تماشاخانه کولوسئوم، قتلگاه گلادیاتورها
کولوسئوم یکی از برترین جاذبههای گردشگری جهان در ایتالیا و بزرگترین تماشاخانه در رم است. این بنا دارای معماری، مهندسی و همچنین گذشتهی بسیار شگفتانگیزی است که اکنون آن را به نمادی برای کشور ایتالیا و رم مبدل کرده است. تماشاخانه کولوسئوم شاهد اعدامها و نبردهای خونین گلادیاتورها با یکدیگر و یا با حیوانات وحشی بوده است تا باعث سرگرمی تماشاچیها، امپراطور و اشرفایان باشد.
این بنای باشکوه زیر نظر امپراطوری به نام «تیتوس فلاویوس وسپاسیانوس» در سال ۷۲ میلادی در قسمت شرقی رم ساخته و هشت سال بعد، در زمان امپراطوری جانشین و پسر بزرگ او «تیتوس فلاویوس سابینوس وسپاسیانوس» ساخت آن کامل شد.
با الی گشت همراه باشید تا در ادامه با حقایق جالب و عجیبی از کولوسئوم روبرو شویم.
مطالب مرتبط: ورود گردشگران به کولوسئوم همانند یک گلادیاتور جاذبههای تاریخی رم
- نام اصلی کولوسئوم، آمفی تئاتر فلاویان بوده که آن را از امپراطور سلسلهی فلاویان گرفته است.
- کولوسئوم بزرگترین آمفی تئاتر در دنیاست و در حال حاضر در حال مرمت و بازسازی است.
- کولوسئوم ساختمانی بیضی شکل است. طول آن ۱۸۹ متر، عرض ۱۵۶ متر و دارای ارتفاع ۴۸ متر است. مساحت بیضی پایه آن نیز چیزی حدود بیست و چهار هزار متر مربع است.
- این بنا دارای ۸۰ ورودی است و ظرفیت پنجاه هزار جمعیت را در خود داشته است.
- در زیر بنای کولوسئوم زیرزمینی به نام هیپوجئو وجود داشته است که در آن شبکهای از تونلها و چندین آغل برای حیوانات طراحی شده است. هشتاد کانال عمودی در اینجا نیز برای دسترسی سریع به میدان وجود داشته است.
- در این میدان سی و شش در به عنوان تله برای برنامهها و جلوههای ویژه طراحی شده است.
- کولوسئوم میدانی برای به نمایش گذاشتن مسابقات گلادیاتورها، جنگ با حیوانات، نبردهای مشهور، اعدام با رهاسازی حیوانهای وحشی و نمایشهای درام بوده است.
- تمام افراد رومی میتوانستند به صورت رایگان برای تماشای برنامهها به اینجا بیایند. در زمان برنامه به تماشاچیها غذا و خوراکی داده میشد.
- برخی مسابقات در اینجا به صد روز نیز کشیده می شد.
- آخرین نبردهای گلادیاتورها به سال ۴۳۵ میلادی و همچنین آخرین شکار حیوانها به سال ۵۲۳ میلادی بازمیگردد. این توقف به دلیل هزینههای بالا برای فراهم کردن و نگهداری حیوانات و گلادیاتورها بوده است.
- گلادیاتورها همانطور که در میدان جنگ مورد تحسین قرار میگرفتند، در دنیای رومیها از حقوق شهروندی و امتیازات یک فرد در جامعه محروم بودند.
- کارشناسان در یک آزمایش و بررسی منحصر به فرد متوجه شدند بتن باستانی به کار رفته در ساخت این بنا عامل اصلی مقاومت آن در طول قرنها بوده است.
- در طول بازیهایی که توسط امپراطور تایتوس در سال هشتاد میلادی برگزار شد، هزاران حیوان وحشی در اینجا کشته شدند.
- در جنگهایی که در این میدان برگزار شد جمعیت بسیار زیادی از حیوانات به خصوص شیر، ببر و پلنگ در جغرافیای آن منطقه کاهش پیدا کرد.
- با گذر زمان این بنا با بلایای طبیعی زیادی مواجه شد، اما زلزلههایی که در سال ۸۴۷ و ۱۲۳۱ میلادی اتفاق افتاد، بیشترین آسیب را به این بنا زدند.
۶ نظرات
سرگشتگیِ مرا پایانی نیست
اگر تو نباشی،
از کوچه پسکوچه های کولابای
تا پلّه های سنگی کولوسئوم
از رازهای رازان
تا حیرتِ سبزِ رود سِن
از هزارتوی متروی پاریس
تا خیابانهای مشّجر رُم !
رودی هستم
سرگشته، خسته، نا آرام
که در مردابهای زمان می ریزد
و باز جاری می شود
و جاری می شود
از راه و بیراه می گذرد
و هر بار به هیاتی تازه در می آید
به شکل نغمه ای سیّال
یا گلادیاتوری دلزده و بی حال
در آخرین ایستگاه!
سرگشتگیِ مرا پایانی نیست
اگر تو نباشی،
در فراخنای جهان
همه ی راهها به رُم ختم می شوند
امّا در رُم
همه ی راهها به تو !
یدالله گودرزی/ رُم، مرداد ۹۷
قشنگ بود
احتمالا این شعر و برای فرانچسکو توتی نوشتی! جالب بود.
سلام
بسیار عالی بود
ولی چه چیز باعث شده که این بنا به یکی از هفت عجایب جدید دنیا تبدیل بشه؟
…
ما تخت جمشید رو داریم با ۶۰۰ سال پیش از کولوسیوم که در آن جشنهای مهرگان و نوروز که همشون ریشه در مهر و طبیعت و انسانیت و وحدانیت داره و ایتالیا و اروپا کولوسیوم رو داره با هزاران قتل و نزاع و کشتن مردم بیگناه.واقعا حالا ما صاحب یکی از عجایب دنیا هستیم یا اروپاییان؟