دلایل خودکشی نهنگ ها چه می تواند باشد؟
از سونار (امواج ارسالی از زیردریایی ها و کشتی ها) تا امواج و طوفان های خورشیدی همه برای یکی از اتفاقات دلخراش و پر سر و صدای طبیعت بیان می شود. این روزها تصاویر دلخراشی از خودکشی دسته جمعی وال ها، نهنگ ها و دلفین ها از طریق اخبار پخش می شود. موضوعی که نه تنها تمام دانشمندان را درگیر خود کرده بلکه مردم عادی نیز به دنبال پاسخ علت آن می باشند. همچنان که خودکشی دلفین های بینی بطری معمولی را در خلیج فارس و دریای عمان نیز تجربه کرده ایم، در مجله الی گشت برای شناخت بیشتر نهنگ ها، وال ها و دلفین ها مطالبی را عنوان کرده و عوامل خودکشی نهنگ ها را بر طبق گفته دانشمندان بیان می کنیم.

انواع نهنگ ها و دلفین ها
مطالب مرتبط: چطور بدون فناوری از سفرمان لذت ببریم؟ تجربه سفر با فناوری واقعیت مجازی (VR)
پستاندران دریایی به ۱۲۸ گونه مختلف تفکیک می شوند و به جانورانی گفته می شود که زندگیشان وابسته به اقیانوسها است. این گروه شامل فک ها، نهنگ ها، دلفین ها و گرازهای دریایی میشود. در این بین آن گروهی که زندگیشان کاملاً به آب وابسته است شامل آببازسانان و گاودریاییان میباشد. آببازسانان گوشتخوار بوده اما گاودریاییان از گیاهان دریایی تغذیه میکنند. آببازسانان گروه یکسانی را تشکیل نمیدهند و خود به دو زیرراسته تقسیم میشوند: نهنگان بیدندان که از چهار خانواده شبیه نهنگ ها و نهنگان بزرگباله و نهنگان خاکستری و نونهنگیان تشکیل میشوند.
دومین زیرراسته را نهنگان دنداندار می نامند که شامل چندین خانواده از جمله دلفینهای اقیانوسی و گرازماهیان میشوند. گاودریاییان نیز دارای دو گروه عمده به نام های Manatee و Dugong می باشند. در تصویر زیر انواع مختلف نهنگ های دندان دار و بی دندان را مشاهده می کنید. همچنین می توانید به مقایسه اندازه آن ها با هم و با جثه انسان بپردازید.

تاریخ شروع واقعه خودکشی پستانداران دریایی
در ژوئن ۲۰۱۵، ۳۳۷ نهنگ مرده در یک آبرفت و خلیج در پاتاگونیای شیلی یافت شد. این قضیه به سرعت از طرف دانشمندان به یکی از بزرگترین رویدادهای گیر افتادن نهنگ ها شناخته شد.
محققان در ابتدا حدس زدند که ممکن است در پشت پدیده مرموز، انفجار و افزایش شدید جلبکهای قرمز سمی اخیر قرار داشته باشد، اما نمی توانستند از صحت و درستی این موضوع قطعی سخن بگویند.
در سال بعد، بیش از ۸۰ نهنگ باله کوتاه خلبان، در سواحل خلیج بنگال در هند، خود را به ساحل انداختند. به طوری که قادر به حرکت و دور شدن از خط ساحلی نبودند.
هنگامی که امدادگران موفق به جابجایی ۳۶ نفر از آن ها به سمت دریا شدند، به نظر می رسید این نهنگ ها، دچار بی نظمی شده و دوباره تلاش می کردند تا به ساحل و زندان خود بازگردند. بعضی از آن ها حتی راه خود را به سوی ساحل تغییر دادند و یک بار دیگر خود را به کشتن دادند.

در فوریه ۲۰۱۷، اتفاقی که تبدیل به یکی از بزرگترین رویدادهای خودکشی دسته جمعی نهنگ ها در تاریخ نیوزیلند شد، ۴۱۶ وال خلبان خود را در ساحل جزایر جنوبی فارول اسپیت Farewell Spit beach به دنبال ۲۴۰ رهبر خود به ساحل بین دو منطقه پوپونگا Puponga و پاکاواو Pakawau انداخته بودند که در نهایت بسیاری از آن ها به دریا برگردانده شدند.
حتی در خلیج فارس و دریای عمان در سال گذشته (۱۳۸۶) ۷۹ دلفین خود را به ساحل انداخته و خودکشی کردند. که اگر چه علت مرگ را دلایل و فعالیت های صیادی عنوان کردند اما به دلیل تکرار این اتفاق در بندر جاسک (خودکشی ۷۲ دلفین)، بسیاری از دانشمندان علل دیگری همچون عوامل طبیعی را برای دومین خودکشی دلفین ها در این بندر مطرح می کنند. دلیلی که در این مطلب به آن می پردازیم.
برای خودکشی نهنگ ها توضیحات مطرح شده فراوان است، از جمله طوفان های خورشیدی، سونار نظامی و حتی کشش گرانشی ماه، اما هر بار که این اتفاق رخ می دهد، هیچ کس واقعاً علت این اتفاق را نمی داند.
طبق نظر مارک هیندل، استاد علوم دریایی در دانشگاه تاسمانی در استرالیا، این امر (ندانستن علت این موضوع) لزوماً بد نیست!.

