ماخونیک، شهر کوتوله ها
تا همین چند وقت پیش کسی حتی درایران هم نمی دانست که روستایی به نام ماخونیک در اطراف شهرستان بیرجند وجود دارد که همه ی مردمان آن قد کوتاه یا به اصطلاح رایج، آدم کوتوله هستند. زمانی که اولین غریبه ها وارد این روستای بدوی شدند، متوجه شدند که علاوه بر قد کوتاه مردم این روستا، سبک زندگی آنان نیز به دور از پیشرفت های تمدن امروزی و رایج است که، خود در حال حاضر در آن زندگی می کنند. اگر علاقه مند به شناختن روستای ماخونیک، روستای آدم کوتوله ها در ایران هستید، با الی گشت همراه باشید تا بر داستان عجیب روستای ماخونیک مروری داشته باشیم.
برای رزرو آنلاین بلیط هواپیما مشهد اینجا را کلیک کنید
مطالب مرتبط: اتفاقات عجیبی که در چین می افتد
راز اشکال عجیب دریای مرده چیست؟
در چندصد سال پیش، هیچ وقت کسی فکر نمی کرد که مردمانی از روستایی در نزدیکی بیرجند، خانه هایی بسازند که نصفشان زیر زمین قرار دارد و یکی از ۷ روستای شگفت انگیز جهان شناخته شود. این روستا تا مرز افغانستان تنها ۳۰ دقیقه فاصله دارد و مردمانش در اصل، افغانی هستند و در حدود ۳ قرن پیش به ایران وارد شده اند و در این روستا سکونت گزیده اند. سبک زندگی مردم این روستا با تمامی روستاییانی که حداقل در ایران شناخته ایم بسیار متفاوت است و همین امر باعث شد که این روستا برای مدتی در صدر اخبار ایران و جهان قرار بگیرد. در بدو ورود به روستا، اولین چیزی که نظر شما را به خود جلب می کند، سبک ساخت متفاوت خانه های این روستا است. خانه هایی کوتاه با درب های ورودی کوتاه تر. به طوری که اگر کسی با میانگین قد عادی بخواهد وارد یکی از این خانه ها شود باید حتما کمر خود را بسیار خم کند. قد اهالی روستا، از متوسط ترین استاندارد قد در جهان هم، کوتاه تر است و این مسئله باعث شهرت مردم این روستا به آدم کوچولو ها، شده است.

مردم ماخونیک به سختی قدشان به حد متوسط می رسد و بلند قد ترین شخصی که در این روستا زندگی می کند، قدش ۱۴۰ سانتی متر است. دراین روستا به علت دسترسی نداشتن به مناطق دیگر، ازدواج ها به صورت فامیلی صورت گرفته و به صورت موروثی، قد مردم این روستا کوتاه مانده است و نسل به نسل این کوتاهی به نسل های بعدی تا به الان منتقل شده است. البته عامل تغذیه نیز در این مورد بی اثر نیست. مردم ماخونیک تا ۵۰ سال پیش، هیچ حیوانی را شکار نمی کردند و به هیچ عنوان چای نمی نوشیدند. همچنین گوشت هم نمی خوردند و سیگار هم استعمال نمی کردند زیرا، انجام این قبیل کارها را گناه می دانستند. البته باید این مطلب را اضافه می کنیم که در چند سال گذشته با ورود افرادی از شهر های دیگر و امکاناتی تازه در این شهر و همچنین خوردن قرص وقطره ی آهن، وضعیت جسمانی نسل جدید از هر نظر بهتر شده است. خانه های روستای ماخونیک به علت شرایط جسمانی این افراد و این که روستایشان در مکانی با آب و هوای سردسیری بنا شده است، بسیار کوتاه و کم ارتفاع ساخته می شود و علت آن هم این است که به این صورت می توانند راحت تر و سریع تر فضای داخل خانه را گرم کنند. برای ساخت هر خانه، گودالی به عمق ۱ متر و نیم حفر می کردند و دیواره ها را تا ارتفاع یک متری با ترکیبی از گل و سنگ، بالا می بردند. این سبک معماری شاید بسیار بدوی به نظر برسد اما با توجه به شرایط جسمانی این مردم، بسیار هوشمندانه هم بود.
