معرفی جزیره های جنوب ایران
جزیره های جنوب ایران را میتوان جواهر پنهان این کشور دانست. خیلی از ما فقط جزیره قشم و کیش را میشناسیم که برای خرید و تفریحات لاکچری مناسبند. اما به غیر از این دو جزیره گردشگری، جزیرههای کوچکتر با طبیعت بکرتری هم در خلیج فارس وجود دارند که دیدنشان زندگیتان را عوض میکند. با الی گشت همراه باشید تا سری بزنیم به جزیره های جنوب ایران که کمتر در موردشان صحبت شده است.
کدام جزیره های جنوب ایران را نمیشناسیم؟
با اینکه در سالهای اخیر به لطف اینفلوئنسرهای اینستاگرامی سفر به هرمز و هنگام خیلی مد شده است، اما هنوز هم خیلی از افراد فقط قشم و کیش را میشناسند. اما حقیقت این است که حداقل ۴۰ جزیره کوچک و بزرگ دیگر در خلیج فارس وجود دارد که هیچ کدام از ما آنها را نمیشناسیم. دلیلش هم این است که تعداد زیادی از این جزیرهها برخلاف هرمز و قشم مسکونی نیستند و به دلایل طبیعی یا استراتژیک امکان بازدید از آنها وجود ندارد.
پس بیایید با آن دسته از جزیره های جنوب ایران که زیبایی فوقالعاده و یگانهای دارند آشنا شویم که شاید تصمیم گرفتیم اواخر همین تابستان سری هم به آنجا بزنیم!
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.

جزیره هنگام
مطالب مرتبط: تنگ رغز کجاست؟ چگونه به آنجا برویم؟ راهنمای سفر به روستای جواهرده در رامسر کوهرنگ، بهشتی برای طبیعت گردان در فصل تابستان
بعد از هرمز جزیره هنگام هم به خاطر دلفین هایش خیلی معروف شد. این جزیره در جنوب جزیره قشم واقع شده و ۵۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. از جمله تصاویری که حتما از این جزیره در اینترنت پیدا میکنید، آبهای زلال با سواحلی سفید و آفتابیست. هنگام هم مانند هرمز یکی از جزیره های کمجمعیت و قدیمی جنوب ایران است که بیشتر به دلیل بافت طبیعی و اکوسیستم منحصربهفردش معروف شده است. در این جزیره شما میتوانید به تماشای دلفین ها بنشینید، در سواحل نقرهای شنا کنید و از بازارهای سنتی و بومی آن سوغاتی بخرید.
نقطه دیگر اشتراک جزیره هنگام و هرمز این است که از میان همه جزیره های جنوب ایران، این جزیره نیز از استعمار پرتغالیها نجات یافته است.
راه های رسیدن به جزیره هنگام:
برای رسیدن به این جزیره باید حتما به قشم بروید. پس چه به صورت زمینی و چه هوایی خودتان را به قشم برسانید و سپس از آنجا سوار قایق شوید تا به هنگام برسید.

جزیره کیش
اول از همه با جزایر شناختهشده جنوب ایران شروع میکنیم و کمکم میرسیم به موارد کمتر شناختهشده تر. به همین دلیل جزیره فوق العاده توریستی کیش که نسب به قشم خیلی کوچکتر است در صدر لیست ما قرار میگیرد. جزیره کیش از جمله معروفترین جزیره های جنوب ایران است که دارای مساحتی برابر با ۹۰ کیلومتر مربع بوده و بیضی شکل است.
معروفیت بالای این جزیره که سبب رونق اقتصادی در آن شده خیلی هم بیدلیل نیست. زیرا اگر به تاریخچه جزیره های جنوب ایران نگاه کنیم، جزیره کیش همیشه موقعیت حساسی در خاک ایران داشته است. کیش که در گذشته به قیس شناخته میشد پس از نابودی بندر سیراف در بوشهر قطب بازرگانی حنول ایران شد. در حال حاضر هم این جزیره منطقه آزاد محسوب میشود و در تجارت و گردشگری خلیج فارس نقشی حیاتی سازی میکند.
اگر تا حالا به کیش نرفتهاید پیشنهاد میکنیم که حتما از جاذبه های گردشگری آن مانند ساحل مرجانی، پارک دلفین، کشتی یونانی، شهر باستانی حریره و سافاری دیدن کنید. برای هتل هم خیلی نگران نباشید، چون الی گشت میتواند بهترین هتل ها را برای اقامت در جزیره زیبای کیش به شما معرفی کند.
راه های رسیدن به جزیره کیش:
شما میتوانید هم از طریق هواپیما مستقیما به کیش بروید و هم با قطار / اتوبوس به بندرعباس رفته و از آنجا با لنج به جزیره کیش سفر کنید.
برای رزرو تور کیش + ورودی سافاری + هدیه ۵۰۰ هزار تومانی سفر اینجا کلیک کنید.