دلیلی برای حل تمام این مشکلات
گفته می شود که امروزه به دلیل افزایش وسایل ارتباط جمعی و وجود شبکه های اجتماعی این اخبار به سرعت به عنوان بزرگترین بحران و پدیده ای مرموز شناخته می شود. در صورتی که اگر به تاریخ برگردیم. در سال ۱۹۱۸ در جزایر چاتام Chatham Islands در نیوزیلند ما شاهد خودکشی که ۱۰۰۰ نهنگ و وال بودیم که آن را تبدیل به بزرگترین خودکشی نهنگ ها کرده است که در تاریخ به ثبت رسیده است.
واقعیت این است که این اتفاق ها در واقع جدید نیست، تنها به دلیل تماشای تلویزیون و اخبار بیشتر این موضوع برای ما خیلی دراماتیزه شده است. همچنین هیندل Hindell عنوان می کند که اگر برای حل چنین مشکلی تنها به دنبال یک جواب باشیم ممکن است هیچ وقت به آن دست نیابیم. هیندل می گوید: “مردم سعی می کنند به گونه های مختلف و سایر خودکشی های دیگری که رخ می دهد این موضوعات را تعمیم دهند و می گویند باید این اتفاق در همه جا اتفاق بیفتد.” “اما احتمالا علت های مختلفی برای چنین اتفاقات و حوادث خودکشی وجود دارد.”

تکنولوژی در برابر طبیعت
این که آیا دخالت انسان یا طبیعت دلیل رفتن نهنگ ها به سمت ساحل است، یک سوال پیچیده است، زیرا شواهد گوناگونی وجود دارد که به هر دوی آن ها اشاره می کند.
سونار نظامی، که از صداهای مختلف برای حرکت، ارتباط و شناسایی اشیاء در بالا و یا در زیر آب استفاده می شود، نهنگ ها، دلفین ها و این گونه پستانداران را گیج می کند.
در مارس ۲۰۰۰، پس از تمرین سونار نیروی دریایی ایالات متحده، ۱۷ دلفین در سواحل باهاما خود را به ساحل انداختند و شاهد واقعی این مطلب این موضوع بود که این دلفین ها در اطراف گوش های خود خونریزی های ناشی از صدا را تجربه کرده بودند که منجر به اختلال شدید شنوایی آن ها شده بود.
در یک خودکشی نهنگ ها که در سال ۲۰۰۲ در سواحل قناری اتفاق افتاد، مشخص شد که آن نهنگ ها از یک بیماری بسیار نادر- تشکیل شدن اشکال حبابی در اندام ها و بافت های بدن- رنج می بردند که در نتیجه سونارهای نظامی به وجود آمده بود.

هیندل در ادامه توضیح می دهد که دلیل دیگر این اتفاق ها به پدیده های طبیعی بر می گردد، و اشاره می کند که گرداب های اقیانوسی ویژه ای که در اطراف تاسمانی وجود دارد، به افزایش میزان خودکشی نهنگ ها در این منطقه مرتبط می باشد.
او می گوید: “عوامل محیطی بر تمام حیات حیوانات تاثیر می گذارد.”
در حال حاضر ناسا احتمال دیگری را بررسی می کند – طوفان های خورشیدی که انفجار های عظیم پرتوهای کیهانی مضری را به سمت لایه مغناطیسی زمین از سمت خورشید روانه می کند.
نهنگ ها و دیگر پستانداران دریایی از توانایی خود برای حس کردن میدان مغناطیسی زمین استفاده می کنند تا بتوانند موقعیت خود را در اقیانوس ها شناسایی کرده و حرکت کنند. طوفان های خورشیدی می تواند بر روی مغناطیس زمین و این موضوع اثر بگذارد.
در حقیقت، یک طوفان خورشیدی بسیار قدرتمند در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد که به نظر می رسد لایه مغناطیسی زمین را شکافت.

