
کشور ایران در میان کشورهای دنیا از جمله مکان هایی است که اکوسیستم طبیعی چهار فصل آن بسیار زبانزد است.
این اکوسیستم علاوه بر جنگل های شمالی، کویر مرکزی، رشته کوه های البرز و زاگرس و چشمه ها و دشت های فراوان شامل غارهایی است که در جای جای این کشور نهفته است و برخی از آن ها مانند غار علیصدر از شگفتی های دنیاست. در پایین به برخی از این غازهای زیبا در کشورمان اشاره میکنیم. در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: زیگورات چغازنبیل سندی بر دانش پیشرفته ایلامی هاست مرتفع ترین آبشار چشمه ای ایران، مارگون
غار یخ مراد در مسیر تهران به چالوس
غار یخ مراد که در مسیر تهران به چالوس و در همان راهی قرار دارد که بارها از آن عبور کرده ایم، یکی از شگفتی های طبیعت ایران است. این غار در کنار جاده چالوس و در آبادی گچسر استان البرز قرار گرفته است. به این ترتیب می توانید هنگامی که برای تعطیلات همیشگی خود به شما می روید یک تجربه تازه را به این تعطیلات اضافه کنید که تابه حال سابقه نداشته است.
کارشناسان اعتقاد دارند غار یخ مراد که یکی از زیباترین و نادرترین غارهای کشور به حساب می آید، در گذشته زیر آب بوده است. این را می شود از وضع طبیعی غار و بقایای وجود فسیل «کاردینا» بر روی تخته سنگ های غار فهمید. جنس این غار از نوع نرمتنان دریایی است و به دوره سوم زمین شناسی باز می گردد یعنی عمر آنها بالغ بر ۵۰ میلیون سال است»
این غار بادگیر و هواکش های بسیار دارد و به همین دلیل هوا با شدت از آنها وارد شده و باعث می شود هوای غار فوق العاده سرد باشد. همین عامل باعث یخ زدن آب های موجود در غار می شود که شاید اسمی که برای آن گذاشته اند بی ارتباط با این مساله نباشد.
البته با گرم شدن هوا و از اواسط ماه دوم بهار یخ های این غار شروع به ذوب شدن می کند. به طور کلی این غار دارای سه تالار بزرگ، سه یخچال زیرزمینی و هفت حلقه چاه است اما چیزی که بیش از همه یخ مراد را مورد توجه قرار داده بخشی از غار است که به صورت چهار طبقه است. در بخش عمیقی از غار که به ۲۰ متر می رسد، طبقات روی هم قرار دارند و به جرات می توان گفت تا به حال هیچ غاری با این مشخصات در کشور دیده نشده است.
قلعه قوری کرمانشاه، غار آبی عظیم
بزرگترین غار آبی خاورمیانه در استان کرمانشاه قرار دارد. غاری که قدمت آن به ۶۵ میلیون سال قبل برمیگردد و به غار قلعه قوری معروف است.
طول این غار حدود ۱۲ کیلومتر است و در برخی از نقاط ژرفایش به ۳۱۴۰ متر هم می رسد. این مکان طبیعی یکی از هفت اثر طبیعی ملی است که به ثبت هم رسیده است.
حوضچه های آبی این غار در برخی از نقاط تا ۱۴ متر را عمق دارند و دمای آن چیزی در حدود هفت تا ۱۱ درجه سانتیگراد است.
وضعیت دمای این غار در همه فصل های سال ثابت است، در این غار می توانید در تالارهای زیبای آن قدم بزنید، تالارهایی که در ۱۴۰۰ متری و ۱۵۰۰ متری این غار واقع شده و هر کدام از تالارها نامی دارنداین غار با وجود حوضچه های به هم پیوسته داخل آن به یکی از بزرگترین غارهای آبی جهان تبدیل شده است.
