کمپینگ در طبیعت تجربهای جالب و هیجانانگیز است، اما اصولی دارد که قبل از انجام این کار باید با آنها آشنا بود. انتخاب محل مناسب برای کمپینگ، تجهیزات کمپینگ و لوازمی که به آنها نیاز است، محل مناسب برای برپایی چادر و … از اصولی هستند که آشنایی با آنها، این تجربه را به خاطرهای خوب و بهیادماندنی تبدیل میکند. در این مطلب از الی گشت هرآنچه که باید درباره کمپینگ در طبیعت بدانید و بهترین مناطق کمپینگ در ایران را توضیح میدهیم، با ما همراه باشید.
برای خرید آنلاین ارزان ترین بلیط هواپیما داخلی و خارجی الی گشت روی تصویر زیر کلیک کنید:
کمپینگ در طبیعت به چه معناست؟
تجربه بیشتر ما از سفر، مسافرت با هواپیما، قطار یا ماشین شخصی به شهری مشخص و اقامت در هتل یا خانههای کرایهای است. این مدل سفر امن و راحت است اما اگر قصد تجربهای متفاوت دارید و علاوهبر راحتی به دنبال هیجان هم هستید، باید کمپینگ را امتحان کنید. کمپینگ در طبیعت یکی از روشهای هیجانانگیز مسافرت است. در این نوع سفر، مقصد شما میتواند هر جایی باشد، کنار یک رودخانه آرام یا جنگلی بکر و سرسبز.
این نوع سفر مخصوصا زمانی که با گروهی از دوستان خود همراه باشید، بسیار دلچسبتر است. البته کمپینگ اصولی هم دارد و همانقدر که میتواند جذاب و خاطرهانگیز باشد، احتمال خطرساز بودن هم دارد. اگر تجربه کمپینگ در طبیعت ندارید، ابتدا باید از نکات مهم، اصول و نیازهای انجام این کار مطلع شوید اما قبل از گفتن این نکات بد نیست که با انواع روشهای کمپزنی آشنا شوید.
مطالب مرتبط:
با ۸ نکته طلایی، کمپ زدن در کویر آشنا شوید!
تکنیک های گرم ماندن در برنامه های کمپینگ فصول سرد
لذت کمپ زدن در بهترین مناطق جنوب ایران
انواع کمپینگ
کمپزنی یا کمپینگ در طبیعت به این معنی است که شما در فضایی باز که میتواند وسط یک جنگل سرسبز یا کنار دریاچهای آرام باشد چادر زده و چند روزی اقامت داشته باشید. کمپینگ را میتوانید به روشهای مختلفی انجام دهید. بعضی از سادهترین روشهای کمپزنی مخصوصا برای کمتجربهها عبارتند از:
۱. کمپینگ پیادهروی
در این روش باید بعد از طی کردن مسیری مشخص با قطار، هواپیما، خودرو و… تا محل کمپ پیادهروی کنید. این روش از کمپینگ برای اقامت در محلهای بکر که راهی برای عبور وسایل نقلیه ندارند یا اقامت در اطراف کوه و… مناسب است. در کمپینگ پیادهروی انتخاب مقدار مناسب وسایل برای حمل راحت اهمیت زیادی دارد.
۲. کمپینگ با دوچرخه
در کمپینگ با دوچرخه، مسیری که به اقامتگاه میرسید را با دوچرخه طی خواهید کرد. مزیت این نوع کمپینگ همراه داشتن یک وسیله نقلیه کمخطر برای طبیعت است و حمل وسایل مختلف در آن سادهتر از کمپینگ پیادهروی است.
۳. کمپینگ آبی
این روش از کمپینگ در نزدیکی آبگیر، رودخانهها، دریا و دریاچه است و برای رسیدن به محل کمپزنی باید از قایق یا کشتی استفاده کرد. این نوع از کمپینگ هم میتواند جذاب و هیجانانگیز باشد اما اگر تجربه دریازدگی دارید بهتر است آن را امتحان نکنید.
چه نکاتی به ایمنی بیشتر کمپینگ در طبیعت کمک میکنند؟
کمپینگ در طبیعت نوعی پیک نیک است که به جای چند ساعت، چند روزه است. در پیکنیکهای عادی بعد از چند ساعت گردش و تفریح به خانه برمیگردید، اما در کمپینگ چند شبی را در طبیعت سپری میکنید. به همین دلیل اولین چیزی که برای این نوع سفر باید با آن آشنا باشید، نکات ایمنی اقامت شبانه در طبیعت است. مهمترین نکات امنیتی، طبق تجربه افرادی که سابقه بالایی در کمپزنی دارند به شرح زیر میباشند:
- چادر را نباید در نزدیکی رودخانه، زیر درختان پرشاخه و در کوهپایهها برپا کرد.
