شاید کمتر کسی به سفر در پاییز و زمستان فکر کند. اما اگر نظر ما را بخواهید، این یک کم لطفی در حق خودمان است. از حق نگذریم جنوب کشورمان در این دو فصل به یک مقصد گردشگری منحصر به فرد تبدیل میشود. بندر لافت قشم واقع در روستای لافت از آن دسته مقاصد گردشگری است. امکان ندارد وقتی بحث سفر و جنوب کشور در جریان باشد و از قشم و جاذبههای گردشگری آن صحبت نکنیم. امروز در مجلهی گردشگری الی گشت قصد داریم به بندر لافت قشم، از قدیمیترین روستاهای ایران سفری داشته باشیم. Bandare-e Laft در شمال غرب جزیره قشم واقع شده و برطبق سرشماری سال ۱۳۹۵ در حال حاضر در حدود ۵۰۰۰ نفر ساکن دارد. با ما همراه باشید تا بندر لافت قشم را به طور کامل با یکدیگر بشناسیم.
برای خرید آنلاین ارزان ترین تور قشم از الی گشت روی تصویر زیر کلیک کنید
بندر لافت قشم – تاریخ و زیبایی
بندر لافت قشم دریچهای به سوی تاریخ و زیبایی است. زمانی که وارد Bandare-e Laft میشوید، معماری کویری روستا توجه شما را جلب میکند. سکونتگاههایی زیبا و متناسب با محیط که دارای بادگیر هستند. دلیل اصلی این اتفاق اقلیم به شدت گرم و رو به کویری بندر لافت قشم است. با ورود به روستای لافت قشم و چرخ زدن در آن متوجه مردم خونگرم، مهماننواز و صمیمی آن میشوید. مردمی که به صید، لنجسازی و صنایع دستی مشغول هستند. اگر در ساعات پایانی روز، حوالی غروب نقطهی خوبی در جزیره پیدا کنید، یک غروب تماشایی در انتظارتان است. میتوانید از محلیها کمک بگیرید و فضای مناسبی برای تماشای آن را پیدا کنید. جالب است بدانید اکثر اهالی روستا مسلمان سنی بوده و انسانهایی به شدت سنتی هستند.
سنتی بودن اهالی بندر لافت قشم به این معناست که پیش از آغاز سفر خود باید پیشدرآمدی از روستا و فرهنگ آن داشته باشید. این مورد ارتباط شما با اهالی را راحتتر کرده و باعث میشود لذت بیشتری از سفر خود ببرید. Bandare-e Laft کمی نسبت به مقاصد جنوبی کشور آب و هوای گرمتری دارد. به طوریکه سفر در اواخر بهار و در فصل تابستان به هیچ عنوان پیشنهاد خوبی نیست و آزارتان خواهد داد. بیشترین دمایی که بندر لافت قشم تا امروز تجربه کرده ۴۶ درجه سانتیگراد و کمترین ۰ درجه سانتیگراد بوده است. میانگین سالانهی دما در روستای لافت ۲۶ درجه سانتیگراد است، از این رو توصیه میکنیم برای سفر فصول پاییز و زمستان را انتخاب کنید. در شش ماه دوم سال میتوانید لباسهای خنک به تن کنید و به دیدار آثار تاریخی و دیدنیهای اطراف روستا بپردازید.
اگر علاقهمند به سفر به جزیره زیبای قشم هستید پیشنهاد میکنیم مقاله ” راهنمای سفر به قشم “ را مطالعه کنید.
تاریخ از نگاه بندر لافت قشم
اگر فردی بخواهد تاریخ را از نگاه بندر لافت قشم ببیند قطعا متعجب و حیرتزده خواهد شد. تاریخدانان و کارشناسان طی پژوهشهایی که در Bandare-e Laft داشتهاند به نکات بسیاری جالبی رسیدهاند. بر طبق بسیاری از شواهد منطقهی خلیج فارس و جزیرههای آن نخستین مناطقی بودند که تمدن بشری زیست خود را روی آنها آغاز کرد. از طرفی بندر لافت قشم اولین مکانی بود در جزیرهی قشم که انسانها در آن زندگی میکردند و قطار پیشرفت تمدن را پیش میبردند. به طوری که روستای لافت مرکز جزیره محسوب میشد و روزگاری حتی جزیرهی قشم را با نام لافت میشناختند. بندر لافت قشم در تاریخ خود، اولین کشتیرانیهای بشر را نیز ثبت کرده است. اقوامی نظیر سومریان، فنیقیها، یونانیها، ایلامیان، بابلیان، ایران و اعراب برای اولین بار لنج و کشتی ساختند و وارد دریای آبی خلیج فارس شدند. قدمت بندر لافت قشم را به هزارهی قبل از میلاد مسیح نسبت میدهند.
