دهلی یکی از کلانشهرهای هند میباشد که دهلینو، بخشی از آن است و دومین شهر پرجمعیت هند محسوب میشود. این شهر در واقع یکی از قدیمیترین شهرهای جهان بهحساب میآید. گفته میشود قدمت این شهر چیزی در حدود پنج هزار سال میباشد. اگر علاقهمند به بازدید از مجموعهای شامل ادیان، مذاهب و فرهنگهای مختلف هستید، به شما پیشنهاد میکنیم حتماً به این شهر سر بزنید. این شهر یکی از بینظیرترین انتخابهای شما برای سفر بهحساب میآید، چراکه به علت وجود گستردگی فرهنگ، آمیختهای از جامعه سنتی و مدرن را برای شما به تصویر میکشد. الی گشت با شما همراه است تا جاذبههای دیدنی دهلی را به شما معرفی کند.
رزرو آنلاین تور هند ( مثلث طلایی) “تور دهلی | تور آگرا | تور جیپور” از سامانه الی گشت
چرا باید جاذبه های دهلی را بشناسیم ؟
شهر دهلی که از آن بهعنوان هندوستان کوچک نیز یاد میشود هرساله پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر جهان میباشد. جایجای این شهر تاریخی، تقابل بین چهره باستانی و چهره مدرن یک شهر را به طور شگفتانگیزی به تصویر میکشد. در دهلی میتوان بهخوبی شاهد بهکاربردن معماری و هنر شرقی در ساخت بناهای موجود در این شهر بود. از معروفترین جاذبه های دهلی میتوان به قلعه دهلی، مسجد جامع دهلی، آرامگاه همایون، آرامگاه صفدر جنگ، مقبره گاندی، معبد نیلوفر آبی، بازار چاندنی چوک، معبد ایسکون،موزه ملی دهلی، باغ لودی و … اشاره کرد که در ادامه تعدادی از این جاذبهها را معرفی خواهیم کرد.
۱. قلعه سرخ | جاذبه های دهلی
قلعه سرخ که به قلعه دهلی نیز معروف است یکی از مهمترین جاذبه های دهلی بهحساب میآید. این قلعه با ماسه سرخ ساخته شده که این بنا را خاصتر کرده است. این مکان بزرگترین مرکز جذب توریست دهلی میباشد که ساخت آن نه سال طول کشید.
قلعه سرخ متشکل از بخشهای زیادی از جمله ایوانها، دروازهها، کاخها و تالارهای باشکوه است. از دیگر نامهای این قلعه میتوان قلعه لال را نیز نام برد که از اندک بازماندههای دوران مغولها شناخته میشود. این قلعه به دستور شاه جهان، امپراتور گورکانی، ساخته شد و دلیل ساخت آن، انتقال پایتخت شاه جهان از آگرا به دهلی بود. لازم به ذکر است که معماری این بنا که در سال ۱۶۴۸ به اتمام رسید، باتوجه به ساختههای پیش از آن بوده و به همین علت شباهت بسیار زیادی به قلعه سرخ آگرا دارد ولی باید دقت داشت که این دو بنا را با هم اشتباه نگیریم. ایـن اثر به علت ارزش بسیار زیادی که دارد در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
-
معماری هشت ضلعی قلعه
اـین قلعه که دارای معماری هشت ضلعی بوده، حاوی بخشی میباشد که به اتاق ناباهات خانا نامگذاری شده است. این اتاق مخصوص سخنرانیهای شاه جهان بوده است و معماری آن متشکل از ستونهای تزیین شدهی عظیم میباشد. از این اتاق افزون بر سخنرانی، برای نواختن موسیقی نیز استفاده میشد.
از بخشهای قلعه سرخ میتوان به دو موزه اشاره کرد که آثار تاریخی و هنری هند و ایران در آن نگهداری میشود. چیزی که احتمالاً ما مخاطبان فارسیزبان را به شگفتی میآورد وجود شعرهایی به زبان فارسی در این قلعه است. از دروازه این قلعه برای نورپردازی جشنها استفاده میشد که در زمان خود یکی از شگفتانگیزترین و رؤیاییترین صحنهها را برای بینندگان آن زمان فراهم میکرد. امروزه نیز این ساختمان برای مراسمهای مهم ملی و سیاسی مورد استفاده قرار میگیرد. برای بازدید از این قلعه میتوانید از مترو، اتوبوس و یا تاکسی استفاده کنید. اگر قصد استفاده از مترو را دارید باید در ایستگاه چاندنی چوک پیاده شده و ادامه مسیر را تا قلعه قدم بزنید. اگر قصد بازدید از این قلعه را دارید میتوانید بهصورت همهروزه و در ساعات نه و سی دقیقه الی شانزده و سی دقیقه مراجعه فرمایید.
