دریاچه ی تخت سلیمان
همه ی ما انسان ها چه پولدار و غنی و چه بدون پول، بسیار دوست داریم که یا پول بر روی پولمان بگذاریم و یا هیجان کشف یک گنج یا افتادن یک و یا حتی بیشتر کیسه ی پول از آسمان را تجربه نماییم. آیا شما تا به حال در چنین مکان و یا لحظه ای بوده اید؟ لحظه ای که جایی باشید و پولی باد آورد را به دست آورید؟ باید حتما تجربه ی جالبی بوده باشد ولیکن ما می خواهیم جایی را امروز بررسی کنیم که می گویند این منطقه به گونه ای است که به محض ورود به آن شما احساس پولدار بودن می کنید و یا بهتر بگوییم، پولدار می شوید. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، دریاچه ی تخت سلیمان جایی که همه را پولدار می کند را بهتر بشناسیم و بررسی کنیم.
مطالب مرتبط: قبل از مرگ این نقاط عجیب ایران را ببینید ۱۵ ویژگی عجیب و منحصربه فرد ۱۵ شهر ایرانی! عکس هایی تکان دهنده از مرموزترین روستای ایران!
درابتدای این مطلب باید این نکته را بگوییم که تمامی این مطلب به جز مشخصات جغرافیایی و یا مواد اثبات شده و مستند، ما از شنیده ها و زمزمه ها را به دور هم در قالب کلمات جمع نموده ایم و صحت و عدم صحت این مطلب را نه تایید و نه تکذیب می کنیم. کمی با دریاچه ی تخت سلیمان در ابتدای امر آشنا شوید. در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی شهر تکاب محوطه ای باستانی قرار گرفته است که می گویند از ۱۶۰۰ سال پیش میزبان سازه هایی مقدس در میان حصارهای خود بوده است. در کنار دریاچه تخت سلیمان، آثار باستانی و تاریخی بسیار معروفی دارد که از مهم ترین و معروف ترین مراکز تاریخ و تمدن ایران و سراسر جهان به شمار می رود و ارزشش تا به حدی است که به لیست آثار جهانی یونسکو نیز وارد شده است و گواهی بر این ادعا است که این نطقه هم پولدار و غنی است و هم خاصیت پولدار کردن آدم ها را دارد.
هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی خودشان را به نزدیکی تکاب و روستای تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی می رسانند تا از این دریاچه زیبا وعجیب دیدار نمایند. دریاچه ی تخت سلیمان با مساحتی در حدود ۱۲۴ هزار مترمربع در استان آذربایجان غربی قرار گرفته است و سابقه ی حضور مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغول ها در دوره های مختلف تاریخی از حیات در این منطقه را در خود نگه داشته است
از کجا معلوم که این قدمت تنها به این دوره ها محدود باشد. قلعه ی تاریخی تخت سلیمان که یر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده از دوره ساسانیان به جای مانده است بخشهای مختلفی مثل آتشکده ی آذر گشسب، آتشکده ی شاهی و جنگ آوران، ایوان خسرو، دروازه ها و دیوارهای مستحکمی در خود دارد و از مهم ترین آثار تاریخی جهان است. همه ی آثار این مجموعه در داخل یک حصار بیضی شکل ساخته شده اند و دشتی گسترده دور تا دور آن را در بر گرفته است.
در داخل این حصار بیضی شکل، دو مربع هم محور ولی مختلف المرکز وجود دارد که دریاچه ای در مرکز مربع جنوبی و آتشکده ای در مرکز مربع شمالی قرار گرفته و دورتادور مربع را حصار مستطیلی به همراه برج های مدور احاطه کرده است. در سمت شمال غربی دریاچه ی تخت سلیمان، ایوان رفیع قرار گرفته است که از آجر قرمز و ملاط ساروج ساخته شده است و به ایوان خسرو معروف است. ایوان به دو اتاق یا حوض خانه ی هفت گوش راه پیدا می کند که متعلق به دوره ی ایلخانیان است. در بیرون تخت سلیمان در قسمت جنوب غربی یک جوی سنگی به طول ۳۰۰ متر و ارتفاع ۴ متری وجود دارد که محلی ها به آن اژدهای سنگی نیز می گویند.
