روستای سنگی، روستای فیلم علی البدل، روستای ورکانه استان همدان
روستای ورکانه استان همدان که با قدمت ۴۰۰ ساله در ۲۰ کیلومتری همدان، در جنوب شرقی این شهر و در دره آبشینه واقع شده است، به روستای سنگی شهرت یافته است، چرا که اصلی ترین مصالح به کار رفته در ساخت بناهای این روستا، سنگ است. این روستا به عنوان نگین گردشگری روستایی استان همدان نام گرفته است و تمام کوچه های آن با سنگ های لاشه شکل گرفته است و در زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه ای سوخته در می آیند به گونه ای که شمایل اروپای دوران رنسانس را در ذهن می آورد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا عجایبی از روستای ورکانه استان همدان را برای شما بازگو کنیم.
مطالب مرتبط: روستای رنسانس در همدان! طبیعت گردی در مهد تمدن ایران، همدان راهنمای سفر به همدان
در میان ۲۰ روستای هدف گردشگری استان همدان، یکی از شاخص ترین آنها روستای ورکانه استان همدان می باشد که دلیل آن را می توان وجود چشم اندازهای طبیعی، بافت کالبدی، سادگی معماری خانهها، بافت متراکم و استفاده از مصالح بومی و محلی در این روستا به همراه کوچه باغ های باریک و پر پیچ و خم دارای شیب که مطابق با جریان طبیعی جوی آب است، چشمه های فراوان میان روستا، درختان سر به فلک کشیده و خانه های قدیمی با پنجره های مشبک چوبی و معماری سنتی روستا نام برد که به واقع هر کدام از این ویژگی ها به نوبه خود در شهرت این روستا نقش دارد.
برخی از گزینه های گردشگری روستای ورکانه استان همدان شامل مراکز فرهنگی از قبیل حمام و مسجد جامع روستا، وجود ایوانها و فضاهای نیمه باز در خانههای روستایی و سکوهای نشستن رهگذران در میان کوچهها و مراکز تاریخی مثل اصطبل مهری خانم و قلعه اربابی می شود. علاوه بر این که جذابیت های این روستا موجب شده است تا در فهرست آثار ملی به ثبت برسد، در حال حاظر نیز به عنوان یک مرکز گردشگری در منطقه خود را معرفی کرده است.
یکی دیگر از مکان های عجیب در این روستا گورستانی است که در آن هیچ سنگ قبری دیده نمی شود گذشته از این، مسیر اصلی ارتباط روستا از همدان هم شامل چشم اندازها و مناظر زیبایی است. این محور از جاده همدان – ملایر جدا می شود و پس از اینکه از سد اکباتان و روستاهای یلفان، شمس آباد و علیآباد عبور می کند، به روستای ورکانه همدان می رسد.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان، علی خاکسار ابراز داشت:
به دلیل بافت و معماری سنگی و منحصر به فردی که روستای ورکانه دارد، موجب جذب گردشگران داخلی و خارجی در سال های پیش شده است و با الگوهای معماری و به وسیله بنیاد مسکن و سازمان میراث فرهنگی، امور ساماندهی، بهسازی و مرمت بافت فرسوده این روستا انجام شده است و در خصوص روستای “ارزانفود” اعلام کرد که این روستا نیز دارای یک شهر زیرزمینی است که در مجاورت ورکانه واقع شده است. همچنین در ادامه افزود که: تمامی معابر روستای ورکانه همدان با یاری بنیاد مسکن استان سنگ فرش شده اند و برای جذب سرمایه گذار آماده هستیم.
وی با بیان این که ساخت سریال علی البدل در این روستا موجب شده تا مورد توجه بسیاری از هموطنان عزیز قرار گیرد، گفت: در حال حاضر جاده ها و تابلوهای راهنمایی به منظور دسترسی به این روستا در وضعیت مناسبی قرار دارند و از نظر معابر و ساختار مشکلی ندارند.