تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری
در استان چهارمحال و بختیاری تالاب های زیادی وجود دارد، که عبارت از چغاخور، چال تر، سولقان، چال خشک علی آباد و گندمان نیز هستند. اما در بین آنها دو تالاب گندمان و چغاخور از اهمیت بالایی برخوردار هستند. در این مطلب الی گشت می خواهد درباره تالاب چغاخور نیز صحبت کند. این آبشار در ارتفاعات برآفتاب و کلار، همچون نگینی می درخشد. این تالاب زیستگاه پرندگان مهاجر و بومی و همچنین گونه های مختلفی از ماهی هایی کپور، فیتوفاک، آمور و شیرماهی می باشد. هوای مطبوع و چشم اندازهای زیبا و بی نظیر این جاذبه های طبیعی سبب شده تا گردشگران داخلی و خارجی زیادی به این منطقه سفر کنند، حالا در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر درباره تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری صحبت کنیم.
مطالب مرتبط: راهنمای سفر به چهارمحال و بختیاری دره عشق ایران کجاست؟
تالاب مهم و دیدنی چغاخور در دهستان چغاخور واقع است. این دهستان با مساحتی حدود ۲۲۰ کیلومترمربع در فاصله ۶۰ کیلومتری شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. از لحاظ جغرافیایی این تالاب در دهستان چغاخور در دامنه ارتفاعات برآفتاب در شمال و از جنوب در امتداد کوه های کلار نیز نقش بسته است. رشته کوه زیبای کلار نیز در سمت جنوب غربی مشرف بر تالاب است که قله آن ۳۸۳۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. تالاب را مرغزاری وسیع در بر گرفته که مساحت آن حدود ۷۰۰ هکتار برآورد شده است. این مرغزار در ماههای اردیبهشت تا مهر که سطح آب رو به کاهش میگذارد، از این هم وسیعتر میشود. مساحت آبى تالاب از ۱۳۶۰ هکتار قبل از احداث سد بر روى آن تا ۲۳۰۰ هکتارى بعد از احداث سد و مساحت منطقه شکار ممنوع ۲۵۰۰ هکتار برآورد شده است.
بهترین زمان سفر به تالاب چغاخور
میانگین دمای هوا در این منطقه در گرم ترین ماه های سال (مانند مرداد) به ۲۱ درجه سانتی گراد و در سردترین ماه های (مانند دی) نیز به منفی ۶ درجه هم می رسد. همچنین میانگین دما در این منطقه حدود ۷۰۰ میلی متر است. از همین رو بهترین زمان برای سفر به تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری نیز فصل بهار و پاییز است. عواملی مانند قرارگیری در مسیر دو جاده اصلی، برخورداری از تنوع بالای زیستگاهی، گیاهی و جانوری، مجاورت با سه تالاب سولقان، علی آباد و گندمان اهمیت تالاب چغاخور را به لحاظ گردشگری دوچندان ساخته است.
جاذبه های اطراف تالاب چغاخور
- آثار باستانی و تاریخی منطقه چغاخور
با توجه به این که این دریاچه یکی از مهمترین زیستگاه های جهان به شمار می رود اما جاذبه های گردشگری زیادی هم در آن وجود دارد که می تواند به عنوان یکی از مقاصد محبوب در این منطقه اقدام به جذب گردشگر بنماید. شیرهای سنگی در روستای سیفآباد و خانیآباد از جمله جاذبههای این منطقه هستند. شیرهای سنگی روی قبور جنگاوران و کشتهشدگان در جنگها، یادآور تاریخ پرحادثه و گذشته همراه با جنگها، خونریزیها و ستیزهجوییهای منطقه است. هر چند سابقه نصب مجسمه شیرسنگی روی قبر، به دوره ایلامی میرسد، اما در این منطقه از دوره صفویه تا قاجاریه و حتی معاصر، نمونه هایی از این قبور با شیرهای سنگی دیده میشود.
- امامزاده حمزه علی
امامزاده حمزه علی از نوادگان امام سجاد است. محل این امامزاده بین شهر بلداجی و روستای کلبیبک و فاصله آن تا شهرکرد از طریق بروجن ۸۱ کیلومتر است. آن حضرت در زمان خلافت فضل عباسی، به همراه جمعی از انصار خود به سمت شهر ناصریه (اهواز) و سرزمین بختیاری حرکت کرد تا رهسپار سرزمین طوس شود، خبر ورود او به دشمنان رسیده و در نتیجه به علت ناآشنا بودن با مسیر، در جنگی که با دشمنان در گرفته بود، به شهادت رسید و در همان محل دفن شد. برای مدت زمانی قبر او برای عموم نامعلوم بود؛ تا اینکه قبر وی در زمان امیر تیمور گورکانی کشف شده و به سبک و سلیقه معماری افغانی، به دست معماران سمرقندی و بخارایی بقعهای بر بالای قبرش ساخته شد.
