جزیره شتور
جزیره شتور یا شیدور، جزیره ای است که در فاصله ی /۱کیلومتری جنوب شرقی جزیرۀ لاوان قرار گرفته است و از توابع جزایر ابوموسی در استان هرمزگان به شمار میآید. این جزیره یک جزیره ی غیر مسکونی است و اثری از ورود انسان و فعالیت های انسانی در آن دیده نمی شود. جزیره ی شتور، یکی از مهم ترین جزیره های ایران از نظر پناهگاه های حیات وحش پرندگان، لاکپشت های دریایی، ماهیها و دلفینها در خلیج فارس است و جز مناطق حفاظت شده ی ایران به حساب می آید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا این جزیره را به اتفاق هم بهتر بشناسیم.
مطالب مرتبط: ایرانگردی: بهترین جاذبه های دیدنی زنجان ایرانگردی امروز، روستای هرانده و غار بورنیک
جزیره ی شتور، قطعا یکی از نقاط دیدنی ایران است. طول این جزیره ۷/۱کیلومتر و عرض آن ۸۰۰متر است. جزیره ی شتور، به جزیره ی مارهای سمی و سیاهرنگ و کوچکی معروف است که بر زیر شن ها پنها ن می شوند و به همین سبب نام دیگری که مردم به این جزیره داده اند، جزیره ی ماران است. البته به لهجهی محلی به آن مارو نیز می گویند. حال علت غیر مسکونی بودن این جزیره برای شما مشخص شده است. بله! حضور مارها این جزیره را غیر مسکونی کرده است. این جزیره از سال ۱۳۶۶، تحت حفاظت محیط زیست کشور قرار گرفته است و این حفاظت تا به الان، ادامه دارد. از با ارزش ترین و مهم ترین پایگاه های زیستی کشور، جزیره ی شتور است زیرا به علت بکر بودن آن و عدم رفت و آمدانسانی در این جزیره، پناهگاه خوب و مناسبی برای جانوران به حساب می آید. در سال ۱۳۹۵، جزیره ی شتور از طرف کنوانسیون گونه های مهاجر در دفتر منطقه ای یونپ در بانکوک، به عنوان یکی از زیستگاه های مهم لاک پشت دریایی در جهان، معرفی شد و به شبکه ی حفاظتی در اقیانوس هند و جنوب شرقی آسیا پیوست.
حیوانات
مارهای این جزیره همانطور که اول به آن اشاره کردیم، از جانوران شاخص این منطقه هستند و شهرت اصلی این جزیره به خاطر وجود همین مارهای بسیار زیاد است. پرندگانی که متعلق به زیست بوم جزیره ی شتوک هستند، بر ۴ نوع اند که هم در جزیره زندگی می کنند و هم تولید مثل می کنند. از دیگز حیوانات این اقلیم حیوانی، لاک پشت های دریایی هستند که در بالا به آن نیز اشاره کردیم. لاک پشت های دریایی این جزیره را به عنوان یکی از مکان هایی که درآن تخم گذاری می کنند، انتخاب کرده اند و در فصل تخم گذاری به این جزیره می آیند. البته صیادان و بومیان اطراف این جزیره با تئجه به شناختی که نسبت به این جزیره دارند، در فصل هایی که با دریای طوفانی مواجه اند و نمی توانند صیدی را انجام دهند به این جزیره مسافرت می کنند و لاک پشت های دریایی و تخم پرندگان را بر می دارند و برای فروش به بازارهای محلی می برند. جزیره ی شتور، با این که یک جزیره ی کوچک از نظر مساحت محسوب می شود، اما از این نظر که خانه و محلی امن برای گونه هالی جانوری در آن منطقه است، یکی از موهبت های زیست بومی این منطقه به حساب می آید و همچنین یکی از مهم ترین و با ارزش ترین زیستگاه های پرندگان و موجودات دریایی در حد فاصل خلیج فارس و دریای عمان است. تحقیقات و پزوهش های علمی دانشمندا جانور شناس و اقلیم شناس در خصوص نوع حیات وحش جزیره می گویند که جانوران مختلفی از جله پرستو دریایی تیره، لاک پشت دریایی پشت دودی، پرستوی دریایی کاکلی کوچک ، بالان گلوسیاه ،اگرت ساحلی ،چکاوک کاکلی ، عقاب ماهیگیر ،سلیم شنی ،حواصیل ساحلی ،جوتصیل ارغوانی ،لاک پشتهای دیایی ،لاک پشت سرخ و سبز و عقابی و چرمی را مورد بررسی و شناسائی قرارداده اند و در حال تدوین دانشنامه ای کامل درباره ی این زیست بوم و حیواناتش هستند. بعضی از این حیوانات، در بسیاری از نقاط دیگر جهان دیده نمی شوند و جز گونه های نایالب و کمیاب این جزیره محسوب می شوند.
ویژگی های منطقه
از نظر زمین شناسی، این منطقه از نظر جنس خاک و زمین به خاطر همجواری با خلیج فارس، یک جزیره با سواحل مرجانی است و در بیشتر مناطقآن، روی زمین را شن پوشانده است. از گونه های گیاهی و پوشاننده ی این جزیره می توان از گیاهانی چون؛ از اسفناج کوهی؛ ریش بز؛ کام تیغ؛ و سیاه شور و از گونه های مهم جانوری میتوان از انواع کاکایی؛ پرستو؛ حواصیل؛ چکاوک و انواع لاک های باقی مانده و در نهایت فسیل شده ی لاکپشت نام برد. جنس این جزیره از آب سنگ های مرجانی است و. جز گونه های حفاظت شده ی این آب سنگ ها به حساب می آید. همچنین این آب سنگ ها در فهرست مهم ترین آب سنگ های iucn، به حساب می آید و رسما به ثبت رسیده است. در عمق دریایی ۲ تا ۳ متری و گاهی در بعضی نقاط، در فاصله ای نزدیک تر از ساحل جزیره، این مرجان ها قابل رویت هستند.
موقعیت جغرافیایی جزیره شتور
این جزیره در عرض ۲۹۶۵۲۰۴ تا ۲۹۶۶۱۶۷ و طول جغرافیایی ۷۳۸۸۴۸ تا ۷۴۰۶۳۸، قرار گرفته است و در شرق جزیره ی لاوان و در غرب استان هرمزگان، واقع شده است. و در حوزه ی خلیج فارس واقع شده است و جز یکی از جزایر ایرانی به حساب می آید. بلیط هواپیما بندرعباس را به نزدیک ترین فرودگاه خریداری کرده و تا جزیره شتور و لاوان ادامه مسیر بدهید.
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی جزیره شتور، تنوع گیاهی کمی دارد و به بیشتر از چندگونه نمی رسد اما از نظر حجم و تراکم، بسیار غنی هستند. در اطراف سواحل این جزیره، پوشش کم پشت و تنک است اما در مناطق مرکزی جزیره به صورت متراکم روییده اند. با توجه به جنس خاک این جزیره، بیشتر گونه های گیاهی این منطقه، شور پسند و شن دوست هستند. در برخی نقاط پوشش گیاهی منطق، به تراکم کاملمی رسد. در ادامه نام علمی برخی از این گونه های گیاهی را برای شما می گذاریم : salvadora , atriplex , sueda , ephedra , aeluropus , sensio , cyperus heliotropium , erodium , cistanche. همچنین در نواحی گودالی این جزیره، پوشش گیاهی بسیار متراکم است و بیشتر از جنس گیاهانی همچون sueda و atriplex، می باشند. از نظر ارتفاع اندازه ی گیاهیی این جزیره، حداکثر به ۶۰ سانتی متر می رسد.