منطقه ی پیرغار در شهرکرد
شهرکرد جاذبه های گردشگری بسیار زیادی دارد که هر کدام می تواند به عنوان یک قطب توریستی در این منطقه محسوب شود. یکی از جذاب ترین مناطقی که در این شهر وجود دارد منطقه پیرغار است، مکانی تفریحی و تاریخی که در روستای ده چشمه واقع می باشد. این روستا از توابع شهرستان فارسان است و اهمیت آن به دلیل این است که کتیبه ای تاریخی از دوران مشروطیت در این منطقه وجود دارد که برای اهالی پیرغار بسیار ارزشمند است. در این مطلب الی گشت قصد دارد تا شما را بیشتر با منطقه پیرغار در شهرکرد آشنا نماید، با ما در سفر به این شهر سوئیسی ایران همراه باشید.
مطالب مرتبط: جاذبه های گردشگری شهرکرد ملقب به سوئیس ایران معرفی قلعه قاجاری چالِشتُر
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، منطقه پیرغار در روستای ده چشمه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۲۰۰۰ متری می باشد. این منطقه از جنوب غربی به فارسان و از غرب تا جنوب به کوه لاخرسان نیز محدود می شود و به دلیل طبیعت دلچسب و بی نظیری که دارد می توانید اوقات فراغت بسیار عالی را در این منطقه تجربه نمایید. ده چشمه همان طور که از نامش پیداست ترکیبی از ده و چشمه است. در این ده، چشمه پر آبی وجود دارد که باعث سرسبزی این ده توریستی گردیده است. آب این چشمه منبع مهم آب آشامیدنی شهر فارسان است. در ادامه می خواهیم جاذبه هایی که در این منطقه وجود دارند را معرفی کنیم.
آبشار پیرغار در شهرکرد
در منطقه پیرغار شهرکرد آبشاری به همین نام وجود دارد که یکی از جاذبه های دیدنی در این منطقه به شمار می رود و از دیدنی ترین آبشارهای فصلی است که در ایران وجود دارد و به علت وجود چشمهها و رودخانههای این استان نسبت به استانهای دیگر مدت زمان بیشتری جاری و در محیط طبیعی شگفتانگیزی واقع شده است. این آبشار نام خودش را از غاری آهکی و ناشناخته که به نام پیرغار می گیرد که به این آبشار سرازیر می شود و کشتزارهای روستای ده چشمه را سیراب می نماید. از مسیرهای ایجاد شده در کوه می توان با یک کوه پیمایی متوسط خود را به بالاترین نقطه آبشار و در ادامه مسیر با دنبال کردن آب به سرچشمه آن رسید.
آبشار پیرغار در این منطقه سبب شده که درختان و طبیعت سرسبزی که سبب جذابیت منطقه شده و هوای بسیار دلپذیری را برای مسافرانی که به این منطقه سفر می کنند فراهم آورده است.
کتیبه مشروطیت در پیرغار در شهرکرد
در منطقه پیرغار یکی از مهمترین و ارزشمندترین جاذبه هایی که سبب شده نام آن بسیار بر سر زبان ها باشد کتیبه ای است که از دوران مشروطیت در این منطقه باقی مانده است. بر روی قسمتی از کوه پایه ی رشته کوه زاگرس کتیبه ای به زبان فارسی حکاکی شده است. این کتیبه ها در منطقه ی تفریحی پیرغار قرار دارند و مربوط به دوران قاجاریه و عصر مظفری می باشند. کتیبه در چهار قسمت مجزا به سینه صخرهها و به ترتیب زمان وقایع از راست به چپ حجاری شدهاند. کتیبه سوم تقریبا در حد فاصل و زیر دو کتیبه ابتدایی قرار گرفته که خود شامل دو بخش مجزا است. نوع خط کتیبهها نستعلیق که گاه با شکسته آمیخته شده است. کتیبه ی پیرغار در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بر روی این کتیبه ها چه چیزی نوشته شده است!؟
بر روی این سه کتیبه در پیرغار از زبان دو شخصیت و رهبر تاثیر گذار در دوران مشروطیت نوشته شده است که نام های آنان سردار اسعد و سردار ظفر بوده است. بر روی کتیبه ی اول اشاره ای به وصعیت ایران در زمان مظفرالدین شاه و درخواست های مردم نیز شده است و همچنین در ادامه ی آن شرح وقایعی از وضعیت مردم در اصفهان تهران و درخواست ها آنان نیز در این کتبه بیان شده است. از جنگ های که بین قبایل در این شهر رخ داده هم شرح حال کوتاهی بیان شده است. این نوشته ها از زبان سردار ظفر بوده است.