- چادر باید به خوبی روی زمین فیکس شود، اگر محلی برای اتصال میخ به چادر وجود ندارد باید آن را با تخته سنگ روی زمین محکم کرد.
- چادر باید در محلی کاملا مسطح برپا شود تا در اثر وجود سنگریزه و… سوراخ نشود.
- داخل چادر نباید آتش روشن کرد.
- چادر مناسب کمپینگ، چادرهای زیپدار است در غیر اینصورت باید درب چادر را با پلاستیک بدون درز پوشاند.
- آتش را باید در محدوده چادر، خلاف مسیر باد و با فاصله مناسب برپا کرد.
- جعبه کمکهای اولیه در چادر باید جای مشخصی داشته و همیشه در دسترس باشد.
- بعد از هربار روشن کردن آتش باید آن را خاموش کرد، این کار باید با دقت انجام شود.
- کمپینگ در نزدیکی رودخانه خطرناک است، حیوانات وحشی شبها برای خوردن غذا یا آب به رودخانه میروند.
- از محل کمپینگ خود و مدت حدودی اقامت دوستان و خانواده را مطلع کنید تا در صورت بروز مشکل، محل اقامت شما برای گروه امداد مشخص باشد.
برای کمپزنی در طبیعت چه تجهیزاتی نیاز است؟
مسئله مهم در کمپزنی تجهیزات و وسایلی است که باید با خود به همراه داشته باشید. از لباسی که برای کمپینگ در طبیعت انتخاب میکنید تا تجهیزات و وسایلی که برمیدارید همگی به سفر و اقامت راحت شما کمک میکنند. در ادامه چکلیستی از وسایل و تجهیزات کمپینگ را ارائه میکنیم که با استفاده از آن میتوانید کامل و بدون دغدغه سفر کنید. قبل از مطالعه ادامه مطلب به این موضوع دقت داشته باشید که تجهیزات گفته شده همه آن چیزی هستند که برای کمپینگ در طبیعت نیاز هستند، شما این امکان را دارید که براساس روش سفر و محل کمپینگ بعضی از وسایل را کم و زیاد کنید.
۱. پوشاک مناسب
برای کمپینگ در طبیعت باید لباس مناسب داشته باشید، در غیر اینصورت در سفر دچار مشکل میشوید. لباس مناسب کمپینگ در زمستان و تابستان متفاوت است. لبـاس کمپینگ ویژگیهای خاصی دارد، برای چنین سفری باید لباس راحت پوشید. لباس باید کاملا به اندازه باشد، پوشیدن لباس گشاد به دلیل وجود حشرات و خزندگان در طبیعت خطرناک است و پوشیدن لباس بیش از حد تنگ در هنگام راه رفتن، مخصوصا در مسیرهایی که نیاز به پیادهروی دارند را سخت میکند. برای کمپینگ بهتر است چند دست لباس آماده کرد تا در صورت خیس شدن یا پاره شدن هرکدام از لباسها دچار مشکل نشوید. کفش مناسب هم برای کمپینگ اهمیت زیادی دارد، بهترین نوع کفش برای کمپینگ یک جفت چکمه و یک جفت کفش پیادهروی است اما بهتر است صندلی هم با خود به همراه ببرید تا راه رفتن در اطراف چادر برای شما راحت باشد.
- لباس مناسب کمپینگ در فصلهای گرم: بهترین نوع پوشش کمپینگ در طبیعت در فصلهای گرم لباس نخی، شلوارک، عینک آفتابی، سویشرت نخی برای شب، کلاه، جوراب، بارانی و شلوار نخی است.
- لباس مناسب کمپینگ در فصلهای سرد: برای فصل سرد سال بهتر است یک کاپشن گرم، یک یا چند تیشرت نخی، یک بلوز کاموایی، اسکارف، جوراب پشمی، دستکش ضخیم، کلاه و شالگردن همراه داشته باشید.
- بهترین راه حمل این وسایل استفاده از یک کولهپشتی با اندازه مناسب است. کولهپشتی کوهنوردی بهترین انتخاب برای حمل وسایل کمپینگ است. البته اگر امکان مراجعه به محل کمپینگ با خودرو را دارید، یک کولهپشتی کوچک برای حمل وسایل ضروری و یک ساک بزرگ هم انتخاب مناسبی برای حمل وسایل است.