جزیره قشم
حالا میرسیم به یکی از بزرگترین جزیره های جنوب ایران که مساحتی برابر با ۱۴۹۱ کیلومتر مربع دارد و به عبارتی ۲.۵ برابر کشور بحرین است. این جزیره بزرگترین جزیره ایران محسوب میشود و اولین ژئوپارک خاورمیانه است که تحت حمایت سازمان یونسکو قرار گرفته است.
این جزیره ۶۹ شهر و روستا را در خودش جا داده که معروفترین آنها قشم، سوزا، لارک، هنگام، چاهو و حمیری هستند. این جزیره نیز جزو جزیره های جنوب ایران با موقعیت استراتژیک است و در عین حال به دلیل داشتن طبیعت شگفتانگیز مقصد بسیاری از توریستهای داخلی و خارجی بهشمار میرود. از جاذبه های گردشگری قشم میتوان به دره ستاره ها، غار خربس، تنگه چاهکوه و جنگل های حرا اشاره کرد.
راه های رسیدن به جزیره قشم:
شما میتوانید هم با بلیط مستقیم هواپیما به قشم بروید و هم با قطار / اتوبوس به بندرعباس رفته و از آنجا در اسکله حقانی به مقصد قشم سوار لنج شوید.
خرید آنلاین ارزان ترین تور قشم از الی گشت

جزیره لاوان
لاوان هم یکی دیگر از جزیره های جنوب ایران است که بعد از قشم بزرگترین جزیره از نظر مساحت بهشمار میرود. جزیره لاوان یا ۷۶ کیلومتر مربع مساحت جزو جزایر مسکونی خلیج فارس است که در گذشته قطب صید مروارید این خلیج بود. این جزیره که با نام مروارید پنهان خلیج فارس شناخته میشود، در قدیم یکی از منابع غنی مروارید بود، اما این روزها به دلیل منابع زیاد نفتی که در آب هایش پیدا شده به عنوان پایگاه استخراج نفت از آن استفاده میشود.
بسیاری از شرکتها و تاسیسات نفتی ایران در این جزیره شروع به فعالیت کردهاند و مردم و ساکنان این جزیره را به استخدام شرکت نفت درآوردهاند. طرح توسعه جزیره لاوان و ایجاد منطقه اقتصادی ویژه در آنجا زیر نظر شرکت نفت ایران اجرا میشود.
حواستان باشد که امکانات زندگی در این جزیره خیلی کم است و نباید انتظار امکانات جزیره قشم یا کیش را از آن داشته باشید.
راه های رسیدن به جزیره لاوان:
باید ابتدا از طریق مسیر زمینی یا هوایی به قشم بروید و سپس در آنجا سوار لنج شده و به لاوان برسید.