در کتیبه ی دوم نیز که از زبان سردار اسعد نوشته از شده پس از ذکر دو بیت شعر گزیده ای از اتفاقاتی که در این شهر بر سر انتقال قدرت از ایخانی به حاجی ایلخانی نیز بیان شده و به قلمروی حکومت بختیار هم اشاره های کوتاهی نیز شده است. با توجه به این سالهای زیادی از نوشته شدن این کتیبه می گذرد مرمت های زیادی بر روی این کتیبه ها انجام شدهاست. عملیات مرمت کتیبههای مشروطیت شامل دفع و حذف عوامل آسیبزا، دفع رطوبت، لایه برداری، حذف گلسنگ و آسیبهای بیولوژیکی و منظری و خوانا سازی کتیبههای تاریخی در مجموعه گردشگری پیرغار در حال انجام است.
چرا به این منطقه پیرغار می گویند؟
نام این منطقه ی گردشگری در شهرکرد از غاری آهکی با طول عمر طولانی برگرفته شده است. چندین چشمه ی چوشان از این غار سرازیر است و اهالی این منطقه بسیار آن را محترم بر می شمرند چرا که تمامی کشتزارهایشان از این منطقه سیراب می شود. به گفته بسیاری از اهالی قدیمی که در پیرغاز زندگی می کردند نیز این منطقه در گذشته های دور عبادتگاه مردم شهرکرد بوده و دلیلش هم همین آبی بوده است که از این غار جاری بوده است. اکنون هم زمانی که گردشگران برای بازدید از این منطقه به پیرغار می روند راهنماهای تور گرشگران را به داخل غار می برند و شمع روشن می کنند. روشن کردن شمع به ویژه در مناسبتهایی مثل عید نوروز بیشتر است. اهالی روستا قبل از تحویل سال شمع روشن کرده و سبزههای خود را نیز برای تبرک در غار قرار میدهند. به نظر میرسد اهالی روستا با این عمل، از طریق متبرک کردن سبزههای خود، داشتن سالی نیک و سلامت آرزو میکنند.
یک قطعه سنگ که شیرسنگی معروف است در کنار درب ورودی مجموعه تفریحی پیرغار وجود دارد که از دوران قاجاریه تا کنون در این منطقه باقی مانده است.
بهترین زمان سفر به پیرغار در شهرکرد
با توجه به موقعیت جغرافیایی این شهرکرد این شهر همواره دارای آب و هوای مناسبی به ویژه در فصل بهار و تابستان که برای طبیعت دوستان می تواند بهترین گزینه برای سفر باشد. درختان سرسبز و آبشارهای خروشان هر کدام دلیلی هستند تا این منطقه برای عموم مردم جذاب باشد. این منطقه در تابستان و بهار یکی از شلوغ ترین مراکز گردشگری استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود و سالانه هزاران نفر به این منطقه سفر میکنند.
مسافرانی که قصد سفر به منطقه ی پیرغار در شهرکرد را دارند باید به شهرستان فارسان در ۴۵ کیلومتری شهرکرد که در استان چهار محال و بختیاری است بروند و سپس به جاده ای آسفالته می رسند که منطقه پیرغار است. برای مسافران این منطقه امکاناتی نظیر پارکینگ، رستوران و باغ گردشگری و … نیز وجود دارد.