سفر کردن با کودکی که در درون خود دارید لطفی دارد که به دردسرهایش می ارزد
البته لازم است مطمئن شوید که سفر برای شما و نوزاد ضرری ندارد و صدالبته باید نکاتی را رعایت کنید. اگر توصیه های ایمنی ما را جدی بگیرید خواهید توانست اولین سفر مشترک تان را با کودک نیامده خوش بگذرانید و خاطره اش را برای همیشه در ذهن تان ثبت کنید. با الی گشت همراه باشید تا از نکات ایمنی در زمان بارداری بیشتر بدانید.
مطالب مرتبط: ملاحظه بیماران در مسافرت های هوایی سفر در دوران بارداری
زمان سفر
نکته مهم برای برنامه ریزی سفر این است که سه ماه اول بارداری را سپری کرده باشید چرا که در هفته ١۴ تا ٢٧ام (در سه ماههی اول بارداری) به دلیل حالت تهوع های صبح گاهی و خطر سقط جنین، سفر کردن توصیه نمی شود. از طرفی در سه ماه آخر، یعنی از هفته ٣۶ به بعد، به دلیل اینکه احتمال زایمان زودرس وجود دارد، بهتر است از خیر مسافرت گذشته و بیشتر تحت نظر پزشک تان باشید. اگر دو یا چندقلو باردار هستید که اصولا بهتر است سفر را به پس از زایمان موکول کنید چرا که مراقبت شما باید جدی تر از دیگران باشد. اما به طور کلی بهتر است توصیه های پزشک تان را در اولویت قرار دهید.
ملزومات پیش از سفر
مقصدی که به آن سفر میکنید مهم است. حواس تان باشد که بیماری واگیرداری در آنجا شایع نباشد. حتما میدانید که در دوران بارداری هر واکسنی را نمیتوانید تزریق کنید. واکسن هایی مثل آبله مرغان، سرخجه، اوریون و سرخک که ویروس ضعیف شده را به بدن تزریق میکنند و خطر ابتلای خفیف به آن بیماری وجود دارد، برای خانم های باردار کمی خطرناک هستند. واکسن های هپاتیت نوع A، هپاتیت آنفلوآنزا و کزاز ضرری ندارند و شاید حتی به باردارانی که در معرض ابتلا به این بیماری هستند توصیه هم بشود. به طورکلی اگر مجبور نیستید، بهتر است به مناطقی که احتمال ابتلا به بیماری در آنها بالاست یا آب آنجا آلوده باشد و شما را در کم ترین حالت به اسهال و استفراغ مبتلا کند، سفر نکنید.
- اگر پرواز در پیش دارید، مقررات شرکت هوایی را بررسی کنید. بعضی از شرکت های هوایی، اجازه سفر افرادی که در هفته ٣۶ام حاملگی به بعد هستند را نمیدهند و اغلب شان اجازه نامه کتبی و گواهی پزشکتان را از شما می خواهند.
- حتماً برنامهی سفرتان را با پزشک تان درمیان گذاشته و معاینات و آزمایش های نهایی را انجام دهید.
- لیستی از نام و شماره تلفن افرادی که در مواقع اضطراری بتوان با آنها تماس گرفت تهیه کرده و در کیف دستی تان همراه داشته باشید.
- اگر سفرتان طولانی است، برای موارد اضطراری، مشخصات و آدرس یک پزشک مورد اعتماد را در مقصد پیدا کرده یا از پزشک تان بخواهید شما را در این خصوص راهنمایی کند.
- داروهای خاص و ویتامین هایی که باید روزانه مصرف کنید را همراه خود داشته باشید. معلوم نیست در کشور مقصد بتوانید آنها را تهیه کنید. نسخه پزشکتان را همراه خود داشته باشید، ضرر ندارد.
نکاتی در طول سفر
سفر باید برای شما تجدید انرژی باشد نه اینکه عامل استرس زای شما باشد. بنابراین سعی کنید با درست ترین و بهترین انتخاب ها آسودگی خیال خود را فراهم کنید.
