الی گشت
  • مجله گردشگری الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • راهنمای سفر

جشن سده چیست؟

توسط Alireza Bahrekhazan 1403-10-23
نوشته شده توسط Alireza Bahrekhazan 1403-10-23
جشن سده
1,3K

جشن سده با قدمت بیش از هزاران سال یکی از جشن های باستانی ایران است که به منظور بزرگداشت پیدایش آتش برگزار می‌شود. برخی‌ها تصور می‌کنند این جشن یک مراسم مذهبی متعلق به زرتشتیان است؛ اما بسیاری از پژوهشگران، این جشن را کهن‌تر از نوروز و یک جشن ملی می‌دانند.

بلیط هواپیما الی گشت

فهرست مطالب پنهان
جشن سده چیست؟
جشن سده چه روزی است؟
وجه تسمیه جشن سده
جشن سده در شاهنامه
تاریخچه جشن سده
جشن سده در کدام شهرهای کشورمان برگزار می شود؟
آداب و رسوم جشن سده
ثبت جهانی جشن سده
سخن پایانی
سؤالات متداول

جشن سده چیست؟

این جشن بزرگ‌ترین جشن آتش زرتشتیان جهان است که هر ساله برگزار می‌شود. در جشن سده زرتشتیان اهورامزدا را ستایش کرده و به نواختن ساز و پایکوبی مشغول می‌شوند.

همچنین نقالی، خواندن شاهنامه، پوشیدن لباس‌های رنگارنگ و پختن غذاها و شیرینی‌های خاص از رسم‌های این جشن هستند. این جشن با نام‌هایی دیگری مانند جشن سده سوزی، جشن آتش یا جشن زمستان هم شناخته می‌شود.

زرتشتیان در زمان برگزاری این مراسم دور هم جمع می‌شوند و همراه با یکدیگر هیزم جمع‌آوری می‌کنند. سپس آن‌ها آتشی بزرگ را به عنوان مهم‌ترین نشانه قدرت و عظمت اهورامزدا شعله‌ور می‌کنند. این آتش همچنین  نمادی از نور و انرژی است. زرتشتیان ساعت‌ها دور این آتش می‌رقصند و شادی می‌کنند.

این جشن جزو قدیمی‌ترین جشن‌های باستانی ایرانیان است و در گذشته مردم در زمان برگزاری این جشن بر نقاط بلند شهرها و روستاها و بام خانه‌هایشان آتش روشن می‌کردند و به رقص و شادی مشغول می‌شدند. اگر چه با گذشت زمان این جشن در بین عموم مردم کم‌رنگ شد؛ اما هنوز هم زرتشتیان این جشن را مانند گذشته باشکوه برگزار می‌کنند.

جشن سده

جشن سده چه روزی است؟

جشن سده هر سال در تاریخ دهم بهمن ماه یا آبان روز از بهمن ماه برگزار می‌شود. در گذشته مردم چندین روز قبل از ۱۰ بهمن هیزم‌ها را یک جا گرد هم می‌آوردند و نزدیک غروب آفتاب روز جشن، موبدان سپیدپوش با مشعل این هیزها را آتش می‌زدند.

چرا منتظری؟ با خرید تور الی گشت همین امروز سفرت رو آغاز کن!

وجه تسمیه جشن سده

روایت‌ها و داستان‌های زیادی درباره وجه تسمیه جشن سده وجود دارد. بر اساس یک روایت ایرانیان باستان سال را به دو بخش تقسیم می‌کردند. بخش اول یا تابستان از آغاز فروردین تا پایان مهر طول می‌کشید و بخش دوم یا زمستان از ابتدای آبان آغاز شده و در آخر اسفند پایان می‌یافت.

جشن آتش به عدد صد اشاره دارد و در صدمین روز بخش زمستان از ابتدای آبان ماه برگزار می‌شود. در ایران باستان اول آبان شروع فصل سرما بود و از ۱۰ بهمن تا ابتدای بهار هم ۵۰ روز و ۵۰ شب باقی می‌ماند. در این نظریه به علت طولانی‌تر شدن روزها و شب‌ها از تاریخ ۱۰ بهمن به بعد، روز و شب به صورت جداگانه شمارش می‌شد.