- باغ خان
یک باغ چند صد ساله در منطقه چغاخور وجود دارد که قدمت آن به زمان حکومت زندیه بر می گردد. درختان تنومند و همچنین چنارها سربه فلک کشیده ای در این باغ وجود دارد که می توانید ساعاتی را در این منطقه بگذرانید و لذت ببرید. این باغ در حال حاضر به علت نزدیکی به تالاب و سد چغاخور موقعیت خاصی برای پذیرش توریستها دارد.
- چشمه سارها و رودخانهها
چشمه های و رودخانه های فرعی زیادی در این منطقه وجود دارد که در فصل بهار این شمار آنها بی اندازه می شود. البته باید این را بدانید که این رودخانه ها فصلی هستند و اگر می خواهید آنها را تماشا کنید باید در فصل هایی که بارندگی زیاد است به این منطقه بروید. وجود این چشمهها و رودخانهها و حرکت آنها از میان درههای سرسبز و عمیق و باغات مصفا و مزارع زیبا و کانونهای روستایی، امکانات کمنظیری را برای گذران اوقات فراغت مردم بومی، مسافران و گردشگران طبیعت فراهم آورده است در این میان یکی از مشهورترین چشمه ها «چشمه خان» است.
تفریح در تالاب چغاخور
- عکاسی از طبیعت بکر تالاب و اطراف آن
- تماشای پرنده های مهاجر و بومی که در فصل پاییز و زمستان به این منطقه کوچ می کنند
- علامندان به رشته ماهیگیری می توان در این مکان ساعت ها به تفریح بپردازند.
- در تابستان و بهار که مسافران و گردشگران بیشتری به تالاب می آیند یکی از تفریحات گشت زدن در تالاب با قایق است.
- کوهنوردی در ارتفاعات کوه کلار (توجه داشته باشید که برای رفتن به ارتفاعات ۳۸۳۰ حتما باید تجهیزات مورد نیاز همراهتان باشد).
- دوچرخه سوار در مسیرهای تعریف شده منطقه ی تالاب چغاخور
- پیاده روی در میان دشت های شقایقی که پر از گل های قرمز رنگ و با رایحه بی نظیر است.
دسترسی به تالاب چغاخور
به منظور دسترسی به تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری باید به سمت اصفهان بروید و سپس از آنچا به بروجن سفر کنید. تالاب چغاخور در فاصله ۶۵ کیلومتری شهرکرد و نزدیک به شهر بلداجی قرار دارد. که از مسیر جاده آسفالته بروجن به باغان و یا جاده شهرکرد به باغان می توانید بروید.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که جاذبه های طبیعی کشورمان سرمایه ای ارزشمند برای تمام مردم کشور عزیزمان ایران به شمار می رود. از همین رو همه با هم باید در حفظ و نگهداری چنین گنج های ارزشمند کوشا باشید و با تمیز نگه داشتن آن بتونید گامی موثر در این راه برداریم.
۱ نظرات
۱- حرف اینجانب از کودکی این بوده است که مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵ % از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود آرزوی اینجانب از کودکی این بوده است تا جلو مقدار … متر مکعب آبی را که بیش از ۹۵ % از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود را در محلی به نام تنگه بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را با احداث بند یا سدی خاکی بگیرم تا این روزهای بارندگی در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را به پائیز و زمستان های طلایی و بهار و تابستان پرمحصول در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس تبدیل کنم اینجانب از اینکه مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵ % از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود سهم خلیجی می شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند ناراضی هستم اینجانب حتی راضی نیستم تا سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵ % از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود سهم خلیجی شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند اینجانب در نظر دارم با تغییر مسیر سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵ % از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود را سهم دریاجه فصلی در شهر خنج شهرستان خنج استان فارس نمایم. بعد از آن روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را می توانم به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل نمایم.
۲- حرف اینجانب از تاریخ ۱۳۷۰/۱۲/۲۲ تا تاریخ ۱۳۷۶/۰۷/۳۰ که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام از تاریخ ۱۳۷۶/۰۸/۰۱ تا تاریخ ۱۳۸۸/۱۲/۱۲ که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز استان فارس بوده ام یا از تاریخ ۱۳۸۸/۱۲/۱۳ تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و فاضلاب شهری شیراز استان فارس می باشم یا در آینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور بوده و می باشد آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع در اطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده و می باشد چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می توان و می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری در اطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت باد.