میدان تکسیم شهر استانبول
با الی گشت همراه باشید تا با هم پای صحبت های گردشگری درباره میدان تکسیم در استانبول بنشینیم.
هرچند که بازدید ما از ترکیه یک بازدید سریع و کوتاه بود ولی همین زمان کم به معنی این بود که میتوانیم پیش از سفر و در طول اقامت یک شبه خود در حوالی میدان تقسیم، اندکی از زمان خود را به گشت وگذاری فشرده در شهر محبوب مان بگذرانیم.
مطالب مرتبط: قصر توپکاپی استانبول ۲۴ ساعت در استانبول

Taksim، قلب استانبول
همه شهرها به یک مرکز اصل نیاز دارند، جایی که مرکز تجمع جمعیت بوده و همه با آن آشنا باشند. در استانبول، میدان تقسیم، چنین مرکزی برای شهر است. پیش از اینکه به استانبول برویم نیز عکسهای رمانتیک متعددی از مساجد، منارهها و بازارهای این شهر را دیده بودیم؛ به همین دلیل نیز وقتیکه اتوبوس ما در کنار میدان تقسیم توقف کرد و به ما اعلام کرد که باید پیاده شویم، اندکی گیج شده بودیم. به استانبول خوش آمدید.
میدان تقسیم چندان بزرگ نیست و یک فضای باز در میان معجونی از سر و صدای ترافیک چند خیابان است که در آن اتوبوسهای مختلف دائما در حال توقف هستند (این اتوبوسها حتی در یک خط ثابت نمی ایستند و به نظر میرسد که تمامی راه های استانبول به میدان تقسیم منتهی میشوند.) میدان تقسیم، خانه پوسترهای تبلیغاتی که در زیر نور لامپهای نئون میدرخشند، گل فروشان، هتلهای شیشه ای فوق مدرن با برجهای ساعت، کافی شاپها و چایخانه هایی در ساختمانهای نئو کلاسیک، دفاتری کاری با ظاهری غرورآمیز، مرکز فرهنگی آتاتورک و غیره و صدالبته دکه های غذا فروشی که از افراد گرسنه حاضر در میدان با همبرگر (غذایی که بر اساس نظر همکار من گری، نباید آن را از دست داد ولی خود من بیشتر به خوردن دونر کباب علاقه داشتم) پذیرایی میکنند، است.
برای ما میدان تقسیم خلاصهای از عبارت حمله همه جانبه به همه حواس انسانی بود. در نخستین نگاه با خودتان فکر میکنید که اینجا دیگر کجاست و مسلما به همین دلیل نیز به صورت عجیبی به این مکان وابسته خواهید شد.

مجسمههای یادواره جمهوریت (İstiklal Anıtı) – یادواره استقلال در میدان تقسیم
میدان تقسیم جنبه سمبلیک ویژهای در استانبول بهحساب میآید. این میدان نمادی از جمهوری مدرن و سکولار ترکیه است که به واسطه مصطفی کمال یا همان آتاتورک شکل گرفت. در میان تمامی موارد پرتلاطم یادشده درباره این میدان، یادواره استقلال در وسط میدان با غرور خاصی سر برافراشته است. یادواره استقلال، طرحی دوطرفه است. یک طرف آن مصطفی کمال را در لباس سربازی و در حال رهبری نیروهای ترکیه نشان میدهد و در سوی دیگر نیز مصطفی کمال پیروز یا همان آتاتورک را در قامت رهبر جمهوری نوی ترکیه به نمایش میگذارد. سربازهای موجود در هر دو سوی این یادواره، پرچم ترکیه را در دست دارند و بر اساس اطلاعات وب سایت greatistanbul.com، نمادی از ارتش ترکیه به حساب میآیند. این مکان جایی است که اشخاص بزرگ برای نشان دادن احترام خود با تاج گل به سراغ آن میآیند و گردهمایی عمومی شهر نیز در این محل انجام میشوند. در برخی از موارد این گردهماییها شامل جشنهای عمومی است ولی در سایر مواقع، مردم برای رساندن صدای خود به گوش دولت در این میدان جمع میشوند.

خیابان استقلال (İstiklal Caddesi)
به احتمال فراوان خیابان همیشه شلوغ و پرترافیک استقلال، مشهورترین مسیر منتهی به میدان تقسیم است. بهصورت بدیهی چنین خیابان شلوغی مکانی برای عرضه موارد مختلف در استانبول بهحساب میآید. تقریبا هیچ هفتهای وجود ندارد که در پایان آن گروهی از معترضان مسیر تجمع اعتراضی خود را از خیابان استقلال آغاز نکنند و با شعار سر دادن، بهسوی میدان تقسیم نروند. دلایل این اعتراضها متعدد هستند و هر بار متفاوت به نظر میرسند ولی بالا بودن نرخ وقوع این اعتراضها موجب میشود تا نتوان آن را نادیده گرفت.
بیشتر افرادی که برای نخستین بار از استانبول دیدن میکنند، برای دیدن محله سلطان احمد (Sultanahmet) به این خیابان میروند. همه ما دوست داریم تا شگفتیهای محلهایی مانند مسجد ایاصوفیه، مسجد آبی (و در زمینه سلیقه شخصی خود ما مسجد سلیمانیه)، حمامهای تاریخی و بازار بزرگ را تجربه کنیم. با اینوجود برای ما قلب استانبول و دقیقا میدان تقسیم و خیابان استقلال، کانون توجه بود. ما که چشمانمان از سفر از فتحیه به استانبول هنوز خسته و خواب آلود بود، برای نخستین بار در طول این مسیر در میدان تقسیم پای بر زمین نهادیم. بدون شک این مکان جذاب ترین و زیباترین مکانی نبود که میتوان یک شهر را به کمک آن معرفی کرد ولی این مرکز جایی است که هر بار که به استانبول برویم، ما را دوباره به خود جذب خواهد کرد.