برای رزرو آنلاین تور مشهد اینجا را کلیک کنید
در واقع ارتفاع سقف خانه ها و درب ورودی را با هم هماهنگ انتخاب می کردند. این مدل ساخت و ساز که منازل کوچک باشند و کمی هم در زیر زمین، در زمستان باعث گرم شدن و در تابستان باعث خنک شدن فضای خانه ها بوده است. از نظر بافت محله های روستا نیز بسیار فشرده است و کوچه های آن بسیار باریک و تنگ است به طوری که، شخصی با استاندارد های متداول وضعیت جسمانی، فقط تنهایی و یک نفره می تواند از آن کوچه عبور کند. به علت دوری مردم این روستا از دیگر مناطق، تمامی مراسم های نامزدی، عروسی، اعیاد ،مراسم دعا برای نزول باران و حتی جشن های سنتی و محلی آنان نیز تغییری نکرده است. مردم ماخونیک تا چند سال گذشته کفش های چوبی با لباس هایی از جنس کرباس می پوشیدند و از هر گونه اطلاعی درباره ی پیشرفت های بیرون ازروستای خود، محروم بودند. از غذاهای محلی این روستا میتوان به آب قره قروت، گندم کل، گرماس، آب دوغ، آب ماست، کاچی شلغم، قلور شیر، کشک، قلور ترش، اشتر غاز، تلخو و پختیک را نام برد. شغل مردم ماخونیک تا چند سال پیش، دامپروری و کشاورزی بوده است اما از چند سال گذشته تا به حال این مردم، در معادن سنگ کار می کنند و همچنین به قالیبافی نیز، مشغول هستند.
برای رزرو آنلاین هتل در مشهد اینجا را کلیک کنید
در حال حاضر روستا نسبت به گذشته، پیشرفت های بسیاری کرده است. با آمدن امکاناتی چون بهداشت و باز کردن کلاس های درس در مقاطع مختلف تحصیلی پایه در این روستا، ارتباط مردم با دنیای بیرون از روستا برقرار شده است. راه دسترسی به روستا نیز اخیرا، آسفالت شده است و دسترسی مردم اطراف و بالعکس، مردم روستا به شهرها و روستای دیگرو اطراف، آسان و ممکن شده است. از جمله مغازه هایی که دراین روستا باز شده است، مغازه های خواربار فروشی و قصابی است. با وارد شدن این مواد غذایی و مصرف قرص های آهن و دیگر مکمل های مغذی دیگر، باعث شده اند تا متوسط قد مردم روستا، افزایش یابد. با توجه به داستانی که مرد روستای ماخونیک در پس تاریخ روستای خود داشتند، با مطرح شدن آن در رسانه های مختلف، تبدیل به یکی از مقصد های گردشگری و ماجراجویی نه تنها در ایران، بلکه در خارج ازایران نیز شده اند. شهرت این روستا در بین مقاصد عجیب گردشگری به خاطر خصوصیات عجیب خودش و مردمانش آنقدر زیاد و چشمگیر است که به یکی از ۷ روستای شگفت انگیز جهان تبدیل شده است. روستای ماخونیک آثار تاریخی نیز در خود دارد که از بین آن ها می توان به سنگ نگاره ی ماخونیک، بنای برج و قلعه، برج گل انجیر، منزل سرگردونی و نادر مرده اشاره کرد.
۳۴ نظرات
جالب بود انشاءالله به وضع معیشتی این بنده های خدادولت رسیدگی کند.
ان شالله
من هم نظر شما رادارم. هر چند که من در امریکا بیشتر از چهل است زندگی میکنم عجیب علاقه خاصی به هم وطنان عزیزم دارم. فرق نمیکنه کجاى مملکتم باشد.
بهر حال ایرانی هستند دولت ویا ادمهاى خیر خواه اگر میتوانند باید سبک زندگی را در ان روستا تغییر داد ومردم بتوانند از بهداشت ویک زندگی عادى آشنا شوند. انشااله سفر بعدى به ایران بازدید از این روستاى جالب خواهد بود
احسن
سلام من بار ها به ماخونیک رفتم کوتاه قد ها انگشت شمار هستن این حرف ها شایعه برای جذب گردشگر است اصلا ریشه افغانی ندارن بیشتر ریشه بلوچی دارند بسیار فقیر هستند
چه خوبه که دانشکده مردم شناسی دانشگاه های معتبر کشور یا وزارت فرهنگ یا سازمان گردشگری و … پیش قدم شوند و با کمک گرفتن از سایر ارگانهای دولتی در کنار این روستا یک منطقه مسکونی به سبک جدید و مقاوم و اصولی درست کرده و در اختیار ساکنان روستا قرار دهند و در عوش محل سکونت قدیمی دست نخورده به عنوان میراث فرهنگی و حفظ شده و موجب جذب گردشگر و در آمدزایی نیز گردد.