جزیره هرمز
اگر قبلا شنیدهاید که جزیره هرمز یکی از جاهایی است که حتما قبل از مرگ باید ببینید، درست شنیدهاید! یکی از زیباترین، بکرترین و رنگیترین جزایر جنوب ایران، جزیره هرمز (هورموز به زبان محلی) است. این جزیره در جنوب شرقی بندرعباس قرار گرفته و با وسعت ۴۲ کیلومتر مربعی در قلب تنگهی هرمز است. هرمز زیبا سالها تحت استعمار پرتغال قرار داشت و بارها شاهد شورش مردم منطقه علیه استعمارگران بود. اما بالاخره در زمان حکومت شاه عباس صفوی این جزیره پس گرفته شد و جایگاه خودش را به عنوان یکی از زیباترین جزیره های جنوب ایران پس گرفت.
با این حال جزیره هرمز هنوز بافت قدیمی خود را حفظ کرده و هیچ اقامتگاه لاکچری یا هتل خفنی ندارد. بنابراین پیشنهاد میکنیم که اگر به کمپ کردن و لذت بردن از طبیعت بکر این جزیره علاقهای ندارید، بهتر است به فکر اقامت در آنجا نباشید و فقط برای گشت نیم روزی به آنجا بروید.
جزیره هرمز ارتفاع خیلی زیادی ندارد و بالاترین قله آن در ارتفاع ۱۸۶ متری واقع شده. در این جزیره شما میتوانید از ده ها مکان زیبای طبیعی دیدن کنید که در یک روز جمع نمیشوند. از جمله معروف ترین مکان های جزیره هرمز میتوان به ساحل سرخ معروف، دره مجسمه ها، غار نمکی، دره رنگین کمان و ساحل فرش اشاره کرد که هر ساله میزبان تعداد زیادی از توریستهای منطقه هستند.
راه های رسیدن به جزیره هرمز:
ابتدا از طریق مسیر زمینی یا هوایی به بندرعباس بروید و سپس به اسکله حقانی رفته و از آنجا سوار لنج های هرمز شوید.

جزیره ناز
یکی از جزایر ایران که می توان گفت با تمام سواحل ایران تفاوت دارد جایی نیست جز ناز! این جزیره با تمام ساحل هایی که تا به حال دیده اید تفاوت دارد و در هنگام جزر باریکه ای از شن های درخشان در آن نمایان است که سه صخره از آب آن بیرون آمده است.
در زمان جزر با پس روی کامل آب دریا برای مدت زمان کوتاهی باریکه ای از خشکی جزیره ناز را به ساحل قشم وصل می کند.
هرچند زمان این اتفاق کوتاه است، اما در همین مدت مسافران با ورود به جزایر ناز می توانند از بالای ارتفاعات، تنگه هرمز، جزیره لارک را تماشا کنند.
جالب است بدانید که جزایر ناز جزو ژئوپارک جهانی قشم و یکی از عجایب هفتگانه این جزیره به شمار می روند. به گفته بسیاری از کارشناسان این منطقه در گذشته محلی برای استراحت ماهی گیران بوده است.

جزیره هندورابی
جزیره ی دیگری بین دو جزیره کیش و لاوان قرار دارد که نام هندورابی است و در ۳۰ کیلومتری جزیره کیش واقع شده است. این جزیره برای کسانی که به دنبال مکانی بکر و دور از شلوغی های شهرهای پر هرج و مرج هستند بهترین گزینه ی انتخابی است.
جمعیت غالب این جزیره ۱۹۱ نفر است و اکثر آن ها هم به ماهیگیری مشغول هستند. زمانی که به این جزیره رفتید می توانید شواهدی از زندگی پرتغالی ها که در قرن نهم هجری در این جزیره زندگی می کردند را مشاهده کنید.