۲. چادر مسافرتی
اقامت در محل کمپینگ نیاز به چادر مناسب دارد. بهترین جنس چادر برای کمپینگ در طبیعت، برزنت و الیاف مصنوعی است. چادر کمپینگ باید ضخامت مناسبی داشته باشد تا در اثر برخورد با سنگریزه و شاخ و برگ پاره نشوند. همچنین جنس چادر باید ضدآب باشد تا در زمان بارندگی، آب به داخل چادر نفوذ نکند. دوخت چادر باید مناسب باشد و منفذی برای ورود باد و حیوانات کوچک به داخل آن وجود نداشته باشد. همچنین درب چادر باید بدون هیچ منفذی بسته شود. بهتر است چادر بندهایی برای میخ زدن و اتصال به زمین داشته باشد.
۳. کیسه خواب
بهترین وسیله برای خوابیدن در کمپینگ کیسه خواب است. مزیت کیسه خواب امکان حمل راحت آن با کیسه خواب و کولهپشتی است. کیسه خواب باید نرم و راحت باشد تا دیگر نیازی به حمل پتو و… نباشد. همچنین بهتر است یک زیرانداز همراه با کیسه خواب برای خود آماده کنید تا در زمان استراحت جایی تمیز برای نشستن داشته باشید. مزیت کیسه خواب نسبت به پتو و بالشت حمل راحت آن و ایمنی زمان خواب است.
۴. لوازم آشپزی
در کمپینگ در طبیعت، خبری از رستوران و غذاخوری نیست، بنابراین باید فکری برای تهیه غذا کنید. علاوهبر این آشپزی در طبیعت تجربهای بسیار جذاب است که بهترین زمان برای تجربه آن، کمپینگ در طبیعت است. یک بار تجربه کردن این کار شما را مشتری دائمی آشپزی به طور شخصی در مسافرت میکند. از جمله لوازم آشپزی که برای کمپینگ در طبیعت به آن نیاز دارید، میتوان موارد زیر را نام برد:
- کپسول و گاز مخصوص آن
- ظروف غذاخوری استیل
- لیوان
- بطری و قمقمه آب
- چاقو در سایزهای مختلف
- یخچال مسافرتی یا کیسه خنک نگهدارنده غذا
- قابلمه و تابه در اندازه مناسب
- اگر اهل شکار کردن نیستید و جایی را برای کمپینگ در نظر دارید که در نزدیکی آن فروشگاهی برای خرید نیست، بهتر است مقداری حبوبات، غذای خشک و کنسرو همراه خود داشته باشید.
۵. انواع چراغ
از دیگر تجهیزاتی که برای کمپینگ در طبیعت به آن نیاز است، چند چراغ برای روشن کردن اطراف چادر و پیادهروی در محلهای تاریک است. یک چراغ قوه قوی، یک چراغ پیشانی یا هدلایت و چراغ خطر از انواع چراغهایی هستند که برای کمپینگ در طبیعت به آنها نیاز است.
۶. لوازم بهداشتی
از دیگر وسایل مهمی که برای کمپینگ در طبیعت به آن نیاز خواهید داشت، میتوان به دارو، لوازم بهداشتی و لوازم شست و شو اشاره کرد. صابون، شامپو، حوله، لوازم ضدعفونی، دستمال کاغذی، الکل، جعبه کمکهای اولیه، مایع ظرفشویی، داروهایی مانند آنتیبیوتیک، داروی مسکن، داروی ضد تهوع، پماد ضد خارش، پماد انگلزدایی و… از مهمترین لوازم بهداشتی هستند که در کمپینگ به آنها نیاز خواهید داشت. همچنین اگر فصلهای گرم سال را برای کمپینگ انتخاب میکنید یک کرم ضدآفتاب، پماد سوختگی و… نیز همراه داشته باشید.
۷. لوازم الکترونیکی
از بردن موبایل، دوربین و پاوربانک خود در کمپینگ فراموش نکنید. اگر تجربه اول شماست یک گوشی اضافی از نوع ساده و دکمهای برای مواقع اضطراری که آنتندهی گوشیهای هوشمند کم است و باطری آنها زود تمام میشود به همراه داشته باشید.
نکاتی برای انتخاب محل کمپینگ
بعد از تکمیل تجهیزات باید محل مناسب برای کمپینگ در طبیعت را انتخاب کنید. برای انتخاب محل مناسب ابتدا به سلیقه خود توجه کنید. به جنگل علاقه دارید یا دریا؟ به دنبال محلی بکر هستید یا محلی برای کوهنوردی و ورزش کردن؟
همچنین باید به دسترسی به آن محل و مدت اقامت خود هم توجه کنید. اگر زمان زیادی برای سفر ندارید بهتر است جایی نزدیک به محل زندگی خود و شهر را برای کمپزنی انتخاب کنید. از دیگر مواردی که برای انتخاب محل کمپزنی باید به آن توجه کنید تجربه شما از کمپینگ و سفر است. اگر تاکنون سابقه و تجربه این کار را نداشتهاید محلی را برای کمپزنی انتخاب کنید که در مسیر نیروهای امدادرسانی باشد و در نزدیکی آن روستا یا آبادی وجود داشته باشد.