چرا وجود تمام شواهد برای کشف این موضوع مهم است؟
با وجود تمام احتمالاتی که در متن بالا، برای خودکشی نهنگ ها بیان می شود، باز هم باید در عنوان کردن دلیل اصلی آن، بسیار محتاط عمل کرد. چرا که هنوز به طور قطعی نمی توان دلیلی واضح را برای خودکشی نهنگ ها، وال ها و دلفین ها مطرح کرد و باید بیشتر در این مورد شواهد علمی جمع آوری شود و بیشتر تحقیق شود. هیندل به عنوان رهبر یک پروژه تحقیقاتی گسترده در زمینه دریا، همکاری با دانشمندان در سراسر جهان را برای ارائه توصیه های مبتنی بر شواهد بسیار مهم می داند. با این حال چه سونار نظامی، چه طوفان های خورشیدی، چه عملکرد صیادان، چه رشد بی وریه جلبک های قرمز سمی و چه آلودگی های اقیانوسی و بیماری های این گونه ها باعث این اتفاق ناخوشایند شده باشند، تمام دانشمندانی که در حوزه اقیانوس شناسی و جریان های اقیانوسی و موجودات دریایی کار می کنند، باید بیشتر تحقیق کرده و شواهد خود را با هم به اشتراک بگذارند.