جزیره لارک
لارک جزیره کوچکی در نزدیک قشم است که تنها ۴۸.۷ کیلومتر مربع وسعت دارد. این جزیره از شهرهای قشم محسوب میشود و حدودا ۳۰۰ خانوار در آن زندگی میکنند. مردم لارک اکثرا عرب قحطانی هستند و زبانشان عربیست. شغل اصلی مردم این جزیره ماهیگیریست و به دلیل نبود آب شیرین امکان کشاورزی برایشان مهیا نیست. جزیره لارک هم یکی از جزیره های جنوب ایران است که امکانات پیشرفتهای ندارد. پس یادتان باشد که قبل از رفتن به این جزیره حتما لوازم مورد نیازتان را در قشم یا بندرعباس تهیه کنید.
این جزیره به فیتوپلانکتون هایش معروف است که در فصلهای گرم در آبهای ساحل میدرخشند و زیبایی خیرهکنندهای را خلق میکنند.
راه های رسیدن به جزیره لارک:
اگر بتوانید روزهای پنجشنبه و جمعه خودتان را به بندرعباس برسانید میتوانید در اسکله حقانی سوار لنج های لارک شوید. به دلیل محدود بودن ساعات تردد لنج ها حتما به تقویم رفت و برگشت آنها توجه کنید.
جزیره مارو (شیدور)
اگر تا جزیره لاوان رفتید می توانید به سمت جزیره مارو هم بروید و از این جزیره هم دیدن کنید. این جزیره غیر مسکونی است و می توانید با کرایه کردن یک قایق با ۲۰ یا ۳۰ هزار تومانی از لاوان به مارو بروید. به دلیل حضور تعداد زیاد مار در این جزیره غیر سکنه ای در آن حضور ندارد. جزیره مارو یا شیدور زیست گاه جانداران مختلف است و جزو مناطق حفاظت شده کشور به حساب می آید.
جالب است بدانید که آنتن دهی اینترنت در این جزیره بسیار بالاست.

جزیره مینو
نخلستان و نیزارهای انبوه پوشیده شده اس طبیعتی بکر در جنوب کشور وجود دارد که از زیباترین جزیره های جنوب ایران به شمار می رود. جزیره مینو به وسیله رودخانه اروند و اروند کوچک از هم جدا می شود و تنها راه دسترسی به آن پلی در ضلع جنوبی جزیره بر روی رودخانه جرف است.
در این جزیره حدودا ۵ رودخانه جریان دارد که سفر به آن شما را با فرهنگ بومی، غذاهای سنتی، صنایع دستی و … مردم این قوم آشنا می شود.
جزیره عباسک
جزیره کوچکی در خلیج فارس وجود دارد که در نزدیکی بندر بوشهر قرار گرفته است. این جزیره به عنوان یک پهنه گلی درون خلیج بوشهر است که بافت و جنس زمین آن برای کشاورزی مناسب نمی باشد. بازدید از این جزیره رایگان است و می توانید هر چند ساعتی که خواستید در آن بنمانید.

جزیره تنب بزرگ
همانطور که در بالا گفتیم جزیره ابوموسی و تنب های بزرگ و کوچک جزایر سهگانه استراتژیک ایران در خلیج فارس هستند. در این جزیره های جنوب ایران بیشتر نظامیان، کارمندان دولتی و خانوادههای آنها زندگی میکنند و مردم عادی به دلیل جغرافیای بسیار گرم و مرطوب در آن سکونت ندارند.
جزیره تنب بزرگ ۱۰ کیلومتر مربع و تنب کوچک ۲.۵ کیلومتر مربع وسعت دارد.
جزیره سیری
منطقه سواحل نیلگون خلیج فارس دارای تنوع بالایی در فرهنگ، تاریخ و جاذبه های دیدنی است که با سفر به سمت آن می توانید گنجینه ی کاملی از گردشگری را برای خودتان بدست بیاورید. یکی دیگر از جزیره های جنوب ایران که بسیار دیدنی است، جزیره سیری نام دارد. این جزیره به نام های دیگری مانند سری یا سوری هم شناخته می شود. در جزیره ی دیدنی در جنوب شرقی پهنه آب های نیلگون خلیج فارس در فاصله ۳۰ مایلی جنوب غربی بندرعباس قرار گرفته است.
پوشش گیاهی این منطقه را گیاه هایی تشکیل می دهند که توانایی ذخیره بالای آب را دارند.