به عقیده‌ی ابوریحان بیرونی واژه‌ی «سده» یا «صد» یادگار اردشیر بابکان است. او می‌نویسند: «در این روز زادگان کیومرث – پدر نخستین – درست صد تن شدند و یکی از خود را بر همه پادشاه گردانیدند و برخی بر آن‌اند که در این روز فرزندان مشی و مشیانه به صد رسیدند و نیز آمده، شمار فرزندان آدم ابوالبشر در این روز به صد رسید.»

ایرانیان باستان معتقدند بودند انسان در روز ۱۰ بهمن آتش را کشف کرده است و توانسته به وسیله آن شب را هم مانند روز گرم و زنده کند. آن‌ها همچنین عقیده داشتند در دو ماه میانی زمستان یعنی دی و بهمن اهریمن نیروی زیادی پیدا می‌کند و مردم برای پایان یافتن این دوماه، مراسم‌های نیایش ویژه‌ای مانند شب چله یا چله بزرگ و جشن سده یا چله کوچک برگزار می‌کردند.

در این مراسم که مصادف با کشف آتش بود مردم وسیله‌ای برای مبارزه با اهریمن پیدا می‌کردند. جالب است بدانید فاصله جشن شب چله بزرگ (شب یلدا) تا این جشن ۴۰ روز است و از جشن سده تا اول اسفند ۲۰ شبانه‌روز است. نشانه‌های پیوند این دو مراسم را هنوز هم می‌توان در بین عشایر سیرجان و بافت مشاهده کرد.

آن‌ها در شب دهم  بهمن، چهل شاخه از درختان هرس شده را (نشانی از چهل روز فاصله بین چله بزرگ و چله کوچک) در میدان ده، روی هم جمع‌کردن و با استفاده از آن‌ها آتش جشن را برپا می‌کنند و می‌خوانند:

سده دهقانی/ چهل کنده سوزانی/ هنوز گویی زمستانی

برگذاری جشن سده

جشن سده در شاهنامه

پیشینه‌ی جشن سده در شاهنامه به دوران هوشنگ شاه (دومین پادشاه پیشدادی) بازمی‌گردد. بر اساس روایت‌های موجود در شاهنامه هوشنگ شاه در زمان شکار، پس از مشاهده‌ی یک مار دراز سیاه رنگ، به طرف آن سنگی پرتاب می‌کند.

از برخورد این سنگ به یک سنگ دیگر، جرقه‌ای ایجاد شده و بوته خشکی که در نزدیکی سنگ‌ها قرار داشت آتش می‌گیرد.

دل سنگ گشت از فروغ آذرنگ        فروغی پدید آمد از هر دو سنگ

سده نام آن جشن فرخنده کرد        یکی جشن کرد آن شب و باده خورد

ز هوشنگ ماند این سده یادگار        بسی باد چون او دگر شهریار

همچنین در کتاب نوروز نامه منتسب به خیام، جشن سده به فریدون، پادشاه اساطیری ایران در شاهنامه نسبت داده شده است. بر اساس این نظریه پس از چیره شدن فریدون بر ضحاک، مردم به دستور فریدون بر بام خانه‌ها آتش روشن کردند و پیروزی‌شان را جشن گرفتند.

در نوروزنامه ذکر شده است که این جشن در ایران باستان توسط تمام پادشاهان ایرانی و تورانی برگزار می‌شده؛ اما به مرور زمان به دست فراموشی سپرده شده است.

تاریخچه جشن سده

برخی از پژوهشگران مراسم سده را با میترائیسم یا آیین مهرپرستی مرتبط می‌دانند و معتقدند تاریخچه این جشن بسیار کهن‌تر از آیین زرتشت است. اما پس از گرویدن مردم به آیین زرتشت همچنان آتش به عنوان یکی از نمادهای مقدس در این مراسم حفظ شده است.

مورخانی مانند ابوریحان بیرونی، بیهقی و گردیزی جشن را به عنوان یکی از سه جشن بزرگ ایرانیان از دوران اسلامی تا اواخر دوران خوارزمشاهیان (حمله مغول) معرفی می‌کنند که توسط امیران و مردم عادی برگزار می‌شده است.

بر اساس شواهد تاریخی موجود، بزرگ‌ترین و مشهورترین جشن سده ایران در زمان مرداویج (بنیان‌گذار دودمان زیاریان) در سال ۳۲۳ هجری در شهر اصفهان برگزار شده است. گفته می‌شود او مدت کوتاهی پس از برگزاری این مراسم در اثر توطئه کشته شد.