۲. مسجد جامع دهلی
محل دیگری که میتوانید از جاذبه های دهلی ببینید مسجد جامع دهلی که به دستور همسر پادشاه مغولی، شاه جهان، ساخته شد که یکی از بزرگترین مساجد هند بهشمار میرود. گفتنی است که برای بازدید از این مسجد، دین شما تفاوتی ندارد و میتوانید بدون محدودیت از این مسجد بازدید کنید. اما باید بدانید هنگام برگزاری نماز، امکان ورود به این مسجد برای افرادی که مسلمان نیستند وجود ندارد. همچنین تصویربرداری از این مسجد مشمول هزینه میشود. این مسجد بسیار شبیه به مساجد ایرانی است زیرا همسر پادشاه قبلاً با معماری ایران آشنا شده بوده و دستور داد این مسجد را اینگونه بسازند.
-
مسجدی با سه گنبد و دو مناره
در ساخت این مسجد از ماسه قرمز و سنگ مرمر استفاده شده است. ساخت این مسجد دوازده سال به طول انجامید. مسجد جامع دهلی متشکل از سه گنبد و دو مناره است که بلندای این منارهها به بیش از ۴۰ متر میرسد. در حیاط آن نیز استخر بزرگی قرار دارد که به سبب وضو و طهارت مسلمانان در این مسجد، ساخته شده است. مسجد جامع دهلی در سراسر جهان بهعنوان نماد عشق و برادری شناخته میشود و نام دیگر آن، مسجد جهاننما است. از جذابیتهای این مسجد میتوان به منارهای اشاره کرد که میتوانید بالای آن بروید؛
این مناره بهنوعی بام دهلی محسوب میشود و میتوانید شهر دهلی را از این زاویه بهخوبی مشاهده کنید. بزرگی این مسجد بهقدری است که چندین هزار نفر میتوانند در کنار هم مشغول عبادت باشند. لطفاً برای احترام، هنگام بازدید از این مکان، بدن خود را بهخوبی بپوشانید و حجاب خود را رعایت فرمایید. میتوانید صبحها از ساعت هفت الی دوازده و عصرها ساعت سیزده الی هجده از این مکان بازدید کنید.
۳. مقبره همایون
یکی دیگر از جاذبه های دهلی مقبره همایون، منزل آخرین امپراتور مغول میباشد که به آن آرامگاه همایون نیز گفته میشود. اگر تصویر مقبره را ببینید متوجه شباهتی بین این مقبره و تاجمحل میشوید. در ساخت بخشی از این مقبره، از معماری ایرانی الهام گرفته شده است، همچنین از دیگر سبکهای معماری در این بنا میتوان به معماری مغولی و هندی اشاره کرد. این مقبره متشکل از دو ورودی میباشد که این دو ورودی صورت غربی و جنوبی بوده است و متاسفانه امروزه دروازه غربی پذیرای میهمانان نبوده و فقط میتوان از دروازه جنوبی این بنا دیدن کرد.
در ساخت این بنا هم مانند دو بنای گذشته از خاک سرخ استفاده شده است. علاوهبر خاک سرخ قسمتهایی از این بنا با مرمر درآمیخته شده است. ساخت این بنا مربوط به اواخر امپراتوری مغولها بوده که به قرن شانزدهم برمیگردد. به علت علاقه زیاد همایون به ادب و فرهنگ و علم، این بنا حاوی تعداد بسیار زیادی کتاب است که آثار بزرگی از ایران را نیز در این میان میتوان دید. برای دسترسی به این مکان میتوانید ساعت هشت صبح الی هجده مراجعه کنید.
۴. معبد نیلوفر آبی | جاذبه های دهلی
معبد نیلوفر آبی به شکل گل نیلوفر است و برخلاف سازههای قبلی که معرفی شد، یکی از مدرنترین و جدیدترین جاذبه های دهلی بهحساب میآید. این بنا که توسط یک معمار ایرانی طراحی شده از سراسر جهان مشمول هدایا و جوایز بسیاری گردیده است. از مصالح استفاده شده در آن میتوان به سنگ مرمر و بتن اشاره کرد. اگرچه این معبد نمادی برای آیین بهایی است اما لازم به ذکر است که برای بازدید از این محل میتوانید با هر دین و مذهبی مراجعه کرده و دیدن کنید. این ساختمان از نه وجه تشکیل شده است و نور از میان گلبرگهای نیلوفر آبی درون ساختمان میآید. برای بازدید از این مکان میتوانید از ساعت نه صبح الی نوزده مراجعه بفرمایید.
۵. قطب منار
نوبتی هم باشد باید به معرفی بلندترین بنای آجری دنیا که یکی از بینظیرترین جاذبه های دهلی است بپردازیم. این بنا حاوی حدود چهارصد پله و پنج طبقه است و در قرن دوازدهم به علت پیروزی مسلمانان و به دستور مغولها ساخته شد. تزیینات روی این بنا، زیبایی این اثر را دوچندان کرده است. ارتفاع این بنا حدوداً هفتاد متر است و مانند دیگر بناهای معرفی شده، برای ساخت آن از ماسه قرمز و سنگ مرمر استفاده شده است. از تزیینات این بنا میتوان به کتیبههایی که روی آنها آیات قرآن نوشته شده است، اشاره کرد. قطب منار نیز در فهرست یونسکو ثبت شده است. برای بازدید میتوانید از ساعت هفت صبح الی هفده مراجعه فرمایید.