برای دیدن بناهای تاریخی در تخت سلیمان باید به در اطراف چشمه رسوبی در اطراف این دریاچه بروید. این دریاچه، آبش از عمق بیش از ۱۲۰ متری درون زمین به سطح می آید و آن قدر املاح زیادی دارد که برای آشامیدن و کشاورزی استفاده نمی شود. همانطور که گفتیم، آثار تاریخی ای که در این محل پیدا می شود متعلق به دوره اشکانی، ساسانی و ایلخانان مغول است که مهم ترین آن ها آتشکده و تالارهای دوره ساسانی است.
به غیر از این ها، آثار ساسانیان است و باقی هم در کوه بلقیس و زندان سلیمان ساخته شده است. حال به نظر شما چرا می گوییم که به این منطقه بروید پولدار می شوید؟ قبل از اسلام، مجموعه ی دریاچه ی تخت سلیمان بزرگ ترین مرکز مذهبی، آموزشی و اجتماعی بود اما در سال ۶۲۴ میلادی ورق بای این منطقه برگشت و امپراتور روم به ایران حمله کرد و این مجموعه را خراب کرد.
چیزی که این مجموعه را هنوز هم جذاب و خاص کرده است استفاده از سنگ های تراشدار و آجرهای بزرگ در ساخت این بنای تاریخی و بودن دریاچه ی عجیب و همیشه جوشانی به نام تخت سلیمان که دارای عمق ۱۱۲ متر در وسط این مجموعه است، می باشد. آب این دریاچه از سفره های زیرزمینی تامین می شود چون آب در زمستان و تابستان دمای ثابت ۲۱ درجه دارد. می گویند که برخی ها اعتقاد دارند که این دریاچه جایی است که حضرت سلیمان، گنجش را گذاشته است و به همین خاطر به این نام معروف شده است. البته داستان های دیگر هم تمام شدنی نیست! در قرن ۷ هجری، آقاخان حاکم ایلخانی برای تفریحات تابستانی خود به تخت سلیمان می آمد و در این مدت در اینجا بناهایی مثل سالن شورا، ایوان شرقی و ساختمان های ۸ و ۱۲ ضلعی ساخت و باعث شد که این محل تاریخی دوباره رونق بگیرد.
بهرام پنجم ساسانی این محوطه را همچون یک شهر بنا نهاد و ۷۰ سال پس از وی، قباد اول به گسترش بناهای آن پرداخت تا این که در زمان خسرو انوشیروان ساسانی به اوج عظمت خود رسید. این که می گوییم مطمئنا قدمت این منطقه بیش از چیزهایی است که تا به الان از آن کشف شده است به این خاطر است که، نشانه هایی از حضور و بقایای حضور انسان از هزاره ی اول قبل از میلاد تا قرن ۱۱ هجری قمری در این وسعت ۱۲ هکتاری پیدا شده و رمز و رازهای شهر را برای کارشناسان آشکار ساخته است.
۵ نظرات
عالی بود
با تشکر و سپاس به خاطر معرفی چنین مکانی.
نمی دونستیم چنین جایی هست که شاید قدرت جذب پول را بالا ببره جالبه
خیلی جالب بود
خیلی جالب و جدید بود.ولی برای درک بهتر این گفته ها و باورکردن بیشتر بهشون باید یه خورده هم به افسانه ها و قصه ها و داستان های قدیمی باور داشت.مثلا کتاب عجایب م و غراغرایب الموجودات و امیر ارسلان و فرخ لقا و …..را بخوانید.بعد میبینید میشه به همه افسانه ها باور داشت