چگونه به بندر لافت قشم برویم؟
اگر قصد سفر به جزیرهی قشم را کردهاید و برایتان سوال شده چگونه به بندر لافت قشم بروید، باید بگوییم چندین راه باتوجه به سلیقهی شما پیش رویتان است. برای سهولت در نمایش دسترسی Bandare-e Laft مبدا سفر را تهران در نظر میگیریم. شما میتوانید با هواپیما و طی کردن یک مسافت دو ساعته به جزیرهی قشم بروید. از فرودگاه بینالمللی دیرستان قشم تا روستای لافت ۲۶ کیلومتر ( ۲۴ دقیقه ) راه است.
اگر میخواهید چند روزی را در جزیره سپری کنید پیشنهاد ما به شما اجارهی خودرو است. در غیر اینصورت میتوانید با تاکسی به راحتی خود را به بندر لافت قشم برسانید. چنانچه اهل سفر با هواپیما نیستید ولی حمل و نقل عمومی را ترجیح میدهید، گزینههای قطار و اتوبوس نیز پیش رویتان است. قطار مسیر ۱۲۰۰ کیلومتر تا بندرعباس را در حدود ۲۰ ساعت طی خواهد کرد. از آنجا باید اتوبوسهای دریایی سوار شوید تا در عرض ۵۰ دقیقه به جزیرهی قشم برسید.
در این بین بسیاری سفر با ماشین شخصی را ترجیح میدهند. مسیر اول حرکت به سوی بندرعباس است. یک مسیر حدودا ۱۲۰۰ کیلومتری ( ۱۴ ساعت ) پیش رویتان است که از اتوبان قم، کاشان، نطنز و یزد میگذرد. شما میتوانید خودروی خود را در بندرعباس پارک کرده و از طریق اسکلهی شهید حقانی به جزیرهی قشم بروید. از اسکلهی جزیره تا بندر لافت قشم ۵۹ کیلومتر ( ۵۲ دقیقه ) راه دارید. فراموش نکنید که اسکلهی حقانی بین ساعات ۶ صبح الی ۱۱:۳۰ شب کار میکند. در غیر این صورت از بندرعباس به سمت بندرپل رفته تا از آنجا خودروی خود را با شناورهای مخصوص ( لندینگ کرافت ) به جزیره قشم ببرید. از اسکلهی لافت حمل خودرو تا Bandare-e Laft 7.1 کیلومتر ( ۱۰ دقیقه ) است. مسیر آخر مستقیما ما را به بندر پل میرساند و از بندعباس نمیگذرد. برای اینکار باید مسیر قم،کاشان، اصفهان، شیراز را پیش بگیرید.
با رزرو آنلاین بلیط هواپیما قشم الی گشت، با کمترین قیمت و بهترین کیفیت به این شهر زیبا سفر کنید
معماری بندر لافت قشم
معماری بندر لافت قشم الهام گرفته از مناطق کویری ایران است. وجود بادگیرهای فراوان در روستای لافت، بیانگر این موضوع است. وجود بادگیرهای فراوان و سبک معماری کویری در بندر لافت قشم به دلیل گرمای زیاد منطقه بوده که گاهی ۵۰ درجه سانتیگراد نیز میرسد. بادگیر یک تکنیک ساده اما بسیار کاربردی در این سبک معماری است. بادگیر یک ستون چهارگوش بلند در بالای بنا بوده که در جهت مطلوب باد منطقه، روی ساختمان قرار میگرفت.
