تکیه خاله سلطان | Hala Sultan Tekke در قبرس
لارناکا شهری زیبا در سواحل قبرس است که هم جذابیت های یک شهر مدرن را دارد و هم آرامش و چشم اندازهای یک جزیره ی مدیترانه ای را. بازدید از شهرهایی مثل لارناکا راهی عالی برای گشت و گذار در جزیره ی منحصرفرد قبرس است. یکی از مهمترین جاذبه های این شهر تکیه خاله سلطان است، مسجدی که مهمترین مسجد قبرس است و گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند. می خواهیم در ادامه درباره تکیه خاله سلطان حرف بزنیم، الی گشت را همراهی کنید.
درباره تکیه خاله سلطان
مطالب مرتبط: تماشای تاریخ قبرس در قلعه لارناکا سنت هیلاریون، قلعه ای افسانه ای در قبرس
در چند کیلومتری شهر لارناکا دریاچه ای زیبا به چشم می خورد، منطقه ای محافظت شده که محلی عالی برای مهاجرت پرندگان مخصوصا فلامینگوهاست که از ماه های آذر تا اسفند این منطقه را برای مهاجرت انتخاب می کنند. در آن سوی دریاچه، مناره های یک مسجد نظرتان را جلب می کند: تکیه خاله سلطان (Hala Sultan Tekke). اینجا در واقع مسجدی در منطقه لارناکا و در کنار دریاچه نمک است و از اهمیت زیادی برای مسلمانان برخوردار است.
این مسجد در ۶ کیلومتری لارناکا در ساحل غربی دریاچه نمک قرار دارد و مهمترین مسجد کل قبرس است. مسجد در کناره دریاچه و در باغی آرامش بخش قرار دارد که مملوء از درختان سرو و نخل است. تکیه خاله سلطان در محلی خارق العاده قرار دارد، وجود درختان سبز و همینطور دریاچه جذابیت های خاصی را به این محل داده و جایی را به وجود آورده که به غیر از معنویت، آرامش خاصی هم دارد.
یا اینکه این مسجد یک مکان مقدس برای مسلمانان قبرس است اما برای همه ی مسلمانان دنیا ارزش خاصی دارد حتی تعدادی از منابع آن را چهارمین مکان مقدس مسلمانان در دنیا می دانند اما از آن جایی که این مسجد در بخش یونانی جزیره قرار دارد مسلمانان کمی از آن دیدن می کنند. این مسجد سفید و به خصوص مناره های بلندش از آن سوی دریاچه ی نمک به خوبی دیده می شود، دریاچه ای که در فصل زمستان با مهاجرت فلامینگوها به جذاب ترین حالت ممکن در می آید.
تاریخچه تکیه خاله سلطان
این مسجد مقدس تاریخ جذابی در خود دارد و هر نقطه ی آن داستانی قدیمی را بازگو می کند. محل این مسجد حتی قبل از ساخت مسجد هم اهمیت زیادی داست چون وجود دریاچه اینجا را محل مناسبی برای زندگی کرده بود و حتی از ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد هم کسانی در این محل زندگی می کردند. در داخل این مسجد آرامگاه بانویی مقدس هست که از بستگان نزدیک پیامبر به اسم «ام حرم» بوده، کسی که در سال ۶۴۹ و در طول اولین حمله اعراب به امپراتوری روم شرقی همراه همسرش به قبرس رفت و در همین محل در اثر جراحات حاصل از افتادن از روی قاطر از دنیا رفت. در همین محل برای او مقبره ای ساخته شد و همین آرامگاه بعدها باعث شکل گیری این مسجد شد.
ام حرم یکی از بستگان حضرت محمد بود برای همین در سال های ۱۷۶۰ تا ۱۷۹۶ برای او حرم ساخته شد و در این مدت چندین نفر هم در اطراف او دفن شدند. این حرم به دست شخصی به اسم شیخ حسن در سال ۱۷۶۰ درست شده اما هنوز هیچ مسجدی در این محل به چشم نمی خورد. در واقع مجموعه تکیه خاله سلطان در اواخر قرن ۱۸ و اوایل قرن ۱۹ در چندین مرحله ساخته شد و بعدها هم مسجد در حوالی سال ۱۸۱۶ درست شد. این مسجد اولین بار در سال ۱۸۱۶ ساخته و یک بار دیگر هم در سال ۲۰۰۲ نوسازی شد. در همان زمان حفاری های باستان شناسی نشان داد که این محل حتی در زمان دوران نوسنگی هم محل سکونت انسان ها بوده است. مسجدی که در اطراف مقبره ی «ام حرم» ساخته شد یکی از مهمترین مکان های مذهبی برای مسلمانان است.
معماری تکیه خاله سلطان
مجموعه خاله سلطان از مسجد، مقبره، مناره، قبرستان و چندین اقامتگاه تشکیل شده و لفظ تکیه اشاره به جایی دارد که زاهدان برای عبادت در آن جمع می شدند. در بالای دروازه ی ورودی باغ مسجد یک کتیبه ی باستانی می بینید که قدمتش به سال ۱۸۱۳ برمی گردد، باغی که توسط پاشا طراحی شده و به باغ پاشا معروف است.
در پشت دیوار قبله ی مسجد مقبره ی ام حرم و ۴ قبر دیگر است. در روبروی مسجد یک فواره هشت ضلعی قرار دارد که حوالی سال های ۱۷۹۶ تا ۱۷۹۷ ساخته شده و اطلاعات مربوط به ساخت آن که بر روی یک کتیبه مرمری که بر روی فواره قرار دارد نوشته شده است. بر روی یک کتیبه ی دیگر که به سال ۱۸۹۵ برمی گردد و در باغ مسجد کشف شده این طور آمده که زیر ساختار های انتقال آب به این فواره طبق دستور سلطان عبدالحمید دوم درست شده است. در گذشته در سمت چپ ورودی این مسجد یک مهمان خانه ی مردانه و در سمت راست ورودی یک مهمان خانه ی دیگری بود که یک بلوک مردانه و یک بلوک زنانه داشت. کسانی که برای زیارت این مسجد به این محل می رفتند در این مهمان خانه ها اقامت می کردند. این مسجد یک گنبد، یک زیر بنای مربعی و یک بالکن دارد و با بلوک های سنگی زرد رنگ ساخته شده است. با این حال مناره ی این مسجد بعد از آسیب هایی که دیده بود در سال ۱۹۵۹ بازسازی شد.
در طول فصل تابستان آب دریاچه نمک کنار این مسجد تبخیر می شود و لایه های درخشانی از نمک باقی می ماند و خیلی ها از مسیر این دریاچه خودشان را به مسجد می رسانند. اگر در فصل زمستان گذرتان به این مسجد باشکوه بیفتد شانس این را دارید تا از چشم اندازهای بینظیر دریاچه که حالا پر از فلامینگو شده لذت ببرید.
منبع: smartertravel.com