب اخیر

  • از مهاجرت تا اقامت؛ همه چیز درباره زندگی در آنتالیا

    1404-05-08
  • فرهنگ مردم آنتالیا از نگاه یک مسافر کنجکاو

    1404-05-07
  • دریاچه سد لار | مقصدی نزدیک و خنک برای سفر آخر هفته

    1404-05-07
  • زندگی در ایروان برای ایرانی ها: چالش ها و مزایا

    1404-05-05
  • صفر تا صد سفر به پاتایا برای ایرانی‌ها

    1404-05-04

مطالب برتر

  • معرفی هتل ۵ ستاره مونتین در بانکوک

    1396-10-13
  • شکم گردی در اسپانیا

    1396-01-14
  • کافه های ارزان قیمت استانبول

    1398-07-21
  • شهر وارنا را با همه ی زیبایی هایش بشناسید (قسمت دوم)

    1395-05-03
  • با سفر به این جاذبه های آفریقای جنوبی، لبریز از هیجان شوید

    1398-07-14
  • درباره هتل‌ فرودگاهی چه میدانید؟

    1401-04-22

دسته بندی ها

  • آموزشی
  • اخبار
  • راهنمای سفر
  • رسانه
  • گردشگری

درباره مجله گردشگری الی گشت

الی گشت لوگو

مجله گردشگری الی گشت، منبع اخبار و مقالات گردشگری، راهنمای سفر، توریسم اخبار گردشگری بین الملل و بروزترین مطالب در زمینه سفرهای داخلی و خارجی

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

سفر و گردشگری

  • چطور از فرودگاه پالما دو مایورکا اسپانیا به مرکز شهر برویم؟

  • هتل پارسیان شیراز؛ دسترسی آسان به تمامی جاذبه های دیدنی!

  • معرفی فرودگاه بولونیا در ایتالیا

مطالب جذاب

  • بهترین مسیرهای پیاده روی در دنیا

  • یک دقیقه بعد از خواندن این مطلب به یونان سفر می کنید!

  • بهترین چشم اندازهای جهان از نگاه هواپیما!

استفاده از مطالب مجله گردشگری و توریستی الی گشت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت الی گشت میباشد.

الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • اخبار
    • اخبار الی گشت
    • اخبار ایران
    • اخبار جهان
  • سفر
  • گردشگری
    • صنعت گردشگری
    • صنعت هوانوردی
    • صنعت هتلداری
  • آموزش
    • مدیریت
    • بازاریابی
    • تجارب موفق
  • رسانه
    • عکس
    • ویدئو

بیشتر بخوانیدx

جملات پرکاربرد گرجی که در سفر به...

موزه ی خودرو کاخ نیاوران، جایی که...

ایوان سنگی نیاق، جاذبه ای اسرار آمیز...