باد خنک وارد بادگیر میشود، فضای بنا را خنک میکند و در نهایت هوای گرم و نامطبوع را خارج میکند. تمامی زوایای منازل بندر لافت قشم به این سبک معماری میرسند. از ارتباط اتاقها و راهروهای تو در تو تا جدا کردن اتاقها برای تابستان و زمستان تا نوع باغچهها و نقش و نگاری که روی پنجرهها قرار دارند. بناهای قدیمی بندر لافت قشم از مصالح سنتی ساخته شدهاند. برای دیوارها از خشت و گل و سقوف و بام خانهها از چوب استفاده کردهاند. البته لازم به ذکر است که بافت جدید به مصالحی مانند سیمان، آجر، بتن و آهن مجهز هستند.
بافت بندر لافت قشم به چه شکل است؟
به کلی بندر لافت قشم دو نوع بافت معماری و شهرسازی دارد. بافت اصلی Bandare-e Laft بافت قدیمی روستا بوده و بیانگر تاریخ آن است. بافت اصلی بندر لافت قشم بین دریا و تپههایی که اطراف چاههای آب قرار دارند ساخته شده است. از جمله ویژگیهای بافت اصلی Bandare-e Laft میتوان به بافت فشردهی ساختمانها، کوچههای کم عرض و بادگیرها اشاره کرد. ساختمانهای بافت اصلی به موازات خط ساحلی شکل گرفتهاند و این بافت دارای محلههای متعددی است. باتوجه به پیشینهی تاریخی آن، مساجد نقاط عطف محلهها هستند.
بافت جدید به دو بخش شمالی و جنوب شرقی تقسیم میشود. بافت جنوب شرقی بندر لافت با فاصله از دریا و در زمینهای مسطح اطراف روستا ساخته شده است. معابر پهنتر از ویژگیهای بافت جنوب شرقی است. بافت شمالی ورودی روستای لافت محسوب میشود. رشد و توسعهی اقتصادی در این بخش شمالی بندر لافت قشم بیشتر به چشم میخورد. از این رو به سمت قشم تمایل داشته است. معابر بخش شمالی به کلی با بافت قدیمی و جنوب شرقی تفاوت دارند.
مردم در بندر لافت قشم
مردم در بندر لافت قشم مانند هر شهر و روستای دیگری حامل بخشی از فرهنگ و تاریخ آن منطقه هستند. گویش Bandare-e Laft به شکل بومیان قشم و فارسی بندری است. نکتهای که در مکالمات افراد بومی روستای لافت توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند، وجود کلمات انگلیسی به ویژه در افراد مسن است. چند دلیل ساده میتوان برای این اتفاق جالب آورد. جزیرهی قشم بیش از ۱۰۰ سال تحت استعمار اروپاییان بود. همچنین به علت موقعیت جغرافیایی بندر لافت قشم و ارتباط با اجناس خارجی چنین اتفاقی بعید نیست.
نوع لباس پوشیدن اهالی بندر لافت نیز تصویر زیبایی در ذهنتان به جای میگذارد. بانوان منطقه اکثرا پوشش سنتی داشته و از روبند یا برقع و روسریهای لیو استفاده میکنند. بسیاری این پوشش را با حجاب اسلامی اشتباه میگیرند. در حالی که این پوشش عربی نبوده و برای گرمای زیاد و حفاظت از پوست انتخاب شده است. مردان بندر لافت قشم به دو شکل معمولی و سنتی لباس میپوشند. از ویژگیهای لباس سنتی مردان دشداشه و عمامهی سفید است.
زندگی مردم در بندر لافت قشم
زندگی مردم در بندر لافت قشم از چندین راه میگذرد. مشاغلی مانند صنایع دستی، ماهیگیری، لنج داری، لنج سازی، باغدارری و کشاورزی و دامداری در این روستا رایج هستند. دو کارگاه لنج سازی در Bandare-e Laft وجود دارد که باوجود همهی کم و کاستیها و کاهش تقاضا همچنان کار میکند. لنج داری به دلیل ارتباط با چند کشور دیگر به نسبت رونق بیشتری دارد. طبیعی ماهیگیری یکی از شغلهای اصلی در بندر لافت قشم باشد. صید ماهی و میگو علاوهبر ایجاد چرخش مالی برای بومیان، بخش از فرهنگ و غذای روزانهی آنها هم است. از جمله صنایع دستی روستای لافت مواردی مانند حصیربافی و زری دوزی هستند.