- اگر سفر هوایی در پیش دارید، بهتر است به هنگام تهیه بلیت شرایط بارداری تان را توضیح داده و تا حد ممکن، راحت ترین صندلی را برای خود تهیه کنید. صندلی های ردیف وسط هواپیما و صندلی های راهرویی بهترند چون ممکن است به دفعات بخواهید از دستشویی هواپیما استفاده کنید یا هر از گاهی در راهرو قدم بزنید. صندلی های سر و دُم هواپیما نیز به دست شویی نزدیک بوده و از این نظر مناسب می باشند.
- سبک سفر کنید. چمدان چرخ دار یا ساکی که بهراحتی روی دوش تان قرار گیرد برای خود انتخاب کنید. هر چند که توصیه میشود همسفری با خود دشته باشید. ولی اگر تنها هستید باید به این فکر کنید که همیشه هم یک باربر یا آدم مهربانی دور و برتان نیست که در حمل چمدان کمک تان کند. پس خودتان باید بتوانید از عهده اش برآیید.
- برای رفتن به فرودگاه و ایستگاه وقت کافی در نظر بگیرید تا اگر اتفاقی افتاد یا در ترافیک گیر کردید دچار استرس نشوید. زودتر هم اگر رسیدید، خودتان را با موسیقی یا کتابی که دارید سرگرم کنید.
- درست است که فعالیت هایتان محدودتر شده ولی باردار بودن دلیل بر لذت نبردن نیست. هنوز هم میتوانید پیاده روی و موزه گردی کنید و به رستوران بروید. فقط حواستان باشد که به هر حال ممکن است کمی زودتر از قبل خسته شوید. پس از هر موقعیتی برای استراحت و تجدید قوا استفاده کنید. حمام کنید، بخوابید، یا کمی دراز بکشید و پاهایتان را بالاتر از سطح بدن قراردهید.
- طبیعی است که در بارداری بیشتر باید به فکر رژیم غذایی خود باشید. سعی کنید همیشه تنقلات و غذای سالم مثل ساندویچ، بیسکوییت، آجیل و میوه های خشک، حتی سیب یا هویج همراه خود داشته باشید. در سفر هوایی میتوانید قبل از پرواز غذای خاصی که می خواهید را سفارش دهید و اگر رعایت رژیم خاصی لازم است در سفارش تان به آن اشاره کنید. آب زیاد بخورید. برای اینکه دچار مشکل کم آبی نشوید همیشه بطری آب همراه خود داشته باشید. قهوه و چای را به مقدار کم میتوانید مصرف کنید. در مقصد هم مراقب غذای خود باشید. اگر از کیفیت آب مقصد اطلاعی ندارید بهتر است سبریجات خام استفاده نکنید.
- در دوران بارداری بیشتر از قبل به دستشویی نیاز می کنید. هرجا که دست شویی تمیز پیدا کردید استفادهکنید! ممکن است دست شوییهای هواپیما خیلی تمیز نباشند. در سفرهای جاده ای در هر توقف گاهی پیاده شوید، هم کمی استراحت کنید و هم دست شویی بروید. میتوانید یک کیفی مخصوص دست شویی همراه خود داشته باشید و در آن دستمال کاغذی جیبی، دستمال مرطوب، مایع یا ژل پاککننده و ضدعفونیکننده دست (آنتی باکتریال) بگذارید.
