طالقان یکی از دره های جنوبی رشته کوه البرز است. مانند تمام دره های این رشته کوه طالقان نیز دارای آب و هوای کوهستانی است و منطقه ای ییلاقی به حساب می آید. همین ییلاقی بودن طالقان باعث شده است که جمعیت آن در فصول مختلف سال تغییر کند. کوه ها، صخره ها، آبشارها، دشت ها، یخچال ها و آثار تاریخی که در طالقان وجود سالیانه افراد زیادی را به عنوان گردشگر به این منطقه می کشانند. طالقان از سمت شمال به شهر الموت می رسد و از سمت جنوب نیز با ساوجبلاغ همسایه است. یکی از جاذبه های دیدنی طالقان، دریاچه سد طالقان است که به شما پیشنهاد می کنیم در صورت سفر به طالقان حتما از آن بازدید کنید.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
دریاچه سد طالقان
یکی از بزرگ ترین سدهای کشور که بر روی رود شاهرود احداث گردیده است، سد طالقان نام دارد. این سد باعث به وجود آمدن منطقه ای به نام دریاچه سد طالقان شده است که یکی از جاذبه های دیدنی آنجا به شمار می رود. شاهرود از کوه های استان مازندارن سرچشمه می گیرد و در مسیر خود به دره طالقان می رسد. روزخای تعطیل مردم برای پیکنیک و دیدن این دریاچه رهسپار طالقان می شوند. اگر به دنبال کمی آرامش هستید می توانید در یکی از روزهای وسط هفته سری به این دریاچه بزنید و از آرامش بکر آن لذت ببرید. در اطراف سد دریاچه طالقان آبادی ها و روستاهای زیادی وجود دارد که بازدید از آن ها نیز خالی از لطف نیست.
اگر شما هم به دنبال سفر به مقاصد خلوت در نوروز هستید مقاله ” در سفر نوروز به کجا برویم؟ ” را مطالعه کنید.
تاریخچه احداث دریاچه سد طالقان
سد طالقان در سال ۴۸ و به قصد انتقال آب طالقان به قزوین ساخته شده است. در همان سال سد سنگبان که یک سد انحرافی است و تونلی ۹ کیلومتری به منظور انتقال آب به زیاران و آبیاری دشت قزوین ساخته شد. متسافانه ساخت سد تا سال ۸۱ به وقفه افتاد و در نهایت در سال ۱۳۸۵ از آنجا بهره برداری شد. سد طالقان، سدی خاکی است که هسته مرکزی آن از رس است. ارتفاع سد طالقان به هزار و هفتصد و هشتاد و نه متر از سطح دریا می رسد و صد و سه متر نیز از بستر رودخانه ارتفاع دارد. طول سد طالقان در حال حاضر ۱۵ کیلومتر است. ظرفیت کلی آب مخرن سد چهارصد و بیست میلیون متر مکعب که سیصد و بیست و نه میلیون متر مربع از آن قابل استفاده است. یک نیروگاه برق نیز در زیر سد ساخته شده که ظرفیت تولید برق آن ۱۸ مگاوات است.
در حال حاضر دریاچه سد طالقان علاوه بر تامین آب و برق برخی از مناطق البرز و قزوین تبدیل به یکی از جاذبه های دیدنی طالقان نیز شده است. ساخت سد طالقان یکی از نقاط عطف در تاریخ و جغرافیا و همچنین زیست بوم منطقه بوده است. چیزی حدود ۹۰۰ لیتر بر ثانیه آب برای مصارف شرب شهر کرج از طریق انتقال آب سد طالقان به تصفیه خانه محمودآباد کرج صورت می پذیرد. جالب است بدانید که خود مردم شهر طالقان هنوز امکان استفاده از آب این سد برایشان فراهم نشده است.
پیک نیک در اطراف دریاچه سد طالقان
با توجه به آب و هوای خوب منطقه در اطراف دریاچه سد طالقان چمنزارهای وسیع و سرسبزی روییده است. در نتیجه اطراف دریاچه سد طالقان تبدیل به یک مکان فوق العاده برای برگزاری یک پیک نیک به همراه اعضای خانواده است. علاوه بر پیک نیک کردن، ماهی گیری از دریاچه نیز یکی دیگر از تفریحاتی است که می توانید داشته باشید. ماهی هایی همچون زردپر، قزل آلای رنگین کمان و کپور را می توانید از این دریاچه صید کنید. توجه داشته باشید که در زمان های تعطیلات و آخر هفته جاده رسیدن به دریاچه سد کمی شلوغ و پر ترافیک می شود.