جزیره خارگ
بعد از جزایر توریستی که در بالا معرفی کردیم، جزیره خارک یا خارگ است که از مهمترین بنادر صادراتی نفت خام در خلیج فارس به شمار می رود. فعالیت های نفتی در این جزیره به ۶ دهه قبل باز می گردد. این جزیره مرجانی از همان ابتدای دریانوردی در خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
شرایط آب و هوایی جزیره خارگ با توجه به منطقه قرارگیری آن در تابستان ها گرم و شرجی است و در زمستان به تعادل می رسد که بهترین زمان هم برای سفر به آن اواخر پاییز و فصل زمستان است.
جزیره بونه
یکی دیگر از جزایر مسکونی که لیست جزیره های جنوب ایران قرار می گیرد، جزیره بونه به همراه دو جزیره کوچک دیگری که به نام های دارا و قبر ناخدا در انتهای شمالی خلیج فار در دهانه ی خور موسی در استان خوزستان واقع شده است.
در این جزیره پرندگانی نظیر سلیم خرچنگ خور نیز زندگی می کنند.
بهترین زمان برای سفر به جزیره های جنوب ایران کی است؟
بهترین زمان برای سفر به جزیره های جنوب ایران از اوایل پاییز تا اواسط بهار است. این جزایر به دلیل داشتن آب و هوای به شدت گرم و شرجی در فصل تابستان به جهم واقعی تبدیل میشوند و برای کسانی که به این آب و هوا عادت ندارند خیلی گرمتر از حالت تحمل خواهند بود.
اگر میخواهید در زمانی به جنوب سفر کنید که امکان شنا در دریا و گرفتن آفتاب را داشته باشید، اوایل پاییز بهترین انتخاب برایتان خواهد بود. با شروع زمستان همچنان روزهای جزایر گرم است اما شبهایش کمی خنکتر میشود و برای شنا خیلی مناسب نیست.
نتیجه گیری
جزیره های جنوب ایران با طبیعت خیره کننده و جادوییشان یکی از ارزشمندترین مکان های گردشگری کشور ما را تشکیل میدهند. هر کدام از این جزیره های مسکونی طبیعت منحصربهفرد خودشان را دارند و با دره ها، خاک های رنگی و گونههای جانوری متنوعشان بهترین مقصد برای کمپها و مسافرتهای چند روزه هستند.
البته چندی از این جزیرهها مسکونی نبوده و توسط دولت، شرکت نفت و همچنین نیروی نظامی ایران تحت کنترل قرار دارند و سفر به آنها مقدور نیست.
اگر به دنبال اقامت های بومی در جزیره های جنوب ایران میگردید، الی گشت با داشتن بیشترین تجربه در زمینه گردشگری ایران میتواند مکان های مناسبی را برای این سفر رویایی به شما معرفی کند.
سوالات متداول
-
ساحل سرخ کجاست؟
ساحل سرخ در یکی از جزیره های جنوب ایران به نام هرمز واقع شده و یکی از مهمترین المان های گردشگری این جزیره میباشد.
-
آیا میتوان در جزیره هرمز شنا کرد؟
بله. بسته به فصلی که به هرمز سفر میکنید میتوانید هر تایمی از روز و شب که خواستید در ساحل این جزیره زیبا شنا کنید.
-
کدام جزیره های ایران فرودگاه دارند؟
جزیره قشم و کیش به دلیل صنعت توریسم قوی و جزیره ابوموسی به دلیل نظامی بودن دارای فرودگاه هستند.
-
بهترین زمان برای سفر به جزیره هنگام کدام فصل است؟
اواسط پاییز تا اواسط اردیبهشت بهترین زمان برای سفر به هنگام هستند. البته دلفینهای معروف این جزیره را فقط در فصل دی و آذر میتوانید ببینید.
-
جاذبه های گردشگری کیش کدامند؟
ساحل مرجانی، پارک دلفین، کشتی یونانی، شهر باستانی حریره و سافاری بهترین جاذبههای گردشگری این جزیره هستند که هر سال تعداد زیادی از گردشگران برا به سمت خود میکشانند.