عههه نمیدونستم:///
کجای بیرجند؟کدوم طرفاس ندیدم تاحالا -_-
در شرق بیرجند
بعد از سربیشه – در نزدیکی روستای درح
من روستای ماه خونیک نرفته ام ولی سکنه آنجا را در بیرجند زیاد دیده ام و غالباً کوتاه قد هستند
من به عنوان مفسر و لیدر تور در زمینه گردشگری داخلی و خارجی، نظرم اینه که ابتدا خودمون به انجایی که توصیف میکنن بریم و از نزدیک ببینیم تا اغراقی در کار وجود نداشته باشه؛ البته ناگفته نماند که هرکسی یک جور توصیف میکنه و تمامی توصیفات نسبی هستن!
عرض ادب و تشکر ازتیم فرهنگی وسیاحتی الی گشت.منم با آقا یا خانم ساداتی لاجیمی موافقم. این یک راهکار خوب و کارشناسانه ست.هم از بعد صنعت گردشگری و هم آموزش و با بردن سطح بهداشت و سلامت مردم روستا.به امید اونروز…
با سلام از این روستا اطلاعی نداشتم تا حالا جالب بود
کاملا درسته من رفتم
جالب بود روستای با ادمهای کوچک خیلی دیدنی می باشد
خیلی مایلم با تور به این روستا سفر کنم و از نزدیک با آدمها و شیوه زندگی آنها آشنا بشم. حتی اگر مقدور هست فیلمبرداری و مصاحبه ای با این خلق خدا داشته باشم.
این روستا هدف گردشگری است اما همه ی افراد آن کوتاه قد نیستند و تنها خانه های آنها با درب های بسیار کوتاه ساخته شده که گمان می رود به دلیل جلوگیری از پرت انرژی باشد، به هر حال اگر خواستید به این منطقه سفر کنید می توانم راهنماییتان کنم تا خودتان بدون نیاز به هیچ راهنما و هزینه ای به آنجا سفر کنید ، ضمنا سایر روستاها و بناهای تاریخی ، هدف گردشگری و زیبای خراسان جنوبی را از دست ندهید ، موفق باشید
عالی
همچین روستاومردمانی توکشور ما بوده و ماخبر نداشتیم.؟
بنظرم بایدازنظربهداشت وسلامت وآموزش بهشون کمک بشه.
سلام دوستان آیا فرزندان آن منطقه در پوشش نظام آموزشی کشور قرار دارند؟
سلام وضعیت نظام آموزشی در این شهر چگونه است
سلام خیلی ضعیف اند من بارها در این روستا سفر کردم
اینطور که من مشاهده کردم مردم ایران عزیزم در مورد این روستا واکنشی نشان دادند. براى من جاى شکر دارد
باور نکردنی هست که در أین دوره همچین جاهایی هنوز وجود دارد
سلام من مسوول آموزش و پرورش شهرستان سربیشه هستم.در این روستا دبستان و متوسطه اول دایر است. امسال اول دبیرستان رو راه اندازی کردیم. روستای زیبایی است که بیشتر از نظر مردم شناسی، سبک معماری، آداب و رسوم مورد توجه است.هنوز هم مردان قد کوتاه با قد ۱۲۰ سانتی متر در روستا هستند هر چند نسل جدید از قد بالاتری برخوردارند.در شهرستان سربیشه دو روستای شگفت انگیز از هفت روستای شگفت انگیز ایران وجود داره، روستای دیگه چنشت هست که به روستای رنگین کمان یا سرزمین رنگهای شاد معروف است. مردم این روستا اهمیت زیادی به جشن و شادی می دهند، هنوز هم عروسی های این روستا سه شبانه روز طول میکشه و به عنوان میراث فرهنگی معنوی ایران ثبت شده است. عروسی ها ی چنشت بسیار بسیار دیدنی است که اگر در ایام ولادت ائمه به این روستا سفر کنید یکی از زیباترین مراسمات عروسی جهان رو شاهد خواهید بود. مردم این روستا بسیار مهمان نواز هستند و در ایام عروسی شما نهار و شام رو میهمان خانواده داماد خواهید بود