همچنین در زمان غزنویان برگزاری جشن در بین مردم رواج یافت و مراسم بسیار باشکوهی در دوره سلطان مسعود غزنوی در سال ۴۳۰ هجری برگزار شد. در حال حاضر زرتشتیان در کرمان، یزد و تهران این جشن را بسیار باشکوه برگزار می‌کنند.

جشن سده

جشن سده در کدام شهرهای کشورمان برگزار می شود؟

جشن سده در کدام شهرهای کشورمان برگزار می‌شود و آیا شرکت در این جشن برای عموم آزاد است؟ در حال حاضر برگزاری جشن سده در بسیاری از شهرهای ایران رواج دارد؛ اما از مهم‌ترین شهرهای برگزارکننده این جشن می‌توان به یزد، کرمان و تهران اشاره کرد. شرکت در این مراسم برای عموم آزاد است؛ اما همه افراد باید آیین‌های مراسم را به جا بیاورند.

  • جشن سده در تهران

مراسم سده در تهران در کوشک ورجاوند با حضور زرتشتیان و سایر علاقه‌مندان برگزار می‌شود.

  • مراسم سده در یزد

جشن سده در یزد در آتشکده رحمت‌آباد برگزار می‌شود و هزاران نفر از پیروان آیین زرتشت و افراد علاقه‌مند به جشن‌های باستانی ایرانی در این مراسم شرکت می‌کنند.

  • جشن سده در کرمان

مراسم سده در کرمان در باغچه بداغ‌آباد برگزار می‌شود. شرکت‌کنندگان در این مراسم آتش‌های باشکوهی برپا کرده و به سرودخوانی و پایکوبی مشغول می‌شوند.

  • سایر شهرهای برگزارکننده مراسم سده

از سایر شهرهای برگزارکننده این جشن می‌توان به اردکان، میبد، اهواز، شیراز و اصفهان اشاره کرد.

آداب و رسوم جشن سده

آداب و رسوم جشن سده در شهرهای مختلف کشورمان تقریباً مشابه یکدیگر است. مهم‌ترین نماد و رسم این جشن، آتش‌افروزی است. شرکت‌کنندگان در جشن سده هیزم‌های زیادی را در یک مکان وسیع جمع‌آوری می‌کنند و در غروب روز ۱۰ بهمن آن را آتش می‌زنند.

در این جشن باستانی مردم شعر سده شاهنامه را می‌خوانند و برای دوری از پلیدی از روی آتش می‌پرند. همچنین آن‌ها لباس‌های زیبا و رنگارنگی را برای این مراسم می‌پوشند و تنقلات و غذاهای مخصوصی مانند شیرینی، آجیل، نان برنجی و آش می‌پزند و با آن‌ها از مهمانان پذیرایی می‌کنند.

آداب و رسوم جشن سده

ثبت جهانی جشن سده

ثبت جهانی جشن سده در تاریخ ۱۵ آذر سال ۱۴۰۲ در پرونده‌ای مشترک به نام ایران و تاجیکستان برگزار شد. در حال حاضر این جشن باستانی به عنوان بیست و چهارمین میراث فرهنگی ناملموس کشورمان در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار دارد.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی جشن سده پرداختیم. همان‌طور که گفته شد جشن سده در گذشته یک جشن ملی بود که توسط تمامی ایرانیان برگزار می‌شد؛ اما امروزه فقط زرتشتیان آن را برگزار می‌کنند. این جشن هر ساله در تاریخ ۱۰ بهمن برگزار می‌شود.

جشن باستانی سده

سؤالات متداول

مهم ترین نماد جشن سده چیست؟

آتش مهم‌ترین نماد جشن سده محسوب می‌شود.

جشن سده در کدام شهرهای ایران برگزار می شود؟

این جشن بیشتر در شهرهای یزد، کرمان و تهران برگزار می‌شود.

مشهورترین جشن سده تاریخ ایران کدام است؟

مشهورترین جشن سده تاریخ ایران در زمان مرداویج در سال ۳۲۳ هجری در شهر اصفهان برگزار شده است.

مطالب مرتبط :
جشن میانه ی زمستان، جشنی فراموش شده از ایران باستان!
۱۰ تا از سنت های فرهنگی ایرانیان
اسرار دخمه زرتشتیان در یزد
 
۱ نظرات
Alireza Bahrekhazan

مطلب قبلی
گذر برکت | بزرگ ترین خیابان غذا در شرق تهران
مطلب بعدی
مناطق چهارگانه محیط زیست: پارک ملی، اثر طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده

مطالب مرتبط

سفر از اصفهان به آنتالیا؛ راهنمای کامل و...