بهترین مناطق ایران برای کمپینگ در طبیعت
در کشور زیبای ما مناطق زیادی برای کمپینگ در طبیعت وجود دارند. برای تکمیل این مطلب آخرین بخش از آن را به معرفی بهترین مناطق کمپینگ در کشورمان اختصاص دادهایم.
۱. جنگلهای مناسب کمپینگ
ایران جنگلهای زیادی دارد که بسیاری از آنها برای کمپینگ در طبیعت مناسب هستند اما یکی از بهترین آنها، جنگل دالخانی در شهر رامسر است. این جنگل چه از نظر زیبایی و بکر بودن فضا و چه از نظر ایمنی شرایط مناسبی دارد. همچنین آب و هوای خوب منطقه دالخانی این جنگل را به محلی مناسب برای کمپزنی در کشور ما تبدیل کرده است.
۲. کوهپایهها
اطراف کوهها و کوهپایهها همیشه محلی مناسب برای اقامت تورهای تفریحی هستند و کوه دماوند به عنوان بزرگترین کوه کشور، یکی از بهترین کوهپایهها برای کمپزنی را دارد. در اطراف این کوهپایه آبشار، غار و دریاچههایی وجود دارد که امکان تفریحاتی مانند کوهنوردی، پیادهروی و ماهیگیری را برای گردشگران فراهم میکند.
۳. سواحل
اقامت در کنار ساحل انتخاب بسیاری از افراد در سفر است. یکی از بهترین سواحل برای کمپینگ چند روزه و اقامت تفریحی، ساحل درک در چابهار است. این ساحل صخرههایی بلند و زیبا دارد. همچنین آب و هوا در این منطقه در بیشتر فصول سال مناسب است.
۴. مسیرهای عشایری
اگر اهل ماجراجویی هستید و به فرهنگ و تاریخ علاقه دارید، بهتر است کمپینگ را در مسیر سفر عشایر برپا کنید. این کار چند مزیت دارد، آشنایی با زندگی عشایر و فرهنگ جالب آنها، امکان استفاده از محصولات دستساز عشایری، تجربه زندگی متفاوت و هیجانانگیز با عشایر و… از مزایای کمپینگ در محل زندگی عشایر هستند. بهترین مسیرهای عشایری برای کمپینگ در طبیعت ایران، مسیرهای عشایری در شیراز، اردبیل، کردستان و… است.
۵. اطراف روستاها
از دیگر مناطقی که برای کمپینگ در طبیعت ایران میتوان به آنجا سفر کرد، اطراف روستاها هستند. در کشور ما روستاهای زیادی وجود دارد که هرکدام زیباییهای خاص خود را دارند. یکی از بهترین و معروفترین روستاهای ایران برای کمپزنی در طبیعت روستای برغان البرز یا روستای زشک در خراسان است.
نتیجه گیری
کمپینگ در طبیعت به همان اندازه که جالب، مفرح و هیجانانگیز است، چالشی هم هست و انجام آن نیاز به آمادگی دارد. تکمیل تجهیزات، آشنایی با بهترین مناطق کمپینگ، آشنایی با اصول ایمنی کمپینگ و… از مسائلی هستند که برای چنین سفری باید از آنها اطلاع داشت. در این مطلب از الی گشت به طور کامل در مورد این مسائل صحبت کردیم، اگر به این موضوع علاقه دارید، سایر مطالب ما در زمینههای مشابه را مطالعه کنید.
سوالات متداول از الی گشت
۱. کمپینگ چه تفاوتی با سفرهای دیگر دارد؟
در کمپینگ محل اقامت مشخص نیست و اسباب سفر باید سبکتر باشند تا حمل آنها سادهتر باشد.
۲. مهمترین تجهیزات برای ایمنی کمپزنی چه مواردی هستند؟
چراغ خطر، چادر ضخیم و محکم، جعبه کمکهای اولیه، نقشه و… از مهمترین تجهیزات ایمنی برای کمپینگ در طبیعت هستند.
۳. بهترین مناطق ایرانی برای کمپزنی کدامند؟
جنگلهای بکر و سرسبز، اطراف روستاهای زیبا، اطراف کوههایی مانند دماوند و… بهترین محل کمپزنی در طبیعت در کشور ما هستند.