۶. باغ لودی | جاذبه های دهلی
باغ لودی نیز یکی از زیباترین جاذبه های دهلی بهحساب میآید که در قرن پانزدهم ساخته شد. این باغ در واقع آرامگاه محمدشاه، اسکندر لودهی، شیشا گنبد و بارا گنبد است. در این باغ رصدخانه و کتابخانهای افزوده شده است که به همت مغولها صورتگرفته است. طراحی این باغ مانند اکثر آثار معرفی شده، الهام گرفته از معماری ایرانی است. مردم دهلی برای انجام ورزش و یوگا ونیز صرف صبحانه به باغ لودی سر میزنند. ساعات بازدید از این باغ از شش صبح الی نوزده میباشد.
۷. پارک سوندری
پارک سوندری که یکی از زیباترین محلهای دیدنی دهلی بهشمار میرود، مجموعهای متشکل از ساختمان تاریخی و پارکی حاوی گیاهان و درختان متنوع است. گفتنی است در این پارک بیش از ۸۰ گونه پرنده زندگی میکنند و یکی از صد مکان برتر در جهان شمرده میشود.
۸. مقبره گاندی
این مقبره واقع در کنار رودخانه یامونا، بهپاس قدردانی از مهاتما گاندی ساخته شد. این ساختمان توانسته است نماد موفقی برای آزادی هند در سراسر جهان بهشمار برود. همچنین برای احترام به رهبر معنوی هندیها، مهاتما گاندی، برای بازدید از این مکان لازم است کفشهای خود را در بیاورید و به سبک خود گاندی که با پای برهنه برای آزادی از استعمار هند تلاش کرد، وارد این مقبره بشوید. از مهمترین جاذبه های دهلی در این شهر میتوان از مقبره گاندی نام برد.
۹. بازار چاندنی چوک | جاذبه های دهلی
بازار چاندنی چوک در واقع یکی از خاصترین بخشهای هند بهشمار میرود. چراکه یکی از نمادهای مهم برای شناسایی و آشنایی با فرهنگ مردم دهلی است. در این بازار میتوانید انواع و اقسام پارچهها منجمله ساتن، کرپ، نخ و ابریشم را ببینید. این بازار احتمالاً یکی از شلوغترین و پر هرجومرج ترین قسمتهای دهلی شمرده میشود. همچنین میتوانید دهها و حتی صدها ادویه مختلف را در این بازار پیدا کرده و خریداری کنید.
ویدیو از جاذبه های دهلی
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم شما را بهصورت کامل و جامع با جاذبه های دهلی آشنا کنیم. همانطور که دیدید اکثر بناهایی که معرفی شدند معماریهایی به سبک معماری ایرانی داشتند در نتیجه برای بازدیدکنندگان ایرانی مکانهای بینظیرتری بهشمار میآید، زیرا از جنبههای مختلفی شبیه به آثار ایرانی هستند. همچنین وجود آثار ادبی و علمی فارسی از جمله کتابها و مجلات و یا وجود بیتهای شعر فارسی روی این بناها باعث شده است دهلی یکی از مقاصد مورد توجه ایرانیان قرار بگیرد. خوشبختانه وجود حملونقل عمومی در دهلی که شامل سهچرخههای موتوری، مترو، تاکسی و … است، سفر به این شهر را آسانتر میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر از شرایط تورهای مسافرتی هیجانانگیز، رزرو هتل و خرید بلیط هواپیما، الی گشت با افتخار پاسخگوی شماست تا شما را برای رسیدن به یک سفر تابستانی داغ راهنمایی کند.
سوالات متداول
۱. برای حملونقل در دهلی میتوان از چه وسیلهای استفاده کرد؟
برای حملونقل عمومی در دهلی میتوانید از سهچرخههای موتوری، مترو و تاکسی استفاده کنید.
۲. آیا امکان بازدید از اماکن مذهبی برای غیرمسلمانان فراهم است؟
در همه موارد ذکر شده امکان بازدید برای افراد با همه ادیان فراهم است.
۳. عمدهترین معماری استفاده شده در این بناها الهامگرفته از معماری چه کشوری است؟
اکثر معماریهای مورد استفاده در این بناها، معماری به سبک ایرانی بوده که بازدید از این مکانها را برای ما جذابتر میکند.
مطالب مرتبط
راهنمای سفر به دهلی
تفاوت دهلی با دهلی نو چیست؟ پایتخت هند کدام است؟
نکات کلیدی سفر به هندوستان