مسیر رسیدن به دریاچه سد طالقان
برای رسیدن به دریاچه سد طالقان از سمت تهران که حرکت می کنید باید از باغ های زیاران نیز عبور کنید. ۳۰ کیلومتر جلوتر دره ها و چمنزارهای بسیار زیبایی قرار گرفته اند که منتهی به گردنه ابراهیم آباد در ارتفاعات می شوند. چشم انداز فوق العاده بالای این ارتفاعات به سمت کوه های البرز و طالقان زبان زد عام و خاص است. کوه های پوشیده از برف که در سمت شمال قرار گرفته اند از دیگر زیبایی های این مسیر هستند. در نهایت و قبل از رسیدن به به دریاچه سد طالقان از میان دشت های شقایق عبور خواهید کرد که از زیباترین جاذبه های دیدنی طالقان به شمار می روند.
اطراف دریاچه سد طالقان
سمت شرقی دریاچه سد طالقان به جاده روستای گوران می رسد و در نهایت به روستای گلیرد که زادگاه آیت الله طالقانی نیز بوده است، ختم خواهد شد. مسجد ابوذر در این روستا در واقع همان خانه کودکی آیت الله طالقانی است و در حال حاضر توسط دختر ایشان نگهداری می شود. با طی کردن یک مسافت ۲۵ کیلومتری که تقریبا ۴۰ دقیقه از شما زمان خواهد گرفت به آبشار کرکبود می رسید. توجه داشته باشید که برای رسیدن به آبشار باید ماشین خود را در روستای کرکبود پارک کرده و نیم ساعت پیاده روی کنید. آبشار کرکبود با ارتفاع ۵۰ متری خود از دل صخره های طالقان به رودخانه شاهرود می ریزد.
چگونه به دریاچه سد طالقان برویم؟
اگر به قصد پیک نیک کردن می خواهید به دریاچه سد طالقان بروید باید این را بدانید که طالقان در ۹۰ کیلومتری شهر کرج قرار گرفته است. زمان رسیدن به دریاچه با خودرو شخصی چیزی حدود یک ساعت و نیم از شما زمان خواهد گرفت. در صورتی که از تهران راهی دریاچه می شوید می توانید با انداختن در اتوبان تهران کرج به سمت قزوین حرکت کرده و ۴ کیلومتر بعد از جاده آبیک به جاده طالقان خواهید رسید. برای رسیدن به دریاچه سد طالقان باید در جاده طالقان ۲۸ کیلومتر حرکت کرده و از گردنه ابراهیم آباد عبور کنید.
نکات سفر به دریاچه سد طالقان
اگر قصد سفر به طالقان و بازدید از دریاچه سد طالقان را دارید بهتر است در رانندگی کمی صبور بوده و از رانندگی با سرعت بالا پرهیز کنید. جاده طالقان یک جاده پر پیچ و خم است و می تواند در بعضی از نقاط شما را غافلگیر کند. زیبایی دریاچه در صبح زود دوچندان است و می توانید با کمی سحرخیزی لذت خود را چندین برابر کنید. فصل بهار به دلیل سرسبزی طبیعت یکی از بهترین زمان ها برای بازدید از این دریاچه است. در صورتی که قصد پیاده روی در اطراف دریاچه سد طالقان را دارید بهتر است کفش مناسبی همراه خود داشته باشید. برای نوشیدن آب همراه داشتن قمقه و آب معدنی پیشنهاد می شود زیرا شاید نتوانید آب مناس نوشیدن را به راحتی پیدا کنید. در نهایت این نکته را در نظر داشته باشید که شنا در دریاچه طالقان ممنوع و خطرناک است.
جمع بندی سفر به دریاچه سد طالقان
دریاچه سد طالقان ماحصل ساهت سد خاکی بر روی رودخانه شاهرود است. این سد آب و برق مناطق زیادی از البرز و کرج را تامین می کند. دریاچه سد طالقان تبدیل به یک محیط عالی برای پیک نیک کردن خانواده ها شده است و در روزهای تعطیل افراد زیادی را می بینیم که به قصد استراحت و تفریح به کنار این دریاچه می آیند. اطراف دریاچه نیز جاذبه های طبیعی بسیار زیادی وجود دارد. یکی از آن آبشار کرکبود که به شما پیشنهاد می کنیم حتما از آن بازدید کنید. در نهایت بهداشت و تمییزی محیط زیست اطراف دریاچه را در اولویت کارهای خود قرار دهید و همچنین به هشدارهای مسئولیت در مورد ممنوع بودن شنا در دریاچه توجه ویژه ای نمایید.