شهر هاتوسا (Hattusa)
یکی از مکان های کمتر دیده شده اما مهم و تاریخی کشور ترکیه، خرابه های کهن هاتوسا است که درنزدیکی Boğazkale قرار دارد. این شهر زمانی پایتخت امپراطوری هیتی بوده و به عنوان یکی از قدرتهای عصر برنز در آن دوران شناخته می شده است که پادشاهی آنها تا آناتولی و سوریه ی شمالی از دریای اژه در غرب تا Euphrates در شرق امتداد داشته است. می خواهیم راجع به این شهر باستانی ترکیه بیشتر صحبت کنیم. در ادامه همراه الی گشت باشید:
مطالب مرتبط: سوملا، صومعه ای هزار ساله در قلب ترابزون ترکیه مجسمه های غول پیکر در پارک ملی کوه نمرود ترکیه
از امپراطوری هیتی به عنوان یکی از قدرتمندترین امپراطوری های باستانی، چندین بار در کتاب انجیل یاد شده است و در آن دوران به عنوان یکی از امپراطوری های مدرن شناخته می شده است. در جنگ کادش، هیتی با امپراطوری قدرتمند مصر آن دوران درگیری پیدا کرد و او را وادار به عقب نشینی کرد. چند سال بعد، مصری ها و هیتی ها یک پیمان صلح امضا کردند و رامس (Pharaoh Ramses) امپراطوری مصر، با یکی از شاهزاده های هیتی ازدواج کرد.
هیتی، نقشی محوری در تاریخ باستانی آن دوران داشته است و بسیار بیشتر از آنچه که در کتاب ها از آن گفته شده، موثر بوده است. هیتی ها که به عنوان یکی از مدرن ترین مردمان آن دوران شناخته می شدند، سریعترین و سبک ترین ارابه های جهان را ساختند و اگر چه در عصر برنز زندگی می کردند، برای ساخت وسایلشان، از ابزارهای آهنی استفاده می کرده اند.
در کمال تعحب، در قرن بیستم، بسیاری از افراد بر این باور شدند که هیتی ها شایعه ای بیش نبوده اند و دلیل آن هم نبود مدرکی از وجود آنها بود ولی این موضوع، زمانی که در حفاری ها رد پای هاتوسا کشف شد، تغییر پیدا کرد. در این حفاری ها، هزاران لوح گلی از هیتی ها کشف شد که مهم ترین این لوح ها، همان پیمان صلحی بلود که برای جنگ کادش بین امپراطوری هیتی و امپراطوری مصر در قرن ۱۳ قبل از میلاد امضا شده بود.
هاتوسا کجاست؟
هاتوسا در جنوب جلگه ی Budaközü و در شیبی ۳۰۰ متری در بالای دره قرار دارد. این منطقه در آن زمان بوسیله ی زمین های کشاورزی و و تپه های جنگلی ای که چوب کافی را برای ساخت و ساز تامین می کرده اند، محاصره شده بود.
هاتوسا و امپراطوری هیتی در قرن ۱۲ قبل از میلاد کاملا نابود شدند. حفاری هایی که در این منطقه شده است نشان از آن دارد که احتمالا شهر در آتش سوخته است. البته ظاهرا این آتش سوزی بعد از اینکه ساکنان شهر آن را با تمام اشیای گران قیمتش ترک کرده اند اتفاق افتاده است. این شهر زمانیکه توسط باستان شناسان کشف شد، درست مثل شهر ارواح بود انگار که هیچ وقت کسی در آن زندگی نکرده است!
هاتوسا تقریبا ۱.۸ کیلومتر مربع وسعت دارد و دارای بخش بیرونی و داخلی است که دور تا دور آن را دیواره های بزرگی محاصره کرده است.ورودی شهر با آثار باستانی ای از جنگجویان، شیرها و مجسمه هایی عجیب دکور شده است، ۴ عبادتگاه دیگر هم در این شهر دیده می شود. تخمین زده شده که هاتوسا حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر سکنه داشته است.