سلام من یازده سال پیش خدمت سربازیم بیرجند روستای اسدیه بود ،از طرف گردان برای پاکسازی منطقه سه روز رفته بودیم لب مرز افغانستان ،من این روستا رو از نزدیک دیدم ولی برای هر کسی که تعریف میکردم باورشون نمیشد جز همخدمتیا ، ممنون که منو یاد این خاطره انداختید ولی یه موضوعی که هست تا جایی که من یادمه تقریبا بیست ساعت ما با ماشینهای لندکروز کل مسیر رو خاکی میرفتیم این که شما گفتید جهانگرد و توریست برای دیدن میان یه کم هضمش برام مشکله ،یاعلی
تاریخ۹/۱/۱۳۹۶ازاینروستاباز دیدکردمکهتنهایکنفرازقدیم تریننفراتباقیماندهزنی مهربانوخوشروبا
۷۵سالسنبودکهبهمنزلشرفتیمو چنددقیقباهمصحبتکردیم وازمراسمعروسو
دامادیونحوهزندگیوبازماندگان حرفزدیم کهبرایمانجالببود
بسیار جالب و باورنکردنی هست که در أین زمانه هنوز جاهایی إز قبیل روستای ماخولیک وجود دارد
باهمه حرفهاشایدبتوان گفت کاربسیاراشتباه این است که سیستم مردم رابهم زد وباید بگذاریم که به همان سنت دیرینه خود وباهمان وضع موجود به زندگی خود ادامه دهندتااین مردم بااین خصوصیت راحفظ کنیم وشایدبتوان گفت که این خودش ظلم است که انسانهائی با این شکل وشمایل را نابودکنیم وبخواهیم همه رامثل خودمان کنیم واگراونهارامنقرض کنیم دیگرحرفی برای گفتن ندازیم .پس بگذاریم خودشان باشند وخودشان تانسلشان باقی بماند مثل ارگ بم که افتخاری بود حالااگرارگ بم راتغییر میدادیم دیگه حرفی برای گفتن درسطح بین المللی نداشتیم
اگه بی ادبی وجثارت نباشه .واقعا واسم سواله که اخه چرا تو اون روستا مونده اند گناه بچه هایی که در اونجا متولدمیشن چی هست؟روستایی که در قرن ۲۱امکانات اولیه هم ندارد .ومهمتر از اون که که آب هم نیست .واقعا خدا به دادشون برسه
سلام من سال ۱۳۷۴جهت واگزاری فروشندگی نفت به این روستا رفتم واقعا جالب بود
با سلام ممنون از اطلاعات شما خیلی برام جالب بود
همیشه زمانی که متنفرمیشم ازدنیای مثلا مترقی ومدرن پوشالی خودمون ،رویای یه همچین جایی همیشه توذهنم بود بنظرم نتنها اونا بدبخت نیستن بلکه تنها بدلیل دورماندن ازتمام ناهنجاریهای دنیای جدیدبدلایل بسیاری ازجمله سلامت جسم واخلاق خوشبخترین انسانهای این کره خاکی هستن…
با شما بسیار موافقم،دیدگاهتتون رو میپسندم
راست میگه من تو خدمتم تبریزیه سربازبچه جیرفت ی بنام حسین گلی اگه دروغ نگم بچه همین روستا بود۱۲۰سانت قدداشت معافش کردع بودن ولی میخاست خدمت کنه چون پدرش جبهه زیاد داشت(فکرکنم ایران ۸سال جنگ کرد بابای حسین ۹سال جبه موند خخخخ) بعدمن خیلی این کچلو اذیتش میکردم میموندبچه قرجنگ روزی سه ساعت خبر دارنگهش میداشتم بعد اموزشی ۱ماه تو یگان بود خدمتش تموم شد خدایی هرکجا هست حلالمون کنه خیلی ازارش دادم خخخخخخ