غار دست ساز و حیرت انگیز کرفتو
غار حیرت انگیز کرفتو به دست ایرانیان باستان و بدون استفاده از ابزار برقی و تنها با وسایل دستی آن زمان ساخته شده است. این غار در حقیقت مجموعهای از تلاش انسان باستان برای داشتن زندگی بهتر، ایمن و داشتن سرپناه را نشان می دهد.
این اثر باستانی و تاریخی در صخره مرتفعی در ۷۰ کیلومتری شمال غرب شهر دیواندره استان کردستان واقع شده است.
غار کرفتو از نوع غارهای آهکی و طبیعی به حساب می آید و به احتمال زیاد در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است و بعدها توسط انسان شکل یافته است.
با سکونت انسان در این غار تغییرات باورنکردنی در آن ایجاد شده که آن را از حالت یک غار طبیعی به غاری دست ساز تبدیل کرده است. این تغییرات شامل تغییراتی مانند اتاق های تو در تو، راهرو و دالان عبوری و… است. از این جهت می توان گفت غار کرفتو در میان غارهای دست ساز از شهرت خاصی برخوردار است، غاری که از لحاظ بافت ساختمانی معماری بی نظیری دارد و جزو اسرارآمیزترین و زیباترین غارهای ایران به شمار می رود.
ارتفاع دهانه ورودی غار از سر تپه حدود ۲۰ الی ۲۵ متر است، ساختمان غار به دوره اشکانی و حوالی قرن سوم پیش از میلاد بازمی گردد. وقتی وارد کرفتو می شوید اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند معماری زیبا و خاص در کنار نقوش حکاکی شده روی تخته سنگ هاست.
روی سردر ورودی یکی از اتاق های طبقه سوم کتیبه ای یونانی وجود دارد که تا حد زیادی صدمه دیده است. دراین کتیبه در مورد الهه هراکلس نوشته شده است: «این خانه هراکلس است، هر کس در آن وارد شود در امان است» به همین دلیل بسیاری این غار را معبد الهه یونانی نامیده اند.
حضور در کنار خفاشها در خلوت یک غار
حضور در کنار خفاشهای آویزان در نقطه ای تاریک. این همان ماجراجویی شگرفی است که اگر مشتاق تجربه آن باشید باید تا نزدیکی شهر زنجان سفر کنید، آن هم در غاری تاریک و مخوف که نفس را در سینه هر ماجراجویی حبس می کند و وحشت را به جانش می اندازد.
این غار که در زبان محلی از آن به نام غار گلجیک یاد می شود توسط مردم این منطقه به اسم غار خفاشها هم شناخته می شود، محلی تاریک که چشم، چشم را نمی بیند وتنها چیزی که توجه شما را به خود جلب می کند برق چشمهای صدها خفاش است که به شما خیره شدهاند. برای این که این شهامت را داشته باشید که پا به غار خفاشها بگذارید، باید ترس را از خود دور نمایید. در بدو ورود خفاش ها در حرکتی دسته جمعی به استقبال شما خواهند آمد و کمی که جلو بروید اسکلت و جمجمه های حیوانات و حتی انسان مو به تنتان سیخ می کند.
این غار نه تنها قدیمی ترین غار است، بلکه جزو ترسناک ترین غارهای ایران به حساب می آید، اما یادتان نرود برای رفتن به این غار باید برخی از مسائل را رعایت کنید که به زندگی خفاش ها آسیبی نرسانید. خفاش ها زندگی آرامی را تجربه می کنند. بنابراین با آرامش و سکوت وارد غار شوید و سکوتشان را به هم نزنید.
شاید بهترین زمان برای ورود به غار هنگام غروب است، وقتی که خفاش ها به صورت دسته جمعی از غار خارج شده و تا چند کیلومتر از محل زندگی شان دور می شوند.
غار گلجیک که به طور طبیعی از فرسایش سنگ های آهکی پدید آمده، در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان زنجان واقع شده است.