سفر یک روزه به اطراف تهران | ۴۳...

معرفی نزدیک ترین فرودگاه به کوش آداسی برای...

هیجان انگیزترین تفریحات مسکو را بشناسید

زندگی در مشهد | آیا مشهد جای خوبی...

راهنمای گام به گام سفر به آنتالیا از...

بهترین جاذبه های مسکو برای سفر اولی ها

راهنمای جامع سفر به مسکو

لیست بهترین هتل‌های کوش آداسی | از ۵...

معرفی بهترین تفریحات کوش آداسی

۱ نظرات

داریوش 1403-11-07 - 10:41 ق.ظ

روستای کهن پیرحاجات، از توابع شهرستان کویری طبس نیز از سالیان سال بر بلندای کوه ، تپه و پشت بام خانه ها برگزار می گردد

پاسخ

نظر بدهید لغو پاسخ

نام ، ایمیل و وب سایت من را برای دفعه بعدی که نظر می دهم در این مرورگر ذخیره کنید.

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

مطالب اخیر

  • سفر از اصفهان به آنتالیا؛ راهنمای کامل و قدم به قدم

    1404-04-12
  • راهنمای سفر به استانبول

    1404-04-12
  • سفر یک روزه به اطراف تهران | ۴۳ پیشنهاد جذاب

    1404-04-12
  • معرفی نزدیک ترین فرودگاه به کوش آداسی برای مسافران ایرانی

    1404-04-11
  • هیجان انگیزترین تفریحات مسکو را بشناسید

    1404-04-11

مطالب برتر

  • بهترین و ارزان‌ ترین راه‌های مهاجرت به اروپا و اخذ اقامت! (۲۰۲۱)

    1400-04-27
  • از قونیه، خانه ابدی مولانا چقدر می دانید؟

    1398-07-16
  • طعم هایی ناب در جزیره کورفوی یونان

    1395-10-14
  • معرفی شیرینی های بوشهر – از رنگینک تا انگشت پیچ

    1404-01-25
  • این غذاها فقط در بلغارستان پیدا می شوند

    1401-02-17
  • چطور از فرودگاه بوریسپیل اوکراین به مرکز شهر برویم؟

    1398-07-11

دسته بندی ها

  • آموزشی
  • اخبار
  • راهنمای سفر
  • رسانه
  • گردشگری

درباره مجله گردشگری الی گشت

الی گشت لوگو

مجله گردشگری الی گشت، منبع اخبار و مقالات گردشگری، راهنمای سفر، توریسم اخبار گردشگری بین الملل و بروزترین مطالب در زمینه سفرهای داخلی و خارجی

شبکه های اجتماعی

Facebook Twitter Instagram Telegram

سفر و گردشگری

  • معرفی هتل اونیو دبی | ۴ ستاره

  • معرفی هتل اینترکانتیننتال سائوپائولو | ۵ ستاره

  • دهکده گردشگری برنجستانک مقصدی برای آخر هفته‌های تهرانی‌ها

مطالب جذاب

  • هتل اورنج کانتی آنتالیا

  • چرا به دریای سیاه، «سیاه» می گویند؟

  • ۱۰ چیز غیر منتظره درباره دبی که نمی دانید!

استفاده از مطالب مجله گردشگری و توریستی الی گشت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت الی گشت میباشد.

الی گشت
  • الی گشت
    • بلیط هواپیما
    • رزرو هتل
    • تور مسافرتی
    • پکیج مسافرتی
    • بلیط قطار
    • بیمه مسافرتی
  • اخبار
    • اخبار الی گشت
    • اخبار ایران
    • اخبار جهان
  • سفر
  • گردشگری
    • صنعت گردشگری
    • صنعت هوانوردی
    • صنعت هتلداری
  • آموزش
    • مدیریت
    • بازاریابی
    • تجارب موفق
  • رسانه
    • عکس
    • ویدئو

بیشتر بخوانیدx

امکانات پرواز فرست کلاس ایرلاین های خارجی

بهترین موزه های تاریخ طبیعی جهان، برای...

۵ ماجراجویی ای که زبانتان را بند...