به علت وجود نخلستانهای خرما و زمینهای سیب زمینی و پیاز، بخشی از مردم به کشاورزی روی آوردهاند. برخی نیز دامداری کرده و عدهای برای آنها علوفه جمع میکنند. گذشته از نوع شغلهایی که در بندر لافت قشم وجود دارد، بخشی از وجود این مردم و منطقه توسط آداب و رسومشان تعریف میشد. مولودی خوانی که یکی از رسوم دیرینهی اهالی بندر لافت به ویژه سنیان منطقه است. مولودی خوانی ۴ بار در سال و در روزهای تولد پیامبر، معراج پیامبر، عید قربان و فطر اجرا میشود. مردم روستا رسم دارند در اعیاد فطر و قربان عید نوروز را تکرار کنند. برای مثال خانه تکانی کرده و لباس نو میخرند. رقص ازوا هم یک رسم کهن بوده و در اعیاد و عروسیها اجرا میشود. در این مراسم گروهی از مردان شروع به نواختن طبل پایکوبی میکنند.
یادگاری از بندر لافت قشم
یکی از نکاتی که یک سفر را در خاطرات ما زنده نگه میدارد، یادگاری است. یادگاری از بندر لافت میتواند یک سوغاتی محلی و یا طعم یک غذای لذیذ باشد. اگر ذهتان به سمت سوغاتی رفت چند گزینهی محبوب پیش رویتان است. صنایع دستی از محبوبیت بالایی برخوردارند، مانند: انواع حصیرهای تزئینی که شامل دمکنی، ظروف میوه، انواع سینی و گلدان، محصولات گلیم بافی، سوزن دوزی و مواردی از این دست میشود. مگر میشود تا خلیج فارس برویم و کمی برای خودمان ماهی، حلزون و صدف نیاوریم. حتما در گوشهی ذهنتان مواردی مثل ادویهها و رطب نیز باشد. میتوانید یادگاری از بندر لافت قشم را در گوشهای از ذهنتان به عنوان یک طعم ماندگار هم ثبت کنید. با خوردن خورشت هواری، ماهی برشته و یا پیراشکی محلی با نان پنیری. انتخاب با شماست.
جاذبه های گردشگری بندر لافت قشم
برای سفرتان برنامهریزی کنید تا وقتهای آزادتان به جاذبه های گردشگری بندر لافت سر بزنین. در فاصلهی یک کیلومتری ( ۴ دقیقه ) از Bandare-e Laft بام لافت قرار دارد. جایی درست میان بافت ستی و جدید بندر که منظرهی جالبی را شکل داده است. جنگل حرا، از عجایب جنوب کشور فقط ۲۹ کیلومتر ( ۲۷ دقیقه ) با بندر لافت قشم فاصله دارد. اگر به دنبال جاذبههای تاریخی هستید، قلعه نادری لافت و قلعهی پرتغالیها با ۱.۲ کیلومتر گزینههای جالبی هستند. به پیشنهاد ما بازدید از از اکوموزه لافت و چاههای تلا را در برنامه قرار بدهید.
بندر لافت قشم و اقامت
بهترین پیشنهاد هنگام سفر به بندر لافت قشم اقامتگاه بومگردی است. علاوه بر هزینهی منطقی که دارد به بهترین شکل شما را به فرهنگ منطقه وارد میکند. از جمله اقامتگاههای بومگردی که فاصلهی بسیار اندکی با Bandare-e Laft داشته و امکاناتی خوبی را به مهمانان ارائه میدهند میتوان به بومگردی هارمونی، اقامتگاه لافت ۱۷ و بومگردی سفار اشاره کرد. هر سه اقامتگاه نام برده فاصلهای حدودا یک کیلومتری ( ۱ دقیقه ) با اقامتگاه دارند.
در آخر
بندر لافت قشم میتواند برای مدتی شما را سرگرم کند و با چهرهی دیگری از جنوب کشور آشنایتان کند. در سفر به مناطقی که ممکن است به میزان کافی آشنایی نداشته باشد حتما فرهنگ آنها را مطلعه که و لیستی از بایدهای سفر برای خود تهیه کنید. آمادگی پیش از سفر پشیمانتان نخواهد کرد.