یکی از این راهکارها برای شناسایی حیوانات گذاشتن ردیاب بر روی آن ها می باشد که تاکنون گروه هیندل بر روی ۴۰۰۰ پنگوئن، شیر دریایی، وال، پرندگان و دیگر موجودات زنده اطراف قطب جنوب و اقیانوس های آن ناحیه این کار را انجام داده اند. این گروه امیدوارند که بتوانند کار خود را به ۱۰۰۰۰۰ حیوان افزایش دهند. سپس با جمع آوری داده ها از زندگی و حرکت آن ها بتوانند به جواب های قاطعی دست یایند.
منبع: cosmosmagazine.com
۱۴ نظرات
می دونی دکتر! نهنگا خیلی گناه دارن، هرچی گریه کنن دل دلبرشون براشون نمی سوزه، فکر می کنی آب دریاست رو صورتشون. این میشه که نهنگه دلش می پوسه، میاد میشینه تو ساحل و میمیره. من می دونم من خودم یه نهنگ مردم، ولی تو به این پرستار زشته نگو از جک و جونور بدش میاد.
– اتاق سرد آبی
:)
حس میکنم اونا مرگ احساسو تجربه میکنن و ترجیح میدن جسما هم بمیرن به همین راحتی
یک دلیل داره که هیچکس نمیدونه اونم ژن موجود در هر موجودی متفاوت مثلا روباه موزی و گرگ درنده و بی رحم سگ با وفا و گربه بی وفا و…..و اما افرینش وال و نهنگ با ژن خودکشی انجام شده همین و بس هیچ علت دیگه ای نداره
به نظر من بهتره شما قبل نظر دادن یکم مطالعه کنی یا حتی تجربه..من گربه دارم کی گفته بی وفاس؟؟؟و اینکه حیوانات مثل ادما هر کدومشون رفتارای مختلفی دارن …این دیگه چه چرتو پرتیه که افرینش وال و نهنگ با ژن خودکشی انجام شده؟ینی افریده شدن که خودشونو بکشن؟جالبه با این اطلاعات اندکتون کل دفتر دانشمندان رو بستین با یه فرضیه احمقانه و در انتهاش میگین هیچ دلیل دیگه ایم نداره و بساگه ادما قبول کنن که نمیدونن خیلی بهتره به نظرم!درضمن گرگ هم در طول تاریخ اگه مطالعه کنید تو خیلی داستانا با وفا بوده و برای همه درنده نبوده..
بالاخره هر موجودی یه روزی میمیره از آنجا که نهنگ از همه موجودات بزرگترها هیشکی زورش بهش نمیرسه پس باید خودکشی کنه
چه ربطی داره چرا حرفه بیخود میزنین :/
واقعا عقل که نباشه اینجوری میشه
چون نهنگ بزرگتر از همه است دلیل نمی شه هیچ کس زورش به نهنگ نرسد به نظر من این دلیل منطقی نمی یاد
من دلیلش نمی دونم ولی خیلی دوست دارم که بدونم
نهنگای مسخره
خب میمیرین خودکشی نکنین
من شب خوابم نمیبره چون دلیل خودکشیتون رو نفهمیدم دقیق
دقیقا منم با شما موافقم
این چه حرفیه …جالبه که چه محکم وقاطع هم میگی..عزیزم کی به شما گفته روباه موذیه ،گرگ درنده وبی رحمه وگربه بی وفا وفقط سگ باوفاست..نمیدونم چند سالتونه چون دارین درمورد موجودات ومخلوقات زیبای خدا صحبت میکنین نه شخصیت های قصه های کودکانه ..بدنیست بدونین این خصلتها ربطی به ژن نداره وبطور اکتسابی هروجودی برای تکامل وبقای خودش وروش زندگی خودش پرورش پیدا میکنه واگر گرگ خصلت درنده خویی داره چون باید برای زنده بودن شکارکنه واگر گرگ درمحیطی کنترل شده که بهش غذا میدادن هیچوقت موجودی رو شکارنمیکرد واصلا بلد نبود شکار کنه ..باید عاشق حیوونا باشی تا بتونی درکشون کنی ..گربه اصلا بی وفا نیست بلکه بسیار صادق وبامحبته ..اهل تظاهر وچاپلوسی نیست واگر احساس خوبی نسبت به کسی نداشته باشه بی تعارف باهاش برخورد میکنه ..مطالب درخصوص گربه ها زیاده که بهت ثابت کنم چقدرمهربون وبامعرفته …
خلاصه که تنها موجودی که برخلاف ادعا وسبک وسیستم تربیتیش عمل میکنه آدمیزاد هستش..هیچ موجودی پلیدتر وکثیف تر وبی رحمتر وخطرناکتر وبی وفاتر و درنده تراز آدم نیست …چون هرموجودی با هر ذات وخصلتی به همنوع خودش آسیب نمیزنه بجز آدمیزادکه خودشو اشرف مخلوقات میدونه درحالیکه آفت وننگ خلقته …
هرچه بیشتر حیوانات رو بشناسی ،بیشتر ازآدما فراری ومتنفر میشی.
منم موافقم:) حرفت کاملا درسته
حیوانات خیلی بهتر از انسان ها هستن و ما نمیتونیم اونا رو اذیت کنیم و بعد بگیم خدا اینا رو برای ما گذاشته
این چه حرفه چرتیه، یا میگن ما از حیوان هابالا تریم.
نه در صورتی که عقل نداشته باشین حیوانات از خیلی انسانها بهترن
پس یکم آدم باشین بعد به خودتون افتخار کنین شما ها فقط باعث ننگ آدمیزاد ها هستین.
مطمئناً میدونن علت چنین اتفاقات دردناک چیه ولی دلشون نمیخواد مردم بدونن ..چون یکبار که چنین اتفاقی میوفته باکمی بررسی وتحقیق درمورد فعالیتهای نظامی وصنعتی که موجب تداخل درزندگیه این موجودات شده میتونن بفهمن علتش واقعا چیه وجلوی این اتفاقاتو بگیرن اما قشنگ میدونن ولی خودشونو به نفهمی زدن تا به اهداف موردنظر خودشون برسن ..اونایی که به همنوع خودشون رحم نمیکنن وحاضرن بخاطر رسید به قدرت هرکاری بکنن بنظرتون دلشون واسه نهنگ ها ودلفینها میسوزه…تمام اون عواملی که ازطرف دانشمندان گفتن فقط واسه گیج وگمراه کردن مردم هست …وقتی یک گله نهنگ ،از پیر وجوون یکدفه چنین بلایی سرشون میاد خب مشخصه علتش یکباره اونارو درگیر کرده وگرنه هرکدوم از چیزایی که دانشمندا گفتن نمیتونه همزمان روی نهنگ بالغ همونقدر تاثیر مخرب بزاره که روی نهنگهای کوچیک گذاشته ویا بلعکس .یعنی اگر عوارض تازمانیکه بخواد نهنگ بالغ رو درگیر کنه میبایست بچه نهنگهارو قبل تر ازبین برده باشه ..ولی اینطور نیست
یه سری ها واقعا خیلی کوته فکرن
برادر من نمیدونی مجبورت که نکردن بگی
به این دلیل میگن سگ با وفاس گه بین پستان داران کمترین هوش رو سگ داره و برای همین با انسان یا همون نر یا ماده اش میمونه چون به تنهایی سخت از پس خودش بر میاد
حالا برای این میگن گربه ب وفاس چون گربه هوشش بالاتره میفهمه که صاحب داره این صاحبش الان میخواد چیکار کنه واسه همین عکس العمل نشون میده تو کنار سگ باشی ۲ متر بری اونور تر میاد دنبالت چون بهت نیاز داره ولی گربه نه واسه خودش میره
چه ربطی به ژن خودکشی داره؟!!!!!!
الان جالبه بدونین دلفین خیلی باهوشه و هوشش با یک گونه ببر یکیه چون از لحاظ ژنی دقیقا شبیه هم هستن واسه همینه که جفتشون راحت اموزش میبینن و میتونن به خاطرشون بسپرن که چیکار کردن
باز گوریل و دسته میمون ها خیلی باهوش ترن چون هم حافظه خیلی قدرتمندی دارن هم رفتاراشون شبیه انسانه و کلی چیز دیگه که نمیدوین و میای واسه خودت یه چیزی میبافی