- نشستن به مدت طولانی برای خانم های باردار باعث خستگی و ورم پاها میشود. اگر با اتومبیل سفر کرده یا خودتان رانندگی میکنید، هر نیم ساعت یک بار پیاده شده، کمی قدم بزنید، به بدنتان کش و قوس بدهید و خستگی تان را در کنید. در قطار و هواپیما و اتوبوس می توانید کفشهایتان را درآورید و صندل راحت یا جوراب روفرشی که بتوانید با آن راه بروید، به پا کنید. هر از چندی در راهروها قدم بزنید. اگر کنارتان صندلی خالی هست، استفاده کنید و پاهایتان را رویش دراز کنید. اگر هم نیست، پاهایتان را روی لبه صندلی یا روی چمدان جلوی پایتان قرار دهید. حتی درحالت نشسته هم میتوانید پاهایتان را، قوزک و مچ و انگشتان پا را، تکان داده و ماساژ دهید. اما باز هم با تمام این اوصاف پاها کمی ورم میکند، کفش راحتتر و نرم تری برای خود انتخاب کنید. حتی اگر کمی هم برای تان بزرگتر بود بهتر است. کفش بهتر است چرمی باشد که نرم و منعطف بوده و هوا در آن جریان داشته باشد.
- لباس تان هم بهتر است گشاد و راحت باشد تا خون به راحتی در بدن تان جریان داشته باشد. اگر به مناطق گرم و مرطوب سفر میکنید باید بیشتر مراقب عفونت ها باشید چون میکروب بیماری های قارچی در محیط های گرم و مرطوب بهتر رشد میکنند.
- در سفر از فعالیت های تفریحی و ورزشی مانند اسکی، اسکی رو آب، اسکیت، جت اسکی، پاتیناژ، اسب سواری و غواصی که باعث فشار به شکم و بدن میشود و یا ضربه های شدید به جنین وارد می کند اجتناب کنید.
- در پارک های تفریحی از سوارشدن به دستگاههایی که سقوط یا توقف ناگهانی و شدیدی دارند خودداری کنید.
- وان آب بسیار داغ و استفاده زیاد از جکوزی مناسب نیست. بالا رفتن دمای بدن در ماههای اول بارداری خطر ابتلا به نقایص مادرزادی را در جنین بالا میبرد. اما تمام اینها دلیل نمیشود که در مسافرت و تعطیلات هیچ تفریحی نکنید و فقط گوشه ای بنشینید. با مشورت پزشک می توانید ورزش های مناسبی را انجام دهید. پیادهروی های سبک در شیب کم، یوگا، شنا در آب های آرام، آهسته دویدن و دوچرخه سواری ثابت از جمله فعالیت هایی است که می توانید با رعایت نکات مراقبتی، انجام دهید.
چند نکته ساده اما ضروری
- اگر با اتومبیل سفر میکنید، شماره تلفن چند تعمیرکار سیار را همراه داشته باشید و اگر با هواپیما راهی سفر شده اید شماره شرکت هواپیمایی که با آن سفر میکنید را پیدا کرده و با خود داشته باشید.
- اگر رانندگی میکنید صندلی اتومبیل را تا حد ممکن عقب برده و پاها را دراز کنید تا راحت تر رانندگی کنید. بالشتکی در گودی کمرتان قرار داده و کمربند ایمنی را همیشه ببندید. کمربند را طوری ببندید که کمربند شانهای دقیقاً از زیر سینه و بالای شکم و کمربند دور کمر از زیر شکم رد شوند. در پروازها هم تا وقتی نشسته اید سعی کنید کمربندتان بسته باشد.
- سفرتان هرچه طولانی تر باشد برای تنظیم ساعت خواب، بیشتر مشکل خواهید داشت. تا جایی که میتوانید به کشورهایی که بیش از چهار ساعت با ما اختلاف دارند سفر نکنید.
- قبل از پرواز غذا و نوشیدنی های نفاخ مصرف نکنید.
- اشعه گیت های ورودی و خروجی ضرری برای جنین ندارند، نگران نباشید.
- از کاهش فشار هوایی که در ارتفاع در داخل کابین هواپیما اتفاق می افتد، نگران نباشید. چراکه جنین اکسیژن خود را از هموگلوبین جنینی تامین کرده و این کاهش فشار، تاثیر چندانی بر اکسیژن